Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pasionată de monumentalitate… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Cultură » Pasionată de monumentalitate…
Pasionată de monumentalitate…

Pasionată de monumentalitate…

 Pentru Arina Cristiana Bican creaţia artistică este răspundere şi – înainte de toate – dăruire

Câştigătoarea ediţiei a III-a a Concursului Art Debut din acest an, organizat de Galeria PÁL din Miercurea-Ciuc, este ARINA CRISTIANA BICAN, originară din Bucureşti. Vernisajul expoziţiei din lucrările tinerei absolvente a Universităţii Naţionale de Arte, secţia artă murală, a avut loc aseară.

La prima sa personală, după primul an de masterat, artista are în palmares expoziţii de grup: Plant Art – Expoziţie de artă plastică şi decorativă, Grădina Botanică, Bucureşti, 2012; Mural Art, Centrul Artelor Vizuale, 2013; participarea la Ziua Europei alături de Parlamentul European, artist vizual, 9 mai 2014.

Sinapse

 

Însoţită de mama ei la evenimentul inedit şi emoţional din municipiul nostru, am avut prilejul să stau de vorbă cu o tânără prietenoasă şi comunicativă, plină de elan, ambiţioasă, încărcată de optimism şi cu o bogată agendă de viitor în domeniul artei murale, în mod deosebit.

Cu privire la experienţa profesională am aflat că pe parcursul anilor de studiu, avându-l ca profesor îndrumător pe artistul plastic Lisandru Neamţu, a acumulat serioase cunoştinţe teoretice şi practice – de la aplicarea tehnicilor tradiţionale de ambientare la capacităţi de a proiecta şi de a realiza lucrări de artă murală, sgraffitto, mozaic. Procesul educaţional din Facultate s-a axat pe creativitate, cercetare ştiinţifică şi artistică, dezvoltarea capacităţii proiective, însuşirea practicilor artistice specifice domeniului de studiu.

Metamorfoza

Arina Cristiana Bican, paralel travaliului personal, s-a dedicat, într-o colaborare part-time, orelor de pictură şi desen predate celor cu vârsta între 6-12 ani. Cu alte cuvinte, tânăra artistă – dascăl şi-a propus să stimuleze creativitatea şi pasiunea pentru artele frumoase şi generaţiei mici.

Lucrările expuse la Galeria Pál oferă vizitatorului acea descătuşare a unei autoare încărcate de pasiune, libertate creativă, comunicarea plastică oferind acel dialog cu natura şi obiectele, cu tot ce ne înconjoară, iar omul devine vecinul Fiinţei, parafrazându-l pe Heidegger. Este de remarcat totodată în creaţia sa şi aşa-numita „atitudine postmodernă” insuflată de profesor, pe care o practică şi acesta. Mişcarea, agitaţia, dinamismul sunt exprimate prin linii, forme, culoare. Pe Arina Cristiana Bianca o caracterizează graţia, rafinamentul, fragilitatea, dar face faţă şi temelor mai aride, profunde, unde ordinea şi haosul îşi dau întâlnire. Astfel, Metamorfoză, Mască sunt plăsmuiri ale unor emoţii, sentimente şi trăiri personale.

Contemplatie

Cerebrală şi deseori spontană privind realizarea unei lucrări, meditativă şi chiar filozofică în abordarea unor teme cum este tripticul Tranziţii sau Căutări, o compoziţie abstractă, în care decorativul şi figurativul se îmbină pentru a crea impresia de dinamism. Mâinile din această lucrare, care domină spaţiul expoziţional, sunt un instrument al căutării. Am ajuns la aceeaşi concluzie cu autoarea, că febrilitatea mâinilor din tablou, ca şi în realitate, reprezintă un simbol al căutării puterii, noului, vindecării, iubirii, adevărului.

Nu putem face abstracţie de încercările „jocului” contrastelor cromatice pe care le-am sesizat în compoziţiile închise şi deschise cu efecte statice şi dinamice (Simfonii I, II, III), în care domină geometria, schemele compoziţionale conţinând modulări liniare, altele luând forme de triunghi, pătrat, cerc, oval. Aceste elemente îşi au izvorul în natură, geometrie, arta popoarelor antice, din arta modernă, arta noastră populară sau din imaginaţie.

Pasionată de monumentalitate, artista îşi doreşte, cu predilecţie, lucrări mural-ambiental de site specific art cu caracter laic sau religios, precum şi proiecte de artă urbană contemporană.

Un popas, în zilele ce urmează, la Galeria de artă PÁL, al iubitorului de artă, va prilejui o interesantă întâlnire cu tablourile unei tinere creatoare ce emană frumuseţe, empatie şi acea tărie de a se confrunta cu sine.

Dr. Nicolae BUCUR

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.