Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borsec: Centrul balnear cu bază de tratament, în proporţie de 90% finalizat | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Economic » Borsec: Centrul balnear cu bază de tratament, în proporţie de 90% finalizat
Borsec: Centrul balnear cu bază de tratament, în proporţie de 90% finalizat

Borsec: Centrul balnear cu bază de tratament, în proporţie de 90% finalizat

  • Se speră că anul viitor se va deschide şi astfel se va putea solicita redobândirea statutului de staţiune balneoclimaterică, ceea ce ar relansa turismul
  • „Pot să spun că la o investiţie aşa de mare cum este aceasta am întâmpinat toate problemele posibile”

La aproape 8 ani de la începere şi după multe probleme ce au apărut pe parcurs, 90% din lucrările de la Centrul balnear cu bază de tratament din Borsec au fost executate, iar până la finalul acestui an se speră că vor fi finalizate, iar din 2019 să funcţioneze efectiv.

În contextul desfăşurării, la sfârşitul săptămânii trecute, a primei ediţii a Ceaun Borsec Festival (cu amănunte despre acest eveniment vom reveni), am discutat cu primarul oraşului, Mik József, despre situaţia Centrului balnear multifuncţional, în condiţiile în care existau speranţe ca acesta să fie deschis încă din această vară.

Edilul Borsecului a explicat că în 2001 vechea bază de tratament s-a închis şi nu se mai putea face tratament în staţiune. Tot atunci s-a pierdut şi statutul de staţiune balneoclimaterică. „Şi am văzut că singura soluţie pentru a reporni turismul adevărat în Borsec este să construim o bază de tratament nouă şi, astfel, să-i readucem în staţiune pe oamenii care veneau în trecut să facă tratament cu ape minerale”, a spus Mik József.

În anul 2011 s-au început lucrările la noua bază de tratament, cu finanţare de la Guvern. „Dar, din păcate, cum e la noi, când se schimbă Guvernul atunci se consideră că ceea ce a făcut cel de dinaintea lui nu mai este bine şi lucrările s-au oprit în 2012. Tot am aşteptat, tot am sperat că o să obţinem fonduri în continuare, dar în afară de promisiuni nu am primit absolut nimic”. În aceste condiţii, a declarat primarul, împreună cu Consiliul Judeţean Harghita „am încercat să protejăm clădirea, să rămână în stadiul respectiv şi după o perioadă destul de îndelungată, la finalul anului 2015, am decis să luăm un credit şi să finalizăm investiţia cu banii respectivi”.

Însă, după ce s-a rezolvat problema banilor, constructorul a dat faliment, acesta fiind şi motivul pentru care lucrările au fost oprite un timp. Centrul balnear din Borsec ar fi trebuit deschis în această vară, după multe alte amânări anterioare.

„Efectiv, a trebuit să reluăm toate procedurile, să găsim alt constructor etc. şi aşa am întâmpinat tot felul de greutăţi. Pot să spun că la o investiţie aşa de mare cum este aceasta am întâmpinat toate problemele posibile. (…) Dar se pare că am trecut de toate şi acum suntem la stadiul în care 90% din lucrări sunt efectuate. Avem speranţa că o să reuşim să le finalizăm anul acesta, dacă nu intervine altceva şi sper să nu mai intervină, şi în vara următoare să deschidem porţile şi astfel să se poată face iar tratamente. Automat, atunci putem să solicităm din nou statutul de staţiune balneoclimaterică. Cred că atunci putem vorbi despre un turism adevărat în Borsec”, a punctat Mik József.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 35.000.000 de lei (aproximativ 8.000.000 de euro).

„Când o să pornească, baza de tratament o să atragă mult mai mulţi turişti. Clădirile care acum sunt în paragină se vor reabilita şi o să crească numărul locurilor de cazare. Ne gândim ca peste câţiva ani să avem o capacitate de cazare de 2.000-2.500 de locuri. Acum avem în jur de 800. Dar şi acest festival, Ceaun Fest, sau cum sunt şi alte evenimente, Zilele Borsecului, Festivalul Nostalgia, o să atragă pentru weekend-urile respective mult mai mulţi turişti. (…) Şi prin mediatizarea acestor evenimente dorim să atragem atenţia că Borsecul există, în Borsec se face turism, se poate petrece timp liber şi chiar merită vizitat Borsecul. Prin combinarea centrului balnear şi organizarea de evenimente, staţiunea Borsec va fi o destinaţie care merită vizitată”, a conchis edilul.

∗∗∗

Centrul balnear multifuncţional din Borsec va fi compus dintr-o bază de tratament şi o componentă wellness, capacitatea zilnică fiind de 1.000 persoane – vara şi 700 – iarna.

Borsecul este cunoscut încă din 1804 şi îşi datorează renumele resurselor de apă minerală cu bogate calităţi terapeutice. Dacă înainte de 1989, staţiunea era vizitată de sute de mii de turişti/an, după 1990, încetul cu încetul, Borsecul a fost exclus din sistemul turistic şi balnear de interes naţional. Totuşi, la începutul anului 2017, Borsecul a redobândit statutul de staţiune de interes naţional.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Felicitări, domnule primar Mik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.