Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, în vizită în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Politic » Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, în vizită în Harghita
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, în vizită în Harghita

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, în vizită în Harghita

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a efectuat astăzi o vizită în județul Harghita, unde a participat la două ceremonii de așezare a pietrei de temelie la două obiective care vor fi construite cu finanțare din partea Ungariei și la întâlniri cu autorități locale și centrale, vizitând totodată Academia de fotbal din Miercurea-Ciuc.

În cadrul ceremoniei de așezare a pietrei de temelie a halei de producție în Miercurea-Ciuc a unei companii care activează în domeniul sistemelor de automatizare pentru instalațiile de purificare a apei, Péter Szijjártó a arătat că această investiție ungară de pe teritoriul României are importanță din trei puncte de vedere. „Pe de o parte, această investiţie confirmă succesul strategiei noastre de investiţii. Din punct de vedere al strategiei economice maghiare, o importanţă deosebită are ca întreprinderile maghiare de succes şi în străinătate să poată să facă cu succes investiţii. Deoarece aceste investiţii ale firmelor din străinătate cresc exportul Ungariei, cresc apariţia cunoştinţelor tehnologice maghiare în străinătate şi cu succesul lor contribuie şi la succesul economiei de acasă.  Nu este întâmplător că am pornit acest program de creştere economică în străinătate. Pentru 52 de firme din Ungaria am dat subvenţie de 73 miliarde de forinţi, în urma cărora s-au realizat investiţii de 140 miliarde de forinţi în străinătate. Dintre acestea, 15 fac investiţii pe teritoriul României (…), în total au primit de la Guvernul Ungariei 25 miliarde de forinţi şi astfel vor face investiţii de 60 miliarde de forinţi pe teritoriul României”, a spus ministrul ungar de externe, care răspunde și de comerțul exterior.

Potrivit afirmațiilor sale, investiția este importantă și pentru că aceasta contribuie la dezvoltarea colaborării dintre România şi Ungaria. „Această colaborare economică a adunat record după record, deoarece capitalul ungar este pe locul 5 în România, investiţiile maghiare din România sunt de peste două milioane de euro, cifra de afaceri, după o creştere de 20%, s-a apropiat de 10 miliarde de euro şi Ungaria a exportat bunuri şi servicii în valoare de 6 miliarde euro. Noi suntem devotaţi ca să dezvoltăm în continuare colaborarea economică dintre România şi Ungaria”, a adăugat Péter Szijjártó.

Adresându-se reprezentanților presei române, oficialul de la Budapesta a spus că ungurii au fost întotdeauna adepţii unor colaborări pragmatic și cred, până în ziua de azi, că în faţa unui respect reciproc această cooperare poate fi dezvoltată în continuare. „Şi dacă colaborăm în baza unui respect reciproc, ai căror adepţi suntem noi, atunci din acea colaborare ambele ţări şi ambele naţiuni pot profita foarte mult. Şi noi credem că pentru această colaborare de succes baza cea mai stabilă o constituie comunităţile noastre naţionale: maghiarimea din Ţinutul Secuiesc şi comunitatea românilor din Ungaria. Noi îi îndemnăm pe românii care trăiesc în Ungaria, pe comunitatea lor, pe fiecare membru al comunităţii ca să îşi trăiască identitatea naţională, să-şi folosească liber simbolurile, deoarece cu cât sunt ei mai puternici, cu atât va fi mai puternică şi Ungaria. Încă o dată aş dori să subliniez că noi ne uităm la comunitatea maghiară din România şi la comunitatea română din Ungaria ca fiind baza cea mai sigură pentru colaborarea dintre România şi Ungaria”, a menționat acesta.

Ministrul ungar de Externe a mai arătat că în al treilea rând investiția este importantă în contextul în care se face din nou un pas comun semnificativ pentru gestionarea provocărilor comune, respectiv pentru protecţia mediului înconjurător, fiind râuri precum Someşul și Tisa în cazul cărora se încearcă păstrarea faunei și a adresat mulțumiri Guvernului României, Ministerului Mediului şi personal ministrului Tanczos Barna, care, potrivit afirmațiilor sale, la prima solicitare a depus eforturi serioase ca aceste provocări ecologice să poată fi soluționate. Oficialul ungar consideră că aceste provocări naturale pot fi gestionate cu dificultate separat, deoarece natura leagă cele două state, iar tehnologiile pentru curăţarea apei au un rol foarte important.

În acest context, Péter Szijjártó s-a referit la investiția de la Miercurea-Ciuc a firmei din Ungaria care este lider de piață în această țară în ceea ce priveşte automatizările din domeniul gestionării apelor. „Se vor înfiinţa 45 de locuri muncă, o investiţie totală de 480 de milioane de forinţi, la care Guvernul Ungariei asigură o finanţare de 290 de milioane de forinţi. Astfel, se vor oferi servicii inginereşti pe scară largă, în ceea ce priveşte gestionarea şi curăţarea apelor”, a mai spus Péter Szijjártó.

Prezent la evenimentul referitor la această investiție, ministrul român al Mediului, Tánczos Barna, a atras atenția că România nu este, din păcate, chiar o țară „exemplară” din punctul de vedere al protejării apelor. „Vedem că râurile noastre sunt pline de deșeuri, indiferent în ce regiune, în ce sat, comună sau oraș suntem. Vedem că nu gestionăm la valoarea ei adevărată apa și nu avem suficientă grijă ca să o dăm generațiilor următoare într-o stare corespunzătoare. Din acest punct de vedere este foarte importantă aceea tehnologie, acele cunoștințe care se află aici, care ajutând bunele intenții pot să ducă la realitate acele proiecte, acele investiții ale căror rezultat vor fi niște ape mai curate și ne vom permite acel confort cu care ne-am obișnuit. Menținerea curată a apelor este o responsabilitate a noastră, a tuturor.

Și eu aș dori să omit scandalurile diplomatice ale căror parte am fost când a trebuit să îi spun domnului președinte Iohannis ce trebuie să facem ca să nu ne trimitem gunoiul în Ungaria prin râurile care curg în direcția aceea. (…) În anul 2021 am început planificarea, am făcut 2 sisteme de colectare a deșeurilor care scad deja cantitatea deșeurilor. În 2022  finalizăm alte 4 și pe 2023 avem planuri gata elaborate pentru încă 3-4 sisteme. Am pornit și o campanie națională, România Curată. În cadrul campaniei acțiunile cele mai intensive de colectare a deșeurilor au fost tocmai în acele zone, unde e Tisa, Someșul, tocmai ca în Ungaria, de la noi, să ajungă cât mai puține deșeuri și să putem dovedi că putem gestiona și proteja în mod responsabil apele noastre”, a afirmat ministrul Tánczos Barna.

În următoarea ediție print a ziarului nostru vom reveni cu mai multe detalii legate de vizita ministrului Péter Szijjártó în Harghita și declarațiile făcute în acest context.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.