Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea CiucPacienţii COVID-19 cu forme severe ale bolii pot fi vizitaţi de aparţinători | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Sănătate »
Miercurea Ciuc
Pacienţii COVID-19 cu forme severe ale bolii pot fi vizitaţi de aparţinători
<h5><i>Miercurea Ciuc</i></h5>Pacienţii COVID-19 cu forme severe ale bolii pot fi vizitaţi de aparţinători

Miercurea Ciuc
Pacienţii COVID-19 cu forme severe ale bolii pot fi vizitaţi de aparţinători

  • Un singur membru al familiei poate intra la pacientul aflat în stare gravă, în baza unei solicitări prealabile şi cu acordul medicului curant, o singură dată şi pentru maximum 15 minute, cu respectarea măsurilor sanitare impuse

„Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 487 din 09.04.2021, spitalul nostru asigură posibilitatea de vizitare a pacienţilor cu formele severe ale bolii COVID-19”, anunţă conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, prin intermediul unui comunicat remis presei.

Anterior vizitei, aparţinătorii pacienţilor îngrijiţi în compartimentul ATI-COVID trebuie să contacteze medicul curant.

„Medicul poate fi contactat între orele 11:00-12:00, la numărul de telefon: 0746/11.95.62. În acest interval orar şi la acest număr de telefon aparţinătorii se pot interesa şi despre starea pacienţilor”, se precizează în documentul citat.

Odată obţinut acordul medicului, stabilesc împreună o oră pentru efectuarea acestei vizite.

La intrarea în spital, aparţinătorul va completa pentru început o declaraţie pe propria răspundere, apoi trebuie să îmbrace echipamentul complet individual de protecţie pus la dispoziţie de unitatea medicală şi i se prezintă măsurile sanitare, pe care este obligat să le respecte. Apoi va fi însoţit în salonul pacientului. Nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiţi bolnavii cu COVID-19. Iar la finalul vizitei va fi ajutat de către personalul spitalului să se dezechipeze.

„La pacient poate intra o singură persoană, o singură dată şi pentru maximum 15 minute”, precizează Biroul de Presă al spitalului judeţean.

În clădirea din Şumuleu,pacienţii în stare gravă pot fi vizitaţi zilnic, între orele 12:30-13:30, după obţinerea acordului medicului curant. Medicul poate fi apelat şi personal.

Aparţinătorii care doresc să se intereseze de starea pacienţilor internaţi la secţia Pneumologie o pot face zilnic, între orele 12:00 şi 13:00, la numărul de telefon 0372/75.31.46, iar despre cei internaţi la secţia Boli Infecţioase pot afla veşti între orele 13:00 şi 15:00 la numărul de telefon 0372/75.31.45.

La secţia Boli Interne din clădirea principală a Spitalului Judeţean de Urgenţă, transformată în secţie COVID-19, pacienţii în stare gravă pot fi vizitaţi între orele 13:00 şi 15:00, conform protocolului prezentat la începutul materialului. Pentru obţinerea acordului medicului curant şi stabilirea vizitei, aparţinătorii pot apela numărul de telefon 0372/66.11.49. La acelaşi număr, aparţinătorii pacienţilor trataţi în această secţie se pot interesa şi despre starea bolnavilor.

De marţi, şi Secţia Gastroenterologie a SJU a fost transformată în secţie destinată îngrijirii pacienţilor COVID-19. Despre starea bolnavilor internaţi aici aparţinătorii se pot interesa la numărul de telefon 0372/66.11.96.

Persoanele care doresc să afle informaţii cu privire la starea de sănătate a pacienţilor COVID-19internaţi şi îngrijiţi în Spitalul Modular din faţa clădirii principale a spitalului judeţean pot apela numărul de telefon 0746/11.95.63.

Iar despre pacienţii COVID-19 internaţi la Pediatrie, membrii familiei se pot interesa apelând numărul de telefon 0372/66.11.71.

„Rugăm aparţinătorii, să respecte aceste intervale de timp; medicii şi asistentele nu pot răspunde la telefon atunci când sunt îmbrăcaţi cu echipamentul de protecţie şi se află între pacienţi. Le cerem totodată aparţinătorilor să respecte regulile referitoare la pachete, este un aspect deosebit de important, pentru a nu împovăra personalul cu aceasta. Pentru pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc aparţinătorii pot lăsa pachete la poarta instituţiei zilnic, între orele 13:00 şi 15:00, acestea urmând să fie duse pe secţii la ora 15:00”, reaminteşte Biroul de Presă al SJU.

În Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc erau internaţi şi îngrijiţi marţi 170 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19, zece dintre aceştia fiind internaţi la ATI-COVID.

„Avem mulţi pacienţi în stare critică şi cu forme severe ale bolii, în total 130 pacienţi au nevoie de oxigen”, se menţionează în comunicatul de presă al SJU.

Pentru a asigura îngrijirea necesară tuturor bolnavilor internaţi, a fost necesară încă o reorganizare a secţiilor spitalului judeţean, care a intrat în vigoare de ieri. Astfel, pacienţii şi medicii de la secţia Gastroenterologie s-au mutat în secţia Neurologie şi pe locurile eliberate vor fi trataţi pacienţi confirmaţi şi suspecţi de COVID-19. De asemenea, a fost suplimentat numărul de paturi destinate cazurilor COVID la secţia Pediatrie.

Medicii spitalului recomandă în continuare vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, iar pe cei care constată apariţia primelor  simptome ale infecţiei cu noul coronavirus îi sfătuiesc să apeleze cât mai repede la medici, pentru a primi în timp util ajutorul specialiştilor şi să nu aştepte până când starea lor de sănătate se agravează.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.