Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bilanţ al primarului din Miercurea Ciuc, la un an de la preluarea mandatului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Bilanţ al primarului din Miercurea Ciuc, la un an de la preluarea mandatului
Bilanţ al primarului din Miercurea Ciuc, la un an de la preluarea mandatului

Bilanţ al primarului din Miercurea Ciuc, la un an de la preluarea mandatului

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a făcut, zilele trecute, un scurt bilanţ al activităţii echipei sale, la un an de la preluarea mandatului, atingând mai multe subiecte de interes pentru locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ. Korodi Attila a declarat că s-a dorit un oraş care să fie deschis economiei locale şi care să îi sprijine pe antreprenori şi astfel s-a decis încă din luna decembrie a anului trecut diminuarea nivelului taxelor care trebuie plătite de întreprinzători, având în vedere pandemia de coronavirus şi dificultăţile pe care le întâmpină aceştia, mai ales cei din sectorul HORECA sau din cel al alimentaţiei publice. Totodată, s-a considerat foarte importantă elaborarea de reguli simple privind impozitele locale.

„Înainte au fost unele cartiere cu impozitare mai mare, altele cu impozitare mai mică, indiferent dacă exista asfalt sau gaz ori iluminat public. Ne-am asumat şi am şi făcut în decembrie anul trecut o ajustare echilibrată a impozitelor locale. La ora actuală se plăteşte impozit local ajustat cu nivelul de infrastructură care există. Dacă există drum asfaltat, dacă există canalizare, apă potabilă, reţea de gaze, iluminat public. Dacă nu există, diminuăm impozitul, dacă există îl aducem la un nivel normal şi cred că această experienţă de anul acesta ne-a ajutat să funcţionăm mult mai bine aşa pentru că sincopele au fost foarte puţine. Toată lumea a înţeles mult mai bine responsabilitatea pe care o are primăria. Pentru noi, colaborarea cu economia, cu antreprenorii, cu cei care dezvoltă economia locală este foarte importantă. Am făcut câţiva paşi în sensul acesta”, a afirmat Korodi Attila.

Acesta a precizat că a fost înfiinţat consiliul consultativ al întreprinzătorilor în care au fost invitate toate asociaţiile antreprenorilor, reprezentanţii Camerei de Comerţ a judeţului Harghita, asociaţiile experţilor contabili din Miercurea Ciuc, pentru a exista o consultare şi pentru a fi înţelese mai bine fenomenele cu care se confruntă actorii lumii economice şi întreprinderile şi pentru a se putea veni în ajutor dacă acest lucru depinde de autoritatea publică locală. Primarul municipiului Miercurea Ciuc a adăugat că la solicitarea antreprenorilor a fost creat un birou pentru dezvoltare economică şi digitalizare, iar în plus se lucrează la lansarea a două proiecte, dintre care unul este în prezent mai conturat. Este vorba despre deschiderea pe strada Kossuth Lajos a unui birou de „co-working”, adică a unui mic centru de incubare pentru firmele mai mici care activează în principal în domeniul serviciilor.

Totodată, în toamna acestui an se doreşte să se avanseze şi cu un proiect legat de incubare industrială şi se va începe prin crearea infrastructurii corespunzătoare, dar „va fi un drum mai complicat pentru că în zonă nu prea există aşa ceva”, iar reprezentanţii Primăriei Miercurea Ciuc se bazează şi pe experienţa marilor oraşe, a mai spus edilul. Potrivit afirmaţiilor sale, a fost semnat un acord strategic cu o companie din Ungaria care activează în domeniul echipamentelor sanitare şi produselor cosmetice, pentru ca aceasta să dezvolte o capacitate de producţie în Miercurea Ciuc, în anii următori, pentru piaţa din România şi din Balcani, existând o mare deschidere faţă de toţi cei care doresc să vină în localitatea harghiteană pentru a crea locuri de muncă prin deschiderea unor întreprinderi.

