Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte cu finanţare europeană pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Protecţia Copilului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Proiecte cu finanţare europeană pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Protecţia Copilului
Proiecte cu finanţare europeană pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Protecţia Copilului

Proiecte cu finanţare europeană pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Protecţia Copilului

Municipiului Topliţa i-au fost repartizate 278.000 de lei din cota de 6% din impozitul pe venit

Aprobarea cererilor de finanţare din fonduri europene pentru două proiecte în cadrul Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritară 9: „Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”, realizate de Consiliul Judeţean Harghita, unul în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi celălalt cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, au imprimat caracterul de urgenţă al convocării şedinţei extraordinare de miercuri. Ambele au ca obiect „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare pentru consolidarea capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică, cauzată de răspândirea virusului COVID-19” în unitatea medicală judeţeană şi în centrele sociale rezidenţiale aflate în subordinea DGASPC Harghita. Graba este justificată, ţinând cont că proiectele în vederea finanţării europene nerambursabile sunt evaluate în ordinea predării/înregistrării, până la epuizarea fondurilor.

„Dacă se va aproba, vom achiziţiona prin acest proiect mai multe categorii de echipamente şi instrumente medicale, pentru mai multe secţii”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, la şedinţa extraordinară desfăşurată online. Între echipamentele şi aparatura pe care şi le doreşte conducerea SJU se numără cinci aparate de hemodializă şi echipamente pentru testarea la COVID-19. În afara acestora, SJU mai are nevoie de monitoare şi de injectomate, de un aparat Roentgen pentru Cabinetul de Medicină Dentară de Urgenţă, de un ecograf şi un sistem de monitorizare centrală pentru secţia de Cardiologie, precum şi de „un mare aparat Roentgen” pentru secţia de Pneumologie. „Cu cât depunem mai repede acest proiect, cu atât avem şanse mai mari de finanţare. Evident, pe lângă aceste echipamente mai sunt echipamentele de protecţie, medicamente, dezinfectanţii, pe care am cheltuit până acum 3 milioane de lei din bugetul propriu”, a completat directorul financiar-contabil al spitalului judeţean, ec. Lászlo Botond. În contextul evoluţiei rapide a numărului de infecţii cu SARS-CoV-2 confirmate în ultimele zile, acesta a afirmat că, deşi există posibilităţi de testare la COVID-19 contra-cost, „ne putem aştepta la depăşirea capacităţilor acestora şi s-ar putea impune şi testarea contra-cost la SJU”.

În ceea ce priveşte proiectul în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, directorul Elekes Zoltán a precizat că banii obţinuţi prin acest proiect ar ajuta instituţia să achiziţioneze echipamentele necesare centrelor rezidenţiale destinate adulţilor şi copiilor, caselor de tip familial şi celor protejate, dezinfectanţii şi echipamentele de protecţie. „Săptămânile trecute au pus sistemul nostru în faţa unei situaţii dificile, deoarece colegii mei au fost nevoiţi să se mute în aceste centre pentru două săptămâni. Deşi acum s-a desfiinţat acest sistem de izolare, am dori să îl menţinem, deoarece acum au început să apară din ce în ce mai multe cazuri. În ceea ce priveşte proiectul, dorim să obţinem bani pentru echipamentele achiziţionate şi care urmează să fie achiziţionate şi am dori să solicităm decontarea acestora de la finanţatori, fiindcă sunt cheltuieli semnificative în centrele familiale, de protecţia copilului, peste tot avem nevoie de multe echipamente, pentru a ne putea apăra de răspândirea infecţiei”, a explicat directorul Elekes.

Modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului

Consilierii au aprobat şi modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pe anul în curs. „Din fondul de rezervă bugetară, prin amendament de fond, s-au alocat 55.000 de lei Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc pentru continuarea lucrărilor de amenajare a spitalului modular de la Şumuleu Ciuc şi pentru sistemul de oxigen. Am cuprins în bugetul spitalului judeţean şi donaţiile pe care le-a primit spitalul, în sumă de 221.740 de lei”, a declarat directorul general Vasile Bicăjanu. Potrivit Hotărârii CJ Harghita, au fost majorate şi creditele de angajament la SJU cu suma de aproximativ 8,7 milioane de lei.

278.000 de lei pentru municipiul Topliţa

„Trebuie ştiut că la elaborarea deciziei luăm în considerare cinci principii. Primul ar fi să existe proiecte viabile, nu cine al cui prieten este, al cărui vicepreşedinte, că au făcut împreună armata. De aceea există acel site, Investiţii Harghita, şi din acest motiv folosim în mod transparent acest sistem al diferitelor investiţii şi al dezvoltărilor. (…) La repartizarea celor 6% trebuie să ştiţi că, în mare, zona Gheorgheni şi comunitatea română din zona Gheorgheni au folosit majoritatea sumelor”, a declarat preşedintele CJ Harghita în preambulul penultimului punct al ordinii de zi, privitor la repartizarea pe localităţi a cotei de 6% din impozitul pe venit.

După două amendamente depuse de consilierul judeţean Teodor Dobrean şi o adresă din partea Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita, care susţine cauza municipiului din nordul judeţului, oraşului Topliţa i-a fost repartizată, miercuri, suma de 278.000 de lei din fondul de 6% constituit din impozitul pe venit, aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean.

„Pot să vă spun că sunt două proiecte foarte importante, unul este cu privire