Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Marcarea Unirii Principatelor Române, la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Marcarea Unirii Principatelor Române, la Miercurea-Ciuc
Marcarea Unirii Principatelor Române, la Miercurea-Ciuc

Marcarea Unirii Principatelor Române, la Miercurea-Ciuc

  •  Expoziţie fotodocumentară „Mica Unire – 24 ianuarie 1859” şi lecţie deschisă la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior; simpozion; Hora Unirii la minus 10 grade Celsius
  •  „Este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea, participând împreună la consolidarea statului de drept şi la modernizarea României”

 Împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment radical în procesul deschiderii naţiunii române către modernitate, a fost marcată şi în Miercurea-Ciuc, printr-o serie de evenimente.

Astfel, vineri, la sediul Muzeului Oltului şi Mureşului Superior (MOMS) din Miercurea-Ciuc, secţie a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, a fost vernisată expoziţia fotodocumentară „Mica Unire – 24 ianuarie 1859”, care poate fi vizitată până la data de 15 februarie. În prezentarea expoziţiei s-a arătat că aceasta este structurată în trei părţi: contextul internaţional şi poziţia marilor puteri faţă de dorinţa de unire a Principatelor Române; înfăptuirea unirii şi atitudinea marilor puteri puse în faţa faptului împlinit; domnia lui Cuza şi paşii făcuţi spre crearea statului modern român. Prin intermediul documentelor şi fotografiilor de epocă se urmăreşte firul evenimentelor începând de la Războiul Crimeii şi situaţia Ţărilor Române după Tratatul de la Paris din 1856. Dorinţa de unitate şi modul de realizare sunt ilustrate prin rezoluţiile Adunărilor ad-hoc din Ţara Românească şi Moldova, corespondenţe legate de situaţia din principate, memorii, raportul înaintat Conferinţei de la Paris etc. Expoziţia conţine şi documente referitoare la măsurile luate de domnitorul Ioan Alexandru Cuza în timpul domniei pentru unificarea politico-administrativă, modernizarea statului, precum şi marile reforme înfăptuite.

Pe structura acestei expoziţii s-a desfăşurat lecţia deschisă Unirea Principatelor Române şi paşii făcuţi spre crearea statului modern, la care au participat elevii clasei a XII-a C, profilul filologie, de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, însoţiţi de prof. de istorie Georgeta Bogoş. Potrivit reprezentanţilor Muzeului, instituţia a furnizat scheletul după care s-a desfăşurat lecţia deschisă, iar elevii au construit prezentarea.

La finalul lecţiei, muzeografii MOMS le-au prezentat elevilor ecourile pe care le-a avut Unirea Principatelor în Transilvania, reflectate în paginile ziarului de expresie germană din Braşov, „Kronstadter Zeitung”. Conform gazdelor manifestării, prin această prezentare s-a dorit a li se arăta elevilor că nici transilvănenii nu au rămas indiferenţi la marele eveniment de la 1859. „Ecourile de peste munţi au ajuns şi aici şi românii din Transilvania, cei din zonă s-au bucurat de acest eveniment”. Traducerile din presa germană au fost puse la dispoziţie de d-na profesor dr. Elisabeta Marin din Braşov.

Tot vineri, în pauza mare, elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc s-au prins într-o Horă a Unirii.

 

 „România are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastră, de eficienţa şi responsabilitatea noastră, oriunde am fi”

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au continuat duminică, în Sala amfiteatru a Palatului administrativ din municipiul reşedinţă de judeţ, prin organizarea de către Instituţia Prefectului a unui simpozion dedicat evenimentului de la 24 ianuarie 1859, dar şi personalităţii domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, şi-a început discursul cu jurământul depus de Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859, când a fost ales Domn al Principatelor Unite. Acesta a arătat, cu această ocazie, că „este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea”, în vederea consolidării statului de drept şi a modernizării României. „Prin unirea de la 1859 românii au dovedit puterea solidarităţii lor, au arătat că pot fi artizanii propriului destin, că sunt capabili să depăşească orizontul intereselor individuale pentru binele comun. (…) Solidaritatea nu este o idee abstractă, este un exerciţiu a cărui valoare democratică şi mai ales umană trebuie să o redescoperim în faţa provocărilor lumii contemporane şi în faţa obiectivului naţional al modernizării. Este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea, participând împreună la consolidarea statului de drept şi la modernizarea României. (…) România are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastră, de eficienţa şi responsabilitatea noastră, oriunde am fi. România este efortul nostru de a fi împreună în fiecare zi, solidari şi conştienţi de răspunderea pe care o avem faţă de viitor”, a spus prefectul de Harghita în discursul său.

La rândul său, episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, a arătat, printre altele, că „dintotdeauna poporul nostru a fost unit în jurul unor mari idei, pe care le-a aplicat prin fapte de vitejie şi nobleţe, de-a lungul istoriei, însă ideea cea mai înaltă şi cea mai pură a fost, este şi va rămâne mereu unitatea”. De asemenea, ierarhul locului a spus că „iubirea de neam este în esenţă iubirea de Dumnezeu”, dar şi că un stat lipsit de sacralitate nu poate exista.

În cadrul simpozionului, prof. de istorie Rodica Roman, directorul Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan, a evocat evenimentele de acum 157 de ani, precum şi personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, un moment artistic a fost prezentat de membrii cenaclului literar „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc (Adriana Balogh şi Codruţa Maftei), preşedintele Cenaclului, poetul Ionel Simota, recitând o poezie proprie dedicată acestui moment. În încheiere, un recital deosebit, plin de simţire românească, a fost oferit celor prezenţi la manifestare de Corul Bărbătesc „Voievozii Munţilor” din Vâlcele, judeţul Covasna, condus de părintele Vasile Antonie Tămaş.

După simpozion, seara, la minus zece grade Celsius, pe platoul din faţa Palatului administrativ, pe acordurile fanfarei Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea-Ciuc şi ale Corului din localitatea covăsneană, participanţii la manifestare, dar şi alte persoane din municipiu au dansat Hora Unirii.

Arhivă foto

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.