Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hram la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » Hram la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc
Hram la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc

Hram la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc

Lansări de carte şi cetăţeni de onoare ai comunităţii româneşti din Harghita, în Anul Centenarului Marii Uniri

Biserica a fost neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi care au participat la hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Nicolae” din Miercurea Ciuc şi au primit binecuvântarea arhierească la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi al Harghitei şi de un numeros sobor de preoţi.

PS Andrei i-a îndemnat pe credincioşi ca în această zi de mare sărbătoare religioasă să ia pildă de la Sfântul Ierarh Nicolae şi să se aplece „asupra celor nevoiaşi şi asupra celor orfani, asupra celor de lângă noi care nu au ce pune pe masă, celor pe care, din diverse pricini, Dumnezeu i-a aşezat să fie aşa”, să nu-i judece, pentru că „Dumnezeu este cel care ne judecă pe toţi şi ştie inima fiecăruia”.

Doar în acest an, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, cea mai mică episcopie din ţară, a dat peste 100.000 de lei nevoiaşilor şi celor care au bătut la poarta bisericii, „cerând milă”.

Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc a cunoscut şi vremuri grele. Construită între anii 1929 şi 1936 de către credincioşii ortodocşi români din Miercurea Ciuc, sub purtarea de grijă a marelui Mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan, care a târnosit-o în ziua de 8 noiembrie 1936, această biserică a reprezentat pentru comunitatea românească din Miercurea Ciuc cea mai importantă iniţiativă de după Marea Unire din 1918. După cedarea unei părţi a Ardealului, din toamna anului 1940 şi până în 1944, biserica a fost părăginită şi transformată în magazie. După înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în 1994, Biserica „Sfântul Nicolae” a devenit Catedrală Episcopală, iar în 25 septembrie, aici s-a săvârşit Sfânta Liturghie cu ocazia instalării primului ierarh al noii Episcopii a Covasnei şi Harghitei, PS Ioan Selejan. În Anul Centenar, din grija PS Andrei, catedrala s-a reînnoit: gardul împrejmuitor, demontat în urmă cu peste şapte decenii, a fost refăcut, la fel şi catapeteasma din interiorul bisericii, reconstruită acum din lemn de stejar poleit cu foiţă de aur şi împodobită cu icoane pictate de maici în Atelierul de Pictură al Mănăstirii de la Izvoru Mureşului.

Cetăţeni de onoare ai comunităţii româneşti din judeţul Harghita

La finalul liturghiei, enoriaşii au participat la ceremonia de atribuire a titlului de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din judeţul Harghita”, de către Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita, profesorilor Ilie Şandru şi Nicolae Bucur, pentru activităţile deosebite, talentul şi serviciile aduse comunităţii din care fac parte.

Profesorul, publicistul şi scriitorul Ilie Şandru a ajuns la venerabila vârstă de 83 de ani, din care 60 de ani i-a pus în slujba învăţământului şi culturii româneşti. Potrivit prof. Vasile Stancu, cel care a semnat Laudaţio, „lui îi revine meritul de a fi iniţiat acţiuni de răsunet naţional precum Centenarul naşterii lui Octavian Codru Tăslăuanu, prima ediţie a Festivalului-concurs naţional al cântecului păstoresc Mioriţa şi ampla manifestare cultural-ştiinţifică şi religioasă Zilele Miron Cristea, ajunsă în acest an la ediţia cu numărul XXI”. A desfăşurat o prodigioasă activitate publicistică (mii de articole şi zeci de studii) şi scriitoricească (23 de volume), „condeiul său reprezentând o armă de temut pentru cei care au atentat şi atentează la valorile identitare româneşti”.

Activitatea doctorului în filologie Nicolae Bucur a fost elogiată de fostul inspector şcolar prof. Stelian Busuioc. Binecunoscut astăzi ca lector la Universitatea „Sapientia” din Miercurea Ciuc şi nelipsit din peisajul artei harghitene şi nu numai, dr. Nicolae Bucur şi-a început activitatea ca dascăl, a fost vicepreşedinte al Comitetului Judeţean de Cultură şi Artă Harghita, iar astăzi este membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Secţia Critică de Artă şi membru de onoare al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR). Publicistica nu-i este străină, a scris numeroase articole, eseuri, studii critice apărute în peste 95 de publicaţii, este autorul, co-autorul şi redactorul unui număr de 11 lucrări şi studii monografice, a scris cărţi, a realizat scurt-metraje cu tematici culturale, etnofolclorice, de artă plastică şi fotografică. „Octogenar în Anul Centenarului Marii Uniri, prof. dr. Ioan Nicolae Bucur este una din marile personalităţi ale intelectualităţii harghitene”, a conchis prof. Stelian Busuioc.

