Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Numărul evenimentelor rutiere, în creştere: 276 de accidente, dintre care 104 grave, soldate cu 17 morţi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Numărul evenimentelor rutiere, în creştere: 276 de accidente, dintre care 104 grave, soldate cu 17 morţi
Numărul evenimentelor rutiere, în creştere: 276 de accidente, dintre care 104 grave, soldate cu 17 morţi

Numărul evenimentelor rutiere, în creştere: 276 de accidente, dintre care 104 grave, soldate cu 17 morţi

În aceste condiţii, poliţiştii intensifică permanent acţiunile de prevenire a accidentelor şi de disciplinare a participanţilor la trafic

În primele şapte luni ale acestui an, numărul accidentelor rutiere produse în judeţ a înregistrat o creştere cu 25 de astfel de evenimente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din acest motiv, poliţiştii harghiteni intensifică permanent acţiunile de prevenire a accidentelor, dar şi de disciplinare a tuturor participanţilor la trafic.

Potrivit unei analize a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, prezentată miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către purtătorul de cuvânt al instituţiei, subinspector de poliţie Gheorghe Filip, în primele şapte luni ale acestui an s-au înregistrat 276 de accidente rutiere, faţă de 251 în aceeaşi perioadă din 2016. Dintre acestea, 104 au fost accidente grave (faţă de 93 în 2016), în urma cărora au rezultat 17 morţi (13 în perioada similară a anului trecut), 102 persoane rănite grav (89) şi 39 au suferit leziuni uşoare (43). De asemenea, s-au mai înregistrat 172 de accidente uşoare, faţă de 158 în aceeaşi perioadă a lui 2016. În urma acestor accidente, 215 persoane au suferit răni uşoare.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita a arătat că principalele cauze care au generat accidentele rutiere au fost: depăşirea vitezei legale sau neadaptarea vitezei la condiţiile de drum – 25 de cazuri în 2017, 27 în 2016; abaterile de la regulile de trafic ale pietonilor (17 în acest an, faţă de 6 în 2016) şi ale bicicliştilor (18, faţă de 16). Alte cauze sunt circulaţia pe contrasens şi depăşirile neregulamentare.

22 de accidente grave, provocate de şoferi băuţi

Un număr important de accidente rutiere grave au fost provocate şi pe fondul consumului de alcool. Astfel, de la începutul anului şi până pe 29 august, poliţiştii harghiteni au soluţionat 22 de accidente grave provocate de persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice, soldate cu 26 de răniţi grav şi şase uşor. De asemenea, tot pe fondul consumului de alcool au fost înregistrate 30 de accidente uşoare, în urma cărora 31 de persoane au suferit leziuni. În perioada amintită, poliţiştii au mai constatat 88 de infracţiuni şi 71 de contravenţii, tot pentru fapte rutiere comise pe fondul consumului de alcool în trafic. Iar trei conducători auto au fost surprinşi la volan sub influenţa unor substanţe psihotrope.

Un alt aspect reliefat de analiza IPJ Harghita s-a referit la locurile unde se produc cel mai frecvent accidente. Astfel, cele mai multe evenimente rutiere s-au produs, în perioada analizată, pe drumurile judeţene şi comunale (cu opt mai multe decât anul trecut), pe drumul naţional 12 – Băile Tuşnad-Topliţa – şi pe străzile din municipii şi oraşe.

Totodată, în mediul urban, în acest an s-au înregistrat 29 de accidente, iar în mediul rural au fost 75, în creştere cu 11 incidente faţă de 2016.

1.256 de acţiuni ale poliţiştilor, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 4 milioane de lei

În perioada analizată, poliţiştii au efectuat 1.256 de acţiuni, controale şi razii în traficul rutier, în urma cărora au identificat 413 infracţiuni şi au aplicat 12.082 de contravenţii, în cuantum de aproape 4 milioane de lei. Tot în urma acestor acţiuni au fost reţinute aproape 1.000 de permise de conducere şi au fost retrase 439 de certificate de înmatriculare.

Conform lui Gheorghe Filip, în condiţiile traficului actual, caracterizat prin creşterea continuă a numărului de autovehicule, cât şi a posesorilor de permise de conducere, în timp ce reţeaua stradală a rămas la stadiul de subdimensionare, poliţiştii intensifică  permanent acţiunile de prevenire a accidentelor şi de disciplinare a tuturor participanţilor la trafic.

„Analiza perioadei scoate în evidenţă că ne-am confruntat în permanenţă cu o creştere continuă a valorilor din trafic, cu deosebire pe drumurile naţionale şi în mediul urban, pe întregul interval orar, la care se adaugă incapacitatea majorităţii arterelor rutiere de a prelua în totalitate valorile cu intensitate sporită a traficului”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita. Acesta a mai arătat că pentru îmbunătăţirea circulaţiei pe arterele rutiere din judeţ au fost făcute 73 de informări, pentru diferite probleme semnalate pe şosele, către administratorii drumurilor, în vederea remedierii acestora.

Pentru a se încerca diminuarea acestui fenomen al accidentelor rutiere, poliţiştii harghiteni, printre altele, organizează şi execută „acţiuni în sistem cascadă” care vizează combaterea depăşirilor de viteză. De asemenea, alte măsuri se referă la activităţi de prevenire a abaterilor săvârşite de pietoni, biciclişti şi căruţaşi, dar şi mediatizarea accidentelor rutiere cu urmări deosebite.

Reducerea numărului de accidente, una dintre priorităţile IPJ Harghita  

Comisarul şef Constantin Mihalache, împuternicit inspector şef al IPJ Harghita, a subliniat în cadrul conferinţei de presă faptul că reducerea numărului de accidente este una dintre priorităţile instituţiei pe care o conduce. Din acest motiv, sunt intensificate activităţile specifice în acest sens.

Şeful IPJ Harghita a mai spus că în ciuda deficitului de personal înregistrat la IPJ Harghita, nu a scăzut prezenţa în teren a poliţiştilor de la Serviciul Rutier, ci dimpotrivă, a fost crescut numărul lucrătorilor din stradă. Acesta a dat exemplul Topliţei, unde într-adevăr numărul poliţiştilor rutieri era scăzut, însă „am căutat şi am găsit soluţii să avem prezenţă în stradă”.

De altfel, a precizat comisarul şef Constantin Mihalache, prezenţa în teren a poliţiştilor harghiteni nu a scăzut nici în ceea ce priveşte alte domenii, cum ar fi partea de ordine publică sau combaterea altor acte antisociale, numărul de furturi, tâlhării sau alte infracţiuni grave scăzând în acest an comparativ cu 2016. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.