Aproape 37 de milioane de lei investite în reabilitarea drumurilor judeţene din Harghita în ultimul an | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 septembrie 2022
Home » Societate » Aproape 37 de milioane de lei investite în reabilitarea drumurilor judeţene din Harghita în ultimul an
Aproape 37 de milioane de lei investite în reabilitarea drumurilor judeţene din Harghita în ultimul an

Aproape 37 de milioane de lei investite în reabilitarea drumurilor judeţene din Harghita în ultimul an

  • Paisprezece proiecte care vizează infrastructura rutieră în valoare de aproximativ 850 de milioane de lei au fost depuse de Consiliul Judeţean Harghita pentru finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sfârşitul săptămânii trecute, că în prezent se află în derulare foarte multe proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere judeţene, de mai mică sau de mare anvergură. Şeful administraţiei publice judeţene a precizat că în ultimul an şi jumătate s-a reuşit finalizarea lucrărilor pe anumite tronsoane, au continuat cele începute şi au fost demarate noi investiţii, pe o lungime care totalizează în jur de 150 de kilometri din reţeaua de drumuri judeţene, marea majoritate finanţate din fonduri proprii.

El a exemplificat cu câteva investiţii importante finalizate în acest an, între altele reabilitarea a cinci kilometri pe DJ 138A, drumul de acces către staţiunea Băile Harghita, reabilitarea tronsonului de peste 6 kilometri situat între Mărtiniş şi Comăneşti pe drumul judeţean DJ 131A, a unui sector de cinci kilometri pe DJ 134 între Uilac şi limita cu judeţul Mureş, în zona Gheorgheni fiind finalizată o porţiune de 3,5 kilometri pe DJ 153D, către Depozitul Regional de Deşeuri de la Remetea.

„Este un salt foarte mare faţă de anii anteriori, când am reuşit să cheltuim la drumuri judeţene numai o pătrime din banii alocaţi. Cu ajutorul echipei pe care am reuşit să o întărim, cu efortul pe care am reuşit să-l facem, având în vedere că nu am mai dat în coordonarea vicepreşedinţilor consiliului judeţean proiectarea şi realizarea, ci eu, personal, coordonez aceste activităţi şi sunt pe teren în fiecare zi, am reuşit această performanţă, să avem şantier de investiţii pentru 150 de kilometri de drumuri judeţene. În plus s-au derulat şi sunt în curs de derulare multe investiţii mici, neprevăzute, în cadrul acestor proiecte: a alunecat un deal, trebuie schimbat un podeţ sau un pod, mergem mai departe şi cu covoarele asfaltice noi fără să schimbăm fundaţia drumului. Deci, avem peste 50 de puncte la care lucrăm în acest moment în judeţ”, a detaliat preşedintele CJ Harghita.

Datele statistice privind sumele cheltuite pe drumurile judeţene în perioada 2014-2021, furnizate de CJ Harghita, arată că de la 7,9 milioane de lei cheltuite în 2014, s-a ajuns la 48,3 milioane de lei investite pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor în 2020, suma cheltuită în acest an pentru drumurile judeţene fiind de 36,6 milioane de lei.

„Unul dintre ochii mei se bucură şi celălalt plânge, pentru că înainte nu s-a reuşit cheltuirea banilor pe care i-am avut şi de la an la an se cumulau la excedent. Acum, când am decis să nu mai deleg această activitate către dl. vicepreşedinte Barti Tihamér, se vede cum se măresc sumele cheltuite la drumuri judeţene”, a explicat preşedintele CJ Harghita.

În context, Borboly Csaba a arătat că există anumite divergenţe în privinţa finanţării drumurilor judeţene în zona Gheorgheni, motiv pentru care joia trecută a transmis o adresă către toţi primarii, „începând de la Bălan şi până la Tulgheş”, solicitând punctele de vedere ale acestora şi ale consilierilor locali în privinţa continuării reabilitării drumurilor judeţene cu prefinanţare din linia de creditare bancară deschisă de Consiliul Judeţean Harghita.

„Avem mai multe contracte: în derulare Ditrău-Tulgheş, realizat la Remetea, lucrări care încă nu sunt plătite, avem trotuare în Joseni şi Suseni, avem sensul giratoriu de la Joseni şi ar trebui să ştim dacă vom continua aceste lucrări sau aşteptăm până vom primi bani din fonduri guvernamentale sau europene, despre care nimeni nu ne poate promite când vor veni, fiind pasibili ca executanţii să rezilieze contractele de lucrări, având tot interesul să încheie un nou contract, în condiţii mult mai favorabile lor, cu preţuri mărite, având în vedere instabilitatea politică, creşterea preţurilor la energie, creşterea preţurilor la materiile prime, creşterea cheltuielilor de personal, pentru că oriunde ne uităm vedem numai creşteri. Pentru Consiliul Judeţean Harghita ar fi negativ şi de aceea am solicitat opiniile acestora, ca la şedinţa de săptămâna viitoare, când iarăşi va trebui să tragem din linia de credit sume pentru drumuri, să ştim ce să facem”, a explicat Borboly Csaba.

