Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Judeţul Harghita a câştigat proiecte în valoare de 250 de milioane de euro în cadrul POR 2014-2020 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Economic » Judeţul Harghita a câştigat proiecte în valoare de 250 de milioane de euro în cadrul POR 2014-2020
Judeţul Harghita a câştigat proiecte în valoare de 250 de milioane de euro în cadrul POR 2014-2020

Judeţul Harghita a câştigat proiecte în valoare de 250 de milioane de euro în cadrul POR 2014-2020

  • La Miercurea Ciuc, Gheorgheni şi Lupeni au avut loc consultări privind versiunea finală a POR 2021-2027, organizate de ADR Centru

O conferinţă de prezentare şi consultare privind elaborarea Programului Operaţional Regional (POR) 2021-2027, organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, a avut loc luni, în sala amfiteatru a Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, dar şi în municipiul Gheorgheni, o astfel de dezbatere desfăşurându-se ieri şi în comuna Lupeni, lângă Odorheiu Secuiesc. ADR Centru, va gestiona managementul POR Centru 2021-2027. Seria de conferinţe, care au avut sau vor avea loc şi în celelalte judeţe ale Regiunii Centru – Alba, Braşov, Covasna, Mureş şi Sibiu – a fost organizată în contextul în care în această perioadă se definitivează versiunea finală a POR Centru 2021-2027. În cadrul conferinţei au fost dezbătute lecţiile învăţate din perioadele anterioare de finanţare şi a fost prezentat cadrul financiar de gestionare a fondurilor europene pentru perioada 2021-2027. Scopul întâlnirii a fost de a realiza o informare a potenţialilor solicitanţi de finanţare nerambursabilă, din mediul public şi privat, în vederea pregătirii lor pentru noul POR Centru 2021-2027.

„Suntem la începutul unei noi perioade de programare în Uniunea Europeană. Sunt o serie de provocări şi oportunităţi şi avem anumite trasee de parcurs pentru ca, în momentul în care accesarea fondurilor europene pe diverse programe va fi posibilă, să ne prindă pregătiţi sau măcar în cunoştinţă de cauză, astfel încât să nu pierdem startul”, a spus Simion Creţu, director general ADR Centru la începutul conferinţei de la Miercurea Ciuc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a spus în intervenţia sa de la Miercurea Ciuc că, în ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional, „în anii anteriori nu s-a reuşit câştigarea tuturor proiectelor în toate domeniile pe care ni le-am propus pentru dezvoltarea judeţului, localităţilor”. Iar principala problemă a fost că „nu ne-am implicat îndeajuns când era perioada de pregătire a Programului Operaţional Regional”. Mai exact, au fost transmise solicitări, însă de la Bucureşti li s-a răspuns doar pentru ce se pot depune proiecte. Însă în perioada următoare de programare, ADR Centru gestionează acest program, iar în urma consultărilor au fost incluse mai multe propuneri venite din judeţul Harghita în versiunea a treia a Programului Operaţional Regional.

Borboly Csaba a explicat că principala propunere pe care a susţinut-o s-a referit la posibilitatea asocierii localităţilor în asociaţii de dezvoltare comunitară, în vederea depunerii de proiecte, astfel să poată fi realizate „programe mai importante”. Acesta a dat exemplul pistelor de bicicletă, argumentând că, dacă fiecare localitate le face unde şi cum doreşte, este greu să fie conectate între ele. În schimb, dacă aceste piste se construiesc prin asociaţia de dezvoltare intercomunitară, „atunci este un alt lucru”.

Acesta a evidenţiat că s-a ajuns la un consens în privinţa acestor propuneri şi cu specialiştii ADR Centru, dar şi cu cei din celelalte judeţe. „Aşadar, noul POR va fi mai aproape de judeţul Harghita. Aceasta înseamnă că va fi mai aproape de dvs.”, a precizat Borboly Csaba, care este şi preşedintele Consiliului de Dezvoltare Regională a Regiunii Centru.

