Peste 150 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 septembrie 2023
Home » Sănătate » Peste 150 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore în Harghita
Peste 150 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore în Harghita

Peste 150 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore în Harghita

Și municipiul Miercurea Ciuc a trecut de incidenţa de 6 la mia de locuitori

Municipiul reşedinţă de judeţ s-a alăturat localităţilor harghitene în care incidenţa cumulată a cazurilor COVID-19 din ultimele două săptămâni a depăşit 6 la o mie de locuitori, în Miercurea Ciuc fiind anunţată, astăzi, o rată de infectare de 6,28. Incidenţe mai mari de 6 la mia de locuitori au fost raportate şi în alte 13 localităţi ale judeţului, respectiv Odorheiu Secuiesc (6,68), Sântimbru (6,84), Vărşag (6,86), Cârţa (6,97), Sâncrăieni (7,47), Lăzarea (7,48), Cristuru Secuiesc (7,6), Topliţa (7,78), Băile Tuşnad (8,17), Mihăileni (8,34), Sărmaş (8,65), Mădăraş (8,7) şi Subcetate (11,2), fiind aplicate în astfel de situaţii măsuri mai stricte decât în localităţile cu o rată de infectare mai redusă, care includ şi restricţii privind deplasările persoanelor nevaccinate în afara locuinţelor în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20:00-05:00, cu anumite excepţii prevăzute de legislaţia în vigoare.

Primăria Miercurea Ciuc a anunţat că cei care au fost vaccinaţi, respectiv persoanele care se află în perioada dintre a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul nu vor avea mari dezavantaje, dar în cazul celor nevaccinaţi se aplică restricţii semnificative, certificatul verde fiind necesar aproape oriunde.

În localităţile cu o incidenţă de peste 6 la mia de locuitori pot funcţiona la o capacitate de 50% şi NUMAI pentru deţinătorii certificatului verde cinematografele, sălile de concerte, teatrele, restaurantele, cafenelele, unităţile alimentare aflate în centrele comerciale între orele 05:00 şi 24:00, sălile de jocuri şi locurile de joacă pentru copii în spaţii închise între aceleaşi ore, sălile de fitness şi sălile de sport (cu condiţia asigurării de 4 metri pătraţi pe persoană), piscinele interioare sau sălile de jocuri de noroc.

Primăria Miercurea Ciuc a precizat, totodată, că, după adoptarea unei hotărâri în acest sens în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la sfârşit de săptămână operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii pot funcţiona doar între orele 05:00 şi 22:00, activităţile în baruri, cluburi şi discoteci sunt interzise, nunţile, botezurile şi alte evenimente similare pot fi organizate la 50% din capacitatea sălilor de evenimente, dar numărul de invitaţi nu poate depăşi 200 de persoane, conferinţele şi atelierele de lucru pot fi organizate cu o capacitate de 50%, cu condiţia să se asigure 2 metri pătraţi de spaţiu pentru fiecare persoană. Este de aşteptat ca începând de luni să intre în vigoare noi restricţii la nivelul întregii ţări.

Autorităţile au anunţat, astăzi, 152 de cazuri noi de infectare în judeţul Harghita, după efectuarea a 857 de teste, dintre care 664 rapide şi 193 RT-PCR. Totodată, au fost raportate 9 noi decese în 24 de ore, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa de la începutul pandemiei în judeţ crescând astfel la 604. În spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa erau internaţi, astăzi, 389 de pacienţi cu COVID-19, iar în izolare la domiciliu se aflau 1.275 de persoane, numărul cazurilor active de infectare ridicându-se la 1.664. Incidenţa numărului de cazuri la nivelul judeţului Harghita era, în data de 21 octombrie, de 4,47 la mia de locuitori.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a informat, astăzi, că pe parcursul a 24 de ore au fost organizate 9 acţiuni în context COVID-19, fiind verificate 6 unităţi economice şi 629 de obiective sau alte locaţii, respectiv domicilii ale persoanelor aflate în carantină sau izolare, gări şi autogări, terase, parcuri, diferite spaţii de cazare, zone de picnic şi alte zone de agrement. Au fost verificate şi 20 de mijloace de transport şi au fost legitimate 1.960 de persoane, 584 dintre acestea aflate în carantină şi 980 în izolare. Au fost aplicate şi 6 sancţiuni contravenţionale, 4 dintre acestea pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală şi câte una pentru organizarea de activităţi şi participarea la activităţi în spaţii închise pentru care au fost instituite interdicţii sau restricţii, în valoare totală a amenzilor fiind de 6.000 de lei.

Emil GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.