Korodi Attila s-a referit şi la deciziile luate pentru stimularea turismului în beneficiul oraşului şi a amintit că au fost „recalibrate”, respectiv reînnoite mai multe proiecte sportive şi culturale, cum ar fi cele privind Triatlonul şi Duatlonul de iarnă de la Harghita-Băi, raliul de viteză în coastă pentru maşini, festivalul de teatru pentru studenţii de la Arte, festivalul de film, festivalul de jazz sau chiar „Running Festival Miercurea Ciuc”, la care au luat parte numeroase persoane din mai multe localităţi harghitene, dar şi din alte judeţe. „Turismul pentru noi înseamnă un instrument. Vrem ca şi pe viitor cât mai mulţi oameni să viziteze oraşul nostru pentru că suntem convinşi că acest lucru înseamnă nu numai un aport din punctul de vedere al turismului, dar şi al contactelor, al relaţiilor care se creează prin aceste vizite, între locuitorii oraşului şi cei care văd un potenţial în această zonă”, a menţionat Korodi Attila.

Acesta s-a referit şi la familii şi la persoanele în vârstă din oraş, precizând că au fost reamenajate mai multe treceri de pietoni care nu erau adecvate pentru vârstnicii care se deplasează cu cărucioare speciale, pentru cei care ies cu copiii mici la plimbare sau pentru biciclişti. Au fost revopsite treceri de pietoni, fie prin folosirea culorii roşii sau celei verzi, care au devenit astfel mult mai vizibile pentru pietoni, biciclişti, dar şi pentru conducătorii auto şi au fost totodată aplicate marcaje tridimensionale pentru ca persoanele cu deficienţe de vedere să poată traversa strada în siguranţă.

De asemenea, există în derulare mai multe programe lansate împreună cu asociaţia caritabilă Caritas privind îngrijirea persoanelor în vârstă la domiciliu şi vor începe să funcţioneze şi două centre de zi pentru vârstnici. În plus, va fi deschis, la etajul 1 al clădirii cinematografului din Miercurea Ciuc, un club pentru vârstnici, unde aceştia vor avea posibilitatea să îşi întâlnească prietenii, să îşi facă noi cunoştinţe şi să joace şah, rummy, să asculte muzică sau să savureze o cafea. Korodi Attila a mai spus că sub coordonarea viceprimarului Sógor Enikő a fost creat un consiliu consultativ pentru asociaţiile care ajută familiile din oraş, care are în componenţă asociaţiile de mămici, cele care ajută familiile şi cele care sprijină familiile în care este un singur părinte şi a fost mărit cu patru şi numărul posturilor de asistenţi comunitari.

În ceea ce îi priveşte pe tineri, a fost înfiinţat un consiliu consultativ, care îi vizează mai ales pe cei care sunt asociaţi în consiliile de elevi şi a fost derulată, prin intermediul unei reţele de socializare, şi o acţiune de consultare pentru a se obţine informaţii în legătură cu ce anume doresc aceştia, ce aşteptări au de la primărie şi cum pot fi ajutaţi. Totodată, s-a intenţionat organizarea, în noiembrie, a unui festival pentru tineri, dar a fost nevoie de reprogramarea acestuia din cauza pandemiei de coronavirus.

