Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Marcel Ciolacu la Toplița: „Haideți să terminăm odată cu prostiile, cu autonomia ținutului secuiesc. Nu a fost și nu o să fie niciodată” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Politic » Marcel Ciolacu la Toplița: „Haideți să terminăm odată cu prostiile, cu autonomia ținutului secuiesc. Nu a fost și nu o să fie niciodată”
Marcel Ciolacu la Toplița: „Haideți să terminăm odată cu prostiile, cu autonomia ținutului secuiesc. Nu a fost și nu o să fie niciodată”

Marcel Ciolacu la Toplița: „Haideți să terminăm odată cu prostiile, cu autonomia ținutului secuiesc. Nu a fost și nu o să fie niciodată”

  • Președintele PSD a fost prezent în municipiul din nordul județului la o reuniune a social-democraților harghiteni care și-au ales liderii pentru următorii patru ani

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Toplița, unde a participat la conferința organizației județene Harghita a Partidului Social Democrat (PSD), că nu va exista niciodată o autonomie a așa-numitului ţinut secuiesc și a lansat totodată o provocare la adresa conducerii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) privind un fel de schimb de candidați pe listele formațiunilor politice la viitoarele alegeri parlamentare. „Și eu și dumneavoastră vrem să ne creștem copiii într-o țară normală. Pentru a face acest lucru, în primul și în primul rând trebuie să ne comportăm noi normal. Haideți să terminăm odată cu prostiile, cu autonomia ținutului secuiesc. Nu a fost și nu o să fie niciodată. România este un stat suveran și niciodată, nimeni nu va împărți Ardealul. România este membră a Uniunii Europene, este membră NATO. Toate aceste povești și toate aceste învrăjbiri apar când sunt alegeri. Acesta este felul liderilor politici de a-și mobiliza electoratul la vot. Am depășit acele vremuri. Sunt familii mixte, copiii noștri merg la școală împreună. Suntem în România. Și ei sunt români”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a afirmat că nu ar trebui pedepsite județe și că s-a făcut prea mult timp politică în România încercându-se o împărțire a dreptății, dar trebuie oferite șanse egale tuturor românilor la nivelul întregii țări.

Marcel Ciolacu, care este și președintele PSD, a vorbit și despre anumite idei legate de inițierea unor modificări legislative astfel încât și partidele românești din Harghita să aibă (din nou – n.r.) un reprezentant în Parlamentul României și a precizat că lansează o provocare la adresa liderului UDMR, Kelemen Hunor, privind introducerea unui reprezentant al formațiunilor românești pe listele cu candidați la alegeri, la schimb cu o candidatură a unui politican maghiar pe listele social-democraților, la București,

„Eu nu cred că mai trebuie să modificăm nicio lege. Eu cred că pot astăzi să fac o provocare domnului președinte Kelemen Hunor, mai ales că este din județul Harghita, ca pe listele UDMR să fie un reprezentant al partidelor românești și promit că voi lua un reprezentant al UDMR pe listele PSD la București. Și acest lucru va arăta un gest de normalitate, un gest că de fapt cu toții suntem români. Ei sunt, cu adevărat, români de etnie maghiară, dar trăiesc în România”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul social-democraților a menționat că persoanele care nu cunosc limba română în România se condamnă practic singure la izolare într-o anumită zonă și nu au șanse să evolueze.

