Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ieri, la Miercurea-Ciuc: Coaliţia „Solidari pentru Sănătate” a depus două Memorii revendicative | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » Ieri, la Miercurea-Ciuc: Coaliţia „Solidari pentru Sănătate” a depus două Memorii revendicative
Ieri, la Miercurea-Ciuc: Coaliţia „Solidari pentru Sănătate” a depus două Memorii revendicative

Ieri, la Miercurea-Ciuc: Coaliţia „Solidari pentru Sănătate” a depus două Memorii revendicative

Către cine?! Iată răspunsul: unul către CAS Harghita, celălalt către Prefectură

Potrivit unui comunicat de presă ce ne-a parvenit la redacţie, în 28 octombrie a.c., s-a constituit la Bucureşti Coaliţia „Solidari pentru Sănătate”, din care aveam să aflăm că, în ziua de 2 noiembrie a.c., va fi organizată simultan pichetarea sediilor judeţene ale Prefecturilor şi Caselor de Sănătate din toată ţara, unde se vor depune câte un Memoriu, în care sunt descrise solicitările avute în vedere.

Din acelaşi comunicat mai reţin că, în ziua de 15 a lunii în curs, va fi organizat un miting şi în Bucureşti, ocazie cu care, pacienţi şi medici, vor arăta că „nu se mai poate asigura asistenţa medicală primară, în lipsa unor schimbări fundamentale, care să asigure calitate adecvată actului medical”.

Ieri, Memoriul a ajuns la destinatari

El cuprinde „solicitări menite a produce o schimbare serioasă şi responsabilă de paradigme, pentru ca sistemul de sănătate să aducă în atenţie ceea ce îl defineşte, respectiv sănătatea pacienţilor”.

Şi iată care sunt acestea: 1. Asigurarea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie, în scopul îmbunătăţirii asistenţei medicale a populaţiei; 2. Creşterea finanţării medicinii de familie, pentru echilibrarea finanţării în sistemul public de sănătate şi 3. Recunoaşterea importanţei rolului medicilor de familie şi respectarea drepturilor constituţionale ale pacienţilor.

Referitor la cel dintâi punct, aş evidenţia solicitarea potrivit căreia în sistemul sanitar, „Contractul-cadru şi Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) trebuie să respecte independenţa profesională a medicului de familie şi statutul privat independent al cabinetului de medicină de familie”.

Faţă de cele de mai sus subliniez în context solicitările privitoare la „negocierea tarifelor serviciilor contractate şi păstrarea principiului constituţional al proporţionalităţii unui contract civil”, precum şi respectarea Legii 95/2006 prin „implicarea autorităţilor administraţiei publice” în susţinerea medicinii primare.

La cel de-al doilea punct voi spune că este menţionată „necesitatea realizării unei finanţări echilibrate şi nediscriminatorii, care să încurajeze asistenţa medicală primară, deoarece medicii de familie rezolvă majoritatea nevoilor medicale ale populaţiei”.

Concret, semnatarii Memoriului susţin că „este nevoie să crească finanţarea sistemului sanitar românesc la 6% din PIB şi o creştere a procentului alocat asistenţei medicinei primare (…) între 9 şi 17%, din fondurile Sănătăţii”.

Referitor la cel din urmă punct, pe scurt iată câteva dintre probleme: „În multe zone rurale şi izolate, pacienţii nu au acces la servicii medicale de bază; vârsta medicilor de familie este de 55 de ani; medicii de familie nu beneficiază de dreptul legal la odihnă ş.a.m.d.”.

Reacţia CAS Harghita, la Memoriul Coaliţiei

Pentru început consemnez faptul că „CAS Harghita apreciază constituirea Coaliţiei Solidari pentru Sănătate, considerând că aceasta, fiind compusă din reprezentanţi ai medicilor de familie, cât şi ai mai multor categorii de beneficiari ai sistemului de sănătate (pacienţi, mame etc.), are valenţe de partener echilibrat în dialog, în exprimarea punctelor de vedere şi a intereselor furnizorilor şi beneficiarilor de servicii de sănătate”.

Din punctul de vedere al Casei, se arată într-un document semnat de d-l Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al ei, solicitările cuprinse în Memoriul ce i-a fost înaintat „vor fi analizate de către conducere” spre a se căuta şi găsi soluţii, pentru unele, în plan local, pentru altele, după caz, la CNAS, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor Publice etc., unde vor fi comunicate în vederea rezolvării problemelor ridicate.

Dar „o parte din aspectele semnalate de reprezentanţii Coaliţiei sunt în curs de soluţionare. Astfel, CNAS a făcut deja demersuri pentru majorarea punctului per capita, pentru medicina primară şi medicina ambulatorie de specialitate”.

În sfârşit, încerc să închei acest articol într-un ton optimist, prin a mai reţine din documentul ce reflectă poziţia Casei că „atât la nivel central, cât şi la nivel local există dorinţa imprimării unei stări de normalitate în sistemul sanitar” şi că „reprezentanţii Coaliţiei au fost invitaţi să formuleze observaţii şi propuneri faţă de proiectele ce vor fi, în curând, postate pe site-ul CNAS”.

În ceea ce ne priveşte, vom urmări subiectul şi vă vom ţine la curent cu evoluţia lucrurilor ce vizează medicina de familie şi, nu numai…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.