Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Până la mijlocul anului 2022, municipiul Topliţa va avea un sistem de iluminat public nou | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Până la mijlocul anului 2022, municipiul Topliţa va avea un sistem de iluminat public nou
Până la mijlocul anului 2022, municipiul Topliţa va avea un sistem de iluminat public nou

Până la mijlocul anului 2022, municipiul Topliţa va avea un sistem de iluminat public nou

Proiectul, de peste 9 milioane de lei, este cofinanţat prin POR şi presupune schimbarea aparatelor de iluminat, dar şi completarea acestora pe stâlpii care nu au aceste sisteme

În această săptămână a fost semnat un contract, cu finanţare europeană, între Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru şi municipiul Topliţa prin care se va moderniza sistemul de iluminat public. Potrivit unui comunicat de presă transmis de ADR Centru, noul sistem de iluminat public din Topliţa va fi modernizat pe o lungime de peste 48 km, ce se întinde pe 53 de străzi din municipiu.

Proiectul „Creşterea eficienţei energetice a sistemului de iluminat public din municipiul Topliţa, judeţul Harghita” are o valoare totală de 9.307.097,21 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate prin POR (Programul Operaţional Regional) este de 8.013.772,98 lei. Fondurile solicitate provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa prioritară 3, Obiectivul 3.1 ce vizează sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea C – Iluminat public.

Odată cu finalizarea lucrărilor, termenul prevăzut fiind 31 iulie 2022, se preconizează că va scădea consumul anual de energie primară prin iluminat public de la 365 kwh/an la 197 kwh/an. Pentru scăderea acestui consum se va moderniza şi extinde sistemul de iluminat public, se vor instala un număr de 1.365 de corpuri de iluminat cu sisteme de telegestiune. De asemenea, se vor monta 71 de stâlpi, iar alţi 1.222 vor rămâne în poziţia în care sunt, înlocuindu-se doar aparatele de iluminat. În total, sunt prinse în proiect 53 de străzi, pe care se va realiza o înlocuire a aparatelor existente, precum şi o completare pe toţi stâlpii neechipaţi în prezent, sistemul de iluminat public urmând să fie extins de la 46.221 metri liniari la 48.651 ml.

Cu ocazia semnării contractului, Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa, preciza că „pe lângă îmbunătăţirea aerului şi a sistemului de iluminat, prin acest proiect vom sprijini şi deplasarea persoanelor ce au deficienţe de vedere sau dizabilităţi motorii, deoarece noul sistem va ilumina principalele treceri de pietoni şi prin sistemul bazat pe senzori de prezenţă se va comanda creşterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public”.

Totodată, acesta amintea faptul că în ultimii ani municipiul a reuşit să efectueze şi alte lucrări cu fonduri europene. „Prin aceste proiecte am realizat modernizarea a 41 de străzi cu o lungime de peste 17 km, am transformat o fostă centrală termică în centru social şi am pus în funcţiune un sistem de supraveghere stradală, cu 60 de camere amplasate în 29 de locaţii. Valoarea totală a acestor proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional este de peste 63 milioane lei şi scopul nostru a fost să creştem calitatea vieţii celor 13.000 de persoane din municipiu”, preciza edilul.

La rândul său, Simion Creţu, director general ADR Centru, spunea că „este o cerinţă pentru municipiile cu un trafic auto intens şi cu treceri de pietoni prin cartierele de locuinţe ca sistemul de iluminat urban să fie corespunzător, adică de o intensitate bună, care să asigure vizibilitatea conducătorilor auto, care să aplaneze diminuarea luminii, să reducă costurile ridicate de mentenanţă şi consumul mare de energie electrică (…). Şi cum doar în Topliţa putem vedea singura cascadă cu apă termală din România, a doua din Europa, nu ne-am simţi în siguranţă dacă am putea călători sau să ne plimbăm pe străzi mai bine iluminate? După cum se poate observa, atât pentru prezentul şi viitorul municipiului, cât şi pentru încurajarea activităţilor economice şi exploatarea potenţialului turistic, aceste fonduri vor reuşi să susţină dezvoltarea municipiului pe termen lung”.

Simion Creţu mai arată faptul că prin implementarea acestui proiect, alături de celelalte proiecte realizate cu finanţare tot prin POR, administraţia locală urmăreşte şi atingerea ţintelor Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% şi de a creşte cu 20% eficienţa energetică.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.