Acesta le-a propus primăriilor şi entităţilor din judeţ să înfiinţeze încă de pe acum echipe de lucru, prin care să se pregătească pentru a putea depune proiecte, deoarece se conturează care va fi forma finală a POR 2021-2027.

„Criza politică va trece, trebuie să treacă pentru că altfel nu se poate, şi atunci se vor accelera lucrurile”, a spus Borboly Csaba. De asemenea, preşedintele CJ Harghita a mai afirmat că se va încerca acordarea de consiliere primăriilor din judeţ, prin toate structurile asociative şi instituţiile subordonate care au tangenţă cu Programul Operaţional Regional.

La rândul său, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a spus că „obstacolele, lucrurile negative care se întâmplă deocamdată se vor termina, moment în care vom intra într-o normalitate”.

Acesta a explicat care este contextul actual. Astfel, există o criză politică şi una sanitară, cauzată de COVID-19, „care ne creează foarte multe probleme”. „Deocamdată, ceea ce este îmbucurător, se pare că nu afectează prea mult creşterea economică şi vom rămâne cu o creştere de 6-7% în acest an, ceea ce permite asigurarea veniturilor către buget”, a spus directorul general ADR Centru.

De asemenea, a continuat acesta, este şi o criză a energiei, „care se generalizează în criză economică şi în criză socială, creşte inflaţia – şi acestea sunt adevărate necazuri toate”.

„Cu toate că aceste informaţii care le-am precizat aici nu sunt informaţii prea încurajatoare, vreau să vă spun că din punct de vedere al oportunităţilor de investiţii şi de rezolvare a unor probleme, atât pe zona publică, cât şi pe zona privată, perspectivele sunt foarte bune. De ce? La 1 octombrie în acest an absorbţia din perioada de programare (n.n. – 2014-2020) era de 52,6%. De acolo mai avem de tras în următorii doi ani, deci trebuie să ne intre, sumele fiind angajate toate, încă 16 miliarde de euro. Avem pentru următoarea perioadă de programare o anvelopă de aproximativ 80 de miliarde de euro, formată din PNRR, fonduri de tip structural, fondurile pe Planul Naţional Strategic pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, subvenţiile şi alte instrumente financiare ale Comisiei Europene. Şi, de asemenea, mai sunt programele naţionale. Cu toate că anul este pandemic, vreau să vă spun că în bugetul României pe acest an 13 miliarde de euro sunt pentru investiţii. (…) S-a mai aprobat un plan naţional pentru investiţii, Anghel Saligny, care iarăşi îşi propune să realizeze câteva tipuri de investiţii clare pentru următorii ani. Deci vor fi resurse foarte multe, motiv pentru care, ca aceste resurse să le utilizăm noi, va trebui să fim pregătiţi şi de acum să ne limpezim un pic lucrurile astfel încât să ne putem identifica perspectivele şi dorinţele pe care le avem”, a spus Simion Creţu.

În cadrul seminarului, directorul general al ADR Centru a afirmat că în judeţul Harghita, numai în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 (fără celelalte programe operaţionale), sunt aproape 200 de proiecte, a căror valoare va fi de aproximativ 250 milioane de euro.

Proiecte au fost câştigate de Consiliul Judeţean Harghita, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Topliţa, Bălan, Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa, Borsec, Băile Tuşnad. De asemenea, sunt 10 comune din judeţ care au accesat proiecte, în condiţiile în care ADR Centru finanţează „cu predilecţie zona urbană”.

„Pe zona publică avem acum încheiate peste 81 de proiecte, în valoare de 190 milioane euro. Pe zona privată sunt 107 proiecte, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro. Sunt sume substanţiale, care practic duc la (…) creşterea indicatorilor din judeţul Harghita, cât şi la rezolvarea unor probleme, nevoi curente care sunt atât în rândul autorităţilor, cât şi a societăţilor comerciale”, a mai spus Simion Creţu. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.