Korodi Attila a vorbit şi despre sistemul de educaţie şi a spus că se doreşte ca toate clădirile din oraş în care se desfăşoară activităţi educaţionale să fie reînnoite, trendul actual fiind unul bun având în vedere faptul că s-au utilizat şi fonduri europene, pe lângă soluţiile proprii ale administraţiei locale. Acesta a afirmat că a fost depus un proiect de finanţare la Administraţia Fondului de Mediu privind şcoala din Harghita-Băi, deoarece copiii învaţă acolo în condiţii necorespunzătoare şi este nevoie de sprijin, iar în plus se progresează şi în cazul construcţiilor de grădiniţe, fiind în derulare de pildă proiectul privind o astfel de clădire vizavi de magazinul mare de bricolaj şi există o bună colaborare cu Biserica Catolică legată de un imobil care se construieşte pe strada Inimii. Totodată, a fost depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii şi se doreşte ca în zona Şumuleu să fie deschisă o altă creşă peste câţiva ani şi au fost înfiinţate grupe speciale pentru cei mai mici preşcolari în grădiniţe, pentru că s-a considerat important să existe infrastructura necesară în beneficiul familiilor, mai ales în cazul părinţilor care doresc să reintre pe piaţa muncii cât mai devreme. Au fost derulate şi două programe pilot pe linie de prevenţie, unul vizând consumul de droguri, iar celălalt igiena mentală, mai rezultă din bilanţul prezentat de primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Edilul s-a referit şi la investiţiile privind iluminatul public şi a oferit ca exemple situaţia din zona Câmpul Mare, care în urmă cu un an era în beznă în proporţie de o treime şi cea din Jigodin-Băi, unde 250 de metri de aliniament au fost dotaţi cu sistem de iluminat. În această toamnă se va depune un proiect la Administraţia Fondului de Mediu în valoare de cel puţin 1 milion de lei, pentru extinderea iluminatului public în oraş, fiind derulate lucrările necesare şi prin contractul propriu de mentenanţă. De asemenea, a fost schimbat semaforul din intersecţia de lângă Liceul „Márton Áron”, care este în prezent  automatizat şi se doreşte ca, până la sfârşitul anului, în colaborare strânsă cu poliţia din Miercurea Ciuc, să se ceară aviz pentru încă 2-3 proiecte, mai ales care vizează treceri de pietoni. Au fost vopsite în albastru zonele în care sunt parcările pentru persoanele cu handicap, se instalează mai multe oglinzi în intersecţii periculoase, în principal în zone în care sunt străzi înguste şi sunt ieşiri către drumuri intens circulate, pe strada Topliţa a fost mutată cu 30 de metri o trecere de pietoni, care fusese amplasată iniţial în apropierea unei curbe şi reprezenta astfel un risc în ceea ce priveşte producerea unor accidente rutiere, mai ales că acolo există şi o şcoală, iar pe strada Iancu de Hunedoara a fost amenajată o nouă trecere de pietoni, la solicitarea celor care locuiesc în zonă.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc a atras atenţia şi asupra anumitor zone, cum ar fi Szécseny, Ciba sau Jigodin-Băi, unde potrivit afirmaţiilor sale infrastructura este departe de a fi ideală din mai multe cauze. De pildă, au fost construite fără reglementări foarte multe case, dar responsabilitatea nu este a cetăţenilor care le-au ridicat, ci a celor care au permis să se dezvolte aceste zone fără reguli sau fără sistematizare. Acesta a declarat că se va veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor şi chiar dacă se ştie că nu pot fi schimbate foarte multe lucruri de la un an la altul, se vor lua decizii pas cu pas. Oamenii cer ca în aceste zone să existe canalizare, apă potabilă şi, dacă se poate, iluminat public şi drum asfaltat. După decizia consiliului local au fost înaintate Ministerului Dezvoltării şi Lucrărilor Publice câteva proiecte de asfaltări, iar două dintre acestea vizează chiar zona Szécseny şi Ciba, dar lucrările la drumuri vor fi derulate atunci când infrastructura de canalizare şi apă potabilă va fi deja aşezată în pământ.

În prezentarea sa, Korodi Attila a abordat şi subiecte legate de deschiderea primăriei şi importanţa dialogului cu cetăţenii, de Planurile Urbanistice Zonale în cazul cărora au fost începute procedurile, de refacerea pieţei oraşului şi de posibilitatea amenajării unor piaţete în diverse zone, de asigurarea transparenţei decizionale, de strategia de dezvoltare a oraşului pentru următorii zece ani, de asfaltarea a cel puţin 20.000 de metri pătraţi de străzi în acest an, de mărirea ajutorului financiar acordat cluburilor sportive în contextul scăderii veniturilor acestora ca urmare a pandemiei de coronavirus, de colaborările existente sau de paşii făcuţi în domeniul mobilităţii, în principal în ceea ce priveşte licitaţia pentru autobuze pe gaz comprimat.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.