„Mai veneau unii câteodată la mine și îmi spuneau: am fost pe la Toplița și am intrat într-un magazin, iar doamna care mă servea nu știa românește. Este posibil și acest lucru. Dar, iertați-mă, se condamnă singură acea doamnă care nu știe românește în inima României. Cine o îndeamnă să nu învețe românește în România, fiind cetățean român, greșește. De fapt și de drept, singură se izolează într-o anumită arie geografică. Dacă ar termina o facultate, nu ar avea nicio șansă să-și găsească o meserie în București sau la Iași sau în altă parte a țării. Nu e ceva care să-mi inspire mândria nu știu să vorbesc românește în România. De fapt, te condamni singur să nu evoluezi”, a precizat Marcel Ciolacu, care a adăugat că nu o să accepte niciodată excese și nici ca în România să existe legi care favorizează anumiți români de altă etnie. „Cu toții suntem egali, trebuie să ne respectăm. În cazul în care nu ne respectăm, trebuie să primeze ordinea de drept, pentru că democrația așa se menține, nu este o anarhie. În rest, nu putem decât să ne dezvoltăm împreună, să investim mult mai mult în județele dumneavoastră. (…) Acestea sunt lucrurile importante, care trebuie să le avem când ajungem la guvernare. Nu poți guverna în scandal, în haos, nu poți guverna după Facebook, făcând live-uri prin Parlament sau pe stradă sau Guvern. Aceste lucruri sunt trecătoare. Spuneam la Mureș, oricât ne-ar înjura, oricât am vinde Ardealul, oricât am fi de ciumă roșie, întotdeauna, din ’90 încoace, maturul din încăpere a fost Partidul Social Democrat. Întotdeauna noi am fost cei care a trebuit să venim să facem ordine, să readucem performanța guvernamentală, să dăm o viziune și să încercăm să depășim momentele complicate ale României”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD s-a referit și la războiul din Ucraina și a arătat că lipsa unei stabilități politice în România ar fi avut efecte negative în acest context.

„Astăzi se fac doi ani de când a început acel război. Cum ar fi arătat România fără o guvernare coerentă? Cum ar fi România în acest moment fără să existe o stabilitate politică? Sunt unul dintre aceia care consideră că în acest moment trebuie să arătăm românilor calea corectă, aceea de stabilitate politică. Uitați-vă la tot eșichierul politic și veți vedea o altă coaliție, alianță din 2025, nu se poate creiona decât în jurul Partidului Social Democrat și al Partidului Național Liberal. Adversarii tradiționali ai PSD, cum și noi suntem adversarii tradiționali ai PNL. Acestea sunt vremurile, trebuie să ne adaptăm vremurilor prin care trecem nu pentru interesul nostru propriu, nu pentru interesul nostru de partid, pentru interesul românilor și al României”, a mai spus Marcel Ciolacu.

În conferința de presă organizată după reuniunea la de la Toplița, premierul Ciolacu a afirmat că în județul Harghita sunt în derulare investiții semnificative, fiind vorba despre cele mai mari valori de după Revoluția din 1989 și a subliniat totodată că pentru dezvoltare este nevoie de stabilitate politică în România și nu de haos, scandaluri și învrăjbire. „Este momentul de maturitate politică în România. Să vedem, în primul și în primul rând, interesul României și al românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Primarul din Corbu a fost reales în funcția de președinte PSD Harghita

Primarul comunei Corbu, Romeo Tepeș-Focșa, a fost reales, sâmbătă, în funcția de președinte al PSD Harghita, delegații prezenți la conferința social-democraților harghiteni exprimându-și opțiunea și în ceea ce privește prim-vicepreședintele și cei 11 vicepreședinți ai acestei formațiuni politice. Romeo Țepeș-Focșa se află astfel  la cel de-al doilea mandat de patru ani în fruntea PSD Harghita, fiind reales în funcție cu unanimitate de voturi. După anunțarea rezultatelor votului, acesta a mulțumit familiei sale și tuturor celor care i-au fost alături în ultima perioadă. 

„Acum că emoțiile au trecut și s-a terminat și procedura de vot, vreau să fac și eu ca la Oscaruri, vreau să mulțumesc. În primul rând familiei, pentru că mă înțelege. Soției mele care știe să mă aștepte la două noaptea de la București, știe să mă pregătească la două dimineața spre București, copiilor mei care au înțeles că nu în permanență pot fi lângă ei. Vreau să mulțumesc echipei mele de la Primăria Corbu care a înțeles că trebuie să suplinească, câteodată, absența mea atunci când merg cu treburi politice la București. Și nu în ultimul rând, echipei PSD Harghita, colegilor mei primari, colegilor președinți de organizații locale, colegilor membri simpli, consilieri județeni, cei din funcțiile de conducere care au fost în permanență alături de mine și să știți că noi, la Harghita, chiar luăm deciziile împreună. E onorant pentru noi să avem astăzi alături de noi premierul României. Este un semn că organizația PSD Harghita contează”, a afirmat Romeo Țepeș-Focșa.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.