Cei doi s-au declarat onoraţi de titlul care le-a fost atribuit de dna profesor Irina Groza, preşedinta Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita. „Cum să nu fi onorat, cum să nu te simţi bine când ţi se acordă un astfel de titlu al comunităţii româneşti din judeţul Harghita? Este un titlu care mă onorează şi pentru care vă mulţumesc tuturor”, a declarat prof. Ilie Şandru.

La final, PS Andrei, preoţii, corul bisericii şi enoriaşii le-au cântat, împreună, „Mulţi ani trăiască” celor care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae.

Lansare de carte: „Centenar 2018 – Harghita, Covasna şi Caransebeşul – Fapte, jertfe şi idealuri de neuitat”

De hramul Sfântului Ierarh Nicolae, la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei a fost lansată broşura „Centenar 2018 – Harghita, Covasna şi Caransebeşul – Fapte, jertfe şi idealuri de neuitat”, realizată de Asociaţia Centrul Cultural Ardealul din Subcetate, având ca parteneri Instituţia Prefectului – judeţul Harghita şi Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei. Lucrarea a fost realizată în cadrul proiectului „Centenar 2018 – Ducem România mai departe, prin cultură, tradiţie şi spiritualitate” şi a fost finanţată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Potrivit prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, broşura cuprinde prezentarea unor personalităţi care au avut un rol important în realizarea actului de la 1 Decembrie 1918 – între care se remarcă Regele întregitor Ferdinand I al Românilor – a unor personaje marcante care au contribuit semnificativ de-a lungul ultimului secol la păstrarea şi promovarea identităţii culturale şi spirituale în judeţele Harghita şi Covasna – Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului – dar şi lucrări care atestă participarea personalităţilor din cele trei judeţe la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918.

Autorii broşurii sunt: Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita, prof. dr. Dorel Marc, prof. dr. Luminiţa Cornea, prof. dr. Maria Gherguţă, prof. Doiniţa Ana Dobreanu, prof. Vasile Dobreanu, prof. Anda Elena Ianoşi, prof. Constantin Costea, prof. Rodica Roman şi prof. Floarea Nistera.

Cărticica a apărut la un tiraj de 1.530 de exemplare şi va fi distribuită, cu titlu gratuit, la nivel naţional.

„Biserica ortodoxă din lemn din judeţul Harghita”

Tot ieri a fost lansat şi DVD-ul Bisericii ortodoxe din lemn din judeţul Harghita – partea a II-a, un proiect iniţiat în anul 2016 de Asociaţia Centrul Cultural Ardealul şi realizat cu binecuvântarea PS Andrei, episcop al Covasnei şi Harghitei. Filmul documentar îşi propune să promoveze identitatea culturii şi spiritualităţii româneşti din această zonă, să valorifice patrimoniul arhitectural bisericesc şi să dezvolte turismul religios în regiune.

„Noi, în judeţul Harghita, nu am început celebrarea Centenarului Marii Uniri în urmă cu cinci zile, ci de la începutul anului, Instituţia Prefectului este partener în 58 de proiecte şi împreună cu instituţii, cu sfinţii părinţi, am făcut lucruri bune şi vreau să vă mulţumesc tuturor şi pentru manifestările prilejuite de Ziua Naţională la Miercurea Ciuc. Important a fost să ştie toată lumea că noi suntem aici la noi acasă”, a subliniat prefectul Harghitei. El i-a înmânat Preasfinţitului Părinte Andrei o Diplomă de excelenţă „pentru implicarea în evenimentele dedicate Centenarului 2018” şi l-a asigurat că „atât timp cât respirăm, suntem alături unii de alţii”.

La rândul său, episcopul Covasnei şi Harghitei a mulţumit „fiecăruia în parte pentru susţinerea identităţii naţionale româneşti” şi l-a numit pe prefectul judeţului „Omul Centenar în zonă, pentru că toate acţiunile legate de Ziua naţională a românilor s-au făcut prin implicarea directă a acestuia şi a colaboratorilor săi”. PS Andrei i-a felicitat şi pe comandanţii instituţiilor militarizate „pentru buna desfăşurare a manifestărilor dedicate Zilei de 1 Decembrie”.

În replică, prefectul Jean-Adrian Andrei a remarcat că de-a lungul istoriei „au existat oameni ale căror nume sunt sau nu cunoscute, ei au fost oamenii Centenarului, noi cu toţii suntem oamenii Centenarului 2018, fiecare cu cărămida pe care o pune la construcţia păstrării identităţii noastre naţionale, iar în Harghita suntem cu precădere”.

Episcopul Covasnei şi Harghitei a primit o Diplomă de excelenţă şi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita „în semn de preţuire şi apreciere pentru colaborarea deosebită şi sprijinul oferit pentru păstrarea identităţii spirituale şi culturale româneşti”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.