Credincioşii ortodocşi vor putea lua Lumina Sfântă de la Ierusalim în noaptea de Înviere | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 29 noiembrie 2022
Home » Religie » Credincioşii ortodocşi vor putea lua Lumina Sfântă de la Ierusalim în noaptea de Înviere
Credincioşii ortodocşi vor putea lua Lumina Sfântă de la Ierusalim în noaptea de Înviere
O persoana tine in mana o lumanare aprinsa, in noaptea de Inviere, la Catedrala Mitropolitana "SF.Parascheva" din Iasi, duminica, 5 mai 2013. LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

Credincioşii ortodocşi vor putea lua Lumina Sfântă de la Ierusalim în noaptea de Înviere

În urma unei consultări cu Ministerul Afacerilor Interne, Biserica Ortodoxă Română anunţă că de Florii şi de Sfintele Paşti credincioşii ortodocşi vor avea acces la ramurile de salcie, la „Paşti” şi la Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, dar în anumite condiţii.

După ce ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică, acestea vor fi distribuite, de către voluntari, credincioşilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.

„Paştile” (pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin), care vor fi ambalate igienic în pachete închise, vor fi distribuite credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă (17 şi 18 aprilie). Pentru asta se vor amenaja locuri speciale în afara lăcaşurilor de cult, iar accesul la ele va respecta aceleaşi reguli sanitare ca şi în cazul magazinelor alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat).

În cazul persoanelor bolnave sau vârstnice, „Paştile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari.

Sâmbătă, spre seară, în România va ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim, aceasta urmând a fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii o vor distribui doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare.

Reamintim că slujbele oficiate în această perioadă, inclusiv cea de Înviere, se vor ţine fără participarea enoriaşilor.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.