Mini-stagiune de iunie a Operei Maghiare din Cluj-Napoca, în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 iunie 2022
Home » Cultură » Mini-stagiune de iunie a Operei Maghiare din Cluj-Napoca, în Miercurea-Ciuc
Mini-stagiune de iunie a Operei Maghiare din Cluj-Napoca, în Miercurea-Ciuc

Mini-stagiune de iunie a Operei Maghiare din Cluj-Napoca, în Miercurea-Ciuc

Iubitorii muzicii clasice vor avea parte, luna viitoare, timp de câteva zile, de mai multe spectacole susţinute în Miercurea-Ciuc de artiştii Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă că este vorba despre un program foarte bun pentru melomani, respectiv pentru cei care iubesc muzica clasică, care fusese lansat în anii anteriori, dar, din păcate, în perioada pandemiei, nu a mai putut fi organizată „Săptămâna operei maghiare” în oraş.

Korodi a afirmat că vestea bună este că anul acesta reprezentanţii Operei Maghiare din Cluj-Napoca se vor putea deplasa la Miercurea-Ciuc, unde în perioada 8-11 iunie, în paralel cu evenimentele din cadrul Festivalului „NyarOn”, vor fi prezentate trei spectacole importante din actuala stagiune, la Casa Artelor (fosta Casă de Cultură a Sindicatelor). „Dorim să continuăm şi în anii următori această colaborare. Nu numai oamenii din Miercurea-Ciuc, dar şi oamenii care iubesc oraşul nostru şi care vin cu drag aici, vor putea fi prezenţi la aceste spectacole. Vorbim despre 3.000 de bilete puse la dispoziţia celor interesaţi de aceste spectacole şi sunt convins că, între două concerte pop-rock, foarte mulţi vor fi interesaţi şi de muzica clasică, de operă, dar vor fi foarte mulţi oameni care, cum au făcut şi în anii trecuţi, o să vină special pentru opera maghiară şi pentru programul şi repertoriul care este prezentat”, a spus Korodi Attila.

La rândul său, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Szép Gyula, a declarat că tradiţia prezentării unor spectacole la Miercurea-Ciuc, începută în urmă cu trei ani, s-a dovedit a fi foarte benefică şi s-a aflat abia de două luni, în context pandemic, că se poate reface mini-stagiunea, iar pentru un turneu cu aproape 170 de participanţi este destul de dificilă organizarea în câteva zile. Szép Gyula a precizat că datorită sprijinului oferit de Consiliul Local şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Miercurea-Ciuc crede că ritmul organizării este unul foarte bun.

„Trebuie să mărturisesc că foarte mulţi ne condamnă în provincie că nu venim cu spectacole. Nici în Târgu Mureş nu sunt condiţii suficiente pentru a face opera clasică. Deci, în Miercurea-Ciuc este o casă de cultură unde putem prezenta o parte din repertoriu. În celelalte oraşe din zonă, nici în Sfântu Gheorghe, nici în Odorheiu Secuiesc, nici în Gheorgheni nu sunt condiţii. Fosa de orchestră dacă nu e suficient de mare, operă nu mai putem prezenta şi improvizaţii nu aducem. Sau aducem spectacolele aşa cum sunt, aşa cum sunt scrise de compozitori şi montate de specialişti sau nu aducem, nu facem compromisuri cu plăcere”, a afirmat Szép Gyula.

Acesta a afirmat că Opera Maghiară din Cluj-Napoca va aduce la Miercurea-Ciuc patru spectacole, respectiv 3 titluri, pentru a încerca să satisfacă exigenţele tuturor. Astfel, în data de 8 iunie, de la ora 19:00, va fi prezentat spectacolul Rigoletto de Giuseppe Verdi, pe scenă urmând să fie prezentă şi cunoscuta soprană Miklósa Erika. În data de 9 iunie, de la aceeaşi oră, va avea loc The Symphonic Rock Show, la care sunt aşteptaţi spectatori de toate vârstele, în condiţiile în care vor fi prelucrate, pe muzică de orchestră simfonică, melodii rock cunoscute din ’70-80. Cel de-al treilea spectacol, Contesa Maritza de Kálmán Imre, va fi unul de operetă şi va fi prezentat în zilele de 10 şi 11 iunie, de la ora 19:00. Biletele vor putea fi achiziţionate pe site-ul eventbook.ro sau la Casa de Cultură a Sindicatelor şi vor costa 50 de lei/spectacol.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.