Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 230 de mii de lei pagube în urma tăierilor ilegale de arbori | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Aproximativ 230 de mii de lei pagube în urma tăierilor ilegale de arbori
Aproximativ 230 de mii de lei pagube în urma tăierilor ilegale de arbori

Aproximativ 230 de mii de lei pagube în urma tăierilor ilegale de arbori

  • Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe primele nouă luni ale acestui an
  • Mai mult de jumătate din materialul lemnos tăiat ilegal nu a putut fi justificat de personalul silvic

 

În primele 9 luni ale acestui an, de pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita a fost tăiată ilegal cantitatea de 710 mc material lemnos, cu aproximativ 400 de mc mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit analizei activităţii de pază a pădurilor pe primele 9 luni ale lui 2015 realizată de DS Harghita, valoarea totală a pagubelor provocate în urma acestor tăieri s-a ridicat la suma de 230 mii lei, în primele 9 luni ale lui 2014 s-au înregistrat pierderi în valoare de aproape 300 de mii de lei.

De pe proprietatea publică a statului, în perioada amintită s-au tăiat ilegal 294 mc arbori, în valoare de aproximativ 72 de mii de lei, faţă de 824 mc cât a fost anul trecut (234 de mii lei)! De pe terenurile proprietate privată aflate în administrarea DS Harghita, în acest an s-au tăiat ilegal 461 mc, anul trecut această cantitate fiind de 300 mc.

 

 17 infracţiuni constatate

Conform sursei citate, în primele nouă luni ale lui 2015 au fost constatate un număr de 17 infracţiuni (volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal rezultat a fost de 255 mc) şi au fost aplicate 43 de amenzi. Anul trecut au fost înregistrate 14 infracţiuni (761 mc lemn tăiat ilegal) şi 57 de contravenţii. Amenzile aplicate în acest an au fost în valoare de 36 de mii de lei, faţă de aproape 60 de mii de lei cât au fost în 2014.

Potrivit documentului, mai mult de jumătate din întreaga cantitate de material lemnos tăiat ilegal în perioada analizată nu a putut fi justificat de personalul silvic. Astfel, în acest an, o cantitate de 377 mc material lemnos tăiat ilegal nu a putut fi justificat de pădurari, faţă de 261 cât a fost anul trecut. Valoarea materialului lemnos tăiat ilegal, fără a putea fi justificat de personalul silvic, a fost de peste 106 mii lei. Această sumă va trebui plătită de către pădurari.

În acest an, personalul din cadrul DS au găsit în pădure material lemnos tăiat ilegal şi abandonat în cantitate de aproape 170 mc, în valoare de peste 44,5 mii lei. Anul trecut, această cantitate a fost dublă, fiind de 339 mc. Cantităţile de lemn găsite în pădure sunt valorificate prin licitaţie publică.

În perioada supusă analizei au fost înregistrate două infracţiuni privind incendierea fondului forestier (ambele la Ocolul Silvic Miercurea-Ciuc). În urma celor două incendii, pagubele s-au ridicat la peste 83 de mii de lei. Anul trecut, în primele nouă luni, nu au fost înregistrate incendii pe suprafeţele administrate de DS Harghita.

În primele nouă luni ale acestui an au fost aplicate şapte amenzi, în valoare de 4.200 lei, pentru păşunat abuziv. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost aplicate cinci amenzi, în valoare de 1.700 de lei.

 

 Situaţia pe cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita

La Ocolul Silvic (OS) Borsec, în acest an s-au înregistrat două infracţiuni (una anul trecut) şi au fost aplicate trei amenzi (una în 2014). Valoarea amenzilor s-a ridicat la 12 mii lei. Cantitatea totală a materialului lemnos tăiat ilegal a fost, până la finele lunii septembrie, de 112 mc (în valoare de peste 22,3 de mii de lei) faţă de 83 de mc, cât a fost anul trecut. De asemenea, arborii tăiaţi ilegal şi nejustificaţi de pădurari au fost în cantitate de 89 mc.

La OS Homorod, în primele 9 luni au fost constatate şase infracţiuni, faţă de opt câte au fost anul trecut. Totodată, au fost constatate şi 14 contravenţii pentru tăieri ilegale de arbori. În perioada amintită a fost tăiată ilegal cantitatea de 292 mc, în valoare de aproape 113 mii lei. Anul trecut, la acest ocol silvic au fost tăiaţi în total 643 mc de arbori.

La OS Miercurea-Ciuc, până în prezent s-au constatat două infracţiuni şi s-au aplicat 12 amenzi, în valoare de 9.100 de lei. Cantitatea totală de material lemnos tăiată ilegal a fost de 44 mc (în valoare de 24 de mii de lei), iar în păduri au fost găsiţi abandonaţi 65 mc de arbori. Anul trecut a fost tăiată cantitatea totală de 90 mc material lemnos.

La OS Topliţa, în acest an au fost constatate cinci infracţiuni, faţă de două anul trecut. Totodată, au fost aplicate 12 amenzi (în valoare de 12 mii lei), în 2014 fiind constatate 17 contravenţii. În perioada amintită au fost tăiaţi ilegal 138 mc de arbori (77 mc anul trecut), în valoare de peste 31 de mii lei.

În 2015 a fost tăiată ilegal, la OS Tulgheş, cantitatea de 124 mc de material lemnos (peste 39 de mii lei), aproape jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La acest ocol au fost constatate două infracţiuni (trei anul trecut) şi au fost aplicate 2 amenzi, în valoare de 2.800 lei.

 

 Amenzi în valoare de peste 206 mii lei, în urma acţiunilor de control la circulaţia materialului lemnos

Potrivit documentului citat, în primele 9 luni ale lui 2015 au fost efectuate de către silvicultori, poliţişti şi jandarmi un număr de 1.541 de acţiuni de control privind circulaţia materialului lemnos, în întregul judeţ. În urma acestor controale au fost aplicate 87 de amenzi, în valoare totală de 206 mii lei. Anul trecut au fost efectuate 1.745 asemenea acţiuni de control, fiind aplicate 88 de amenzi. Materialul lemnos confiscat ca urmare a neregulilor constatate a fost în cantitate de 544 mc, anul trecut fiind de 428 mc.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.795 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.618 ha). Din acest total, 23.077 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 67.718 ha aparţin altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.