El a adăugat că o altă prioritate a CJ Harghita o constituie statutul juridic al drumurilor judeţene. În zona Odorhei a fost finalizată intabularea acestora (140 de kilometri de drumuri judeţene). De asemenea, s-a clarificat dreptul de proprietate asupra a 500 de kilometri de drumuri judeţene, reprezentând aproape 60% din totalul reţelei din judeţ, alţi 335 de kilometri (40%) din zona Ciuc şi Gheorgheni fiind în curs de intabulare.

„Indiferent dacă vorbim de fonduri europene, guvernamentale sau proprii, importantă este proprietatea şi de aceea ne-am axat pe intabularea drumurilor judeţene. De atunci încolo, orice sumă va fi binevenită”, a menţionat preşedintele CJ Harghita.

Borboly Csaba: „În Harghita prea mulţi ani au lipsit reabilitările drumurilor judeţene din fonduri guvernamentale”

Şeful administraţiei publice judeţene şi-a exprimat regretul că în ultimii ani „nu prea au ajuns” în judeţ fonduri guvernamentale pentru reabilitarea drumurilor judeţene, în condiţiile în care Harghita este unul dintre judeţele cu cea mai lungă reţea de drumuri judeţene, măsurând aproape o mie de kilometri, un judeţ muntos, cu foarte multe localităţi mici, interconectate exclusiv prin acest tip de căi rutiere.

„Este o doleanţă şi faţă de UDMR, şi faţă de toate partidele aflate la guvernare, că în judeţul Harghita ar trebui să sosească mai mulţi bani pentru reabilitarea drumurilor judeţene. (…) Majoritatea drumurilor au fost reabilitate din fonduri proprii ale CJ, ne-au lipsit banii guvernamentali”, a spus Borboly Csaba.

Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean Harghita a lansat pe platforma digitală special creată pentru depunerea cererilor de finanţare 14 proiecte de construcţie şi modernizare a drumurilor din judeţ, în valoare totală de aproximativ 850 de milioane de lei, care urmează să fie supuse aprobării în vederea finanţării prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Cel mai mare proiect depus spre finanţare vizează reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean 137, care leagă municipiul Odorheiu Secuiesc de oraşul Cristuru Secuiesc, o investiţie de aproape 160 de milioane de lei, din care majoritatea, 158,301 milioane, ar urma să fie acoperită prin programul naţional, contribuţia proprie fiind calculată la 1,515 milioane de lei.

„Sunt proiecte foarte importante, în jur de jumătate dintre ele deja sunt în derulare – cum sunt cele de la Tulgheş-Ditrău, cel spre Valea Uzului, cel de la Lunca de Jos şi sperăm ca toate să fie aprobate şi preluate pentru finanţare în cadrul Programului Anghel Saligny. Vom putea motiva şi sper că ne vom face înţeleşi, că în judeţul Harghita prea mulţi ani au lipsit reabilitările drumurilor judeţene din fonduri guvernamentale şi vom reuşi, oricare va fi componenţa noului Guvern, să fim finanţaţi în continuare prin Programul Anghel Saligny, pentru că deja am consumat rezervele din anii anteriori, când nu prea se lucra, şi folosim o linie de credit. Dorim să ajungem cât mai repede ca tot ceea facem să fie din fonduri guvernamentale şi nu din credit, care trebuie să fie rambursat împreună cu o dobândă”, a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” vor fi alocate cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, minimum patru milioane de lei pentru fiecare comună şi cel puţin şapte milioane de lei pentru fiecare oraş. Pentru fiecare municipiu vor fi alocate minimum zece milioane de lei şi cel puţin 43 de milioane de lei pentru reşedinţele de judeţ.

Cererile de finanţare au putut fi depuse până ieri, 8 noiembrie.

Potrivit metodologiei de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, în vederea repartizării echilibrate a fondurilor de la bugetul de stat prin acest program vor fi luate în considerare, între altele, cel puţin unul dintre următoarele criterii: datele demografice, ponderea numărului de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ din totalul numărului de unităţi administrativ-teritoriale de la nivel naţional, ponderea valorii totale alocate de la bugetul de stat pentru obiectivele de investiţii aflate în derulare finanţate de MDLPA în fiecare judeţ, bugetele primăriilor, numărul de obiective aflate în derulare în fiecare judeţ din totalul investiţiilor aflate în derulare la nivel naţional, capacitatea financiară a unităţilor administrativ-teritoriale, necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investiţii începute şi nefinalizate sau indicatorii statistici.

„Toate aceste date ne vor determina să alocăm bani în mod transparent şi echilibrat pentru proiecte în toată ţara”, arăta Cseke Attila, ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Dar sfantul comision ptr. tov borboli de la valea seaca, primul om de pe planeta syekelzfold cat o fi fost?? e informatie publica cred__-ptr sunt in joc banuti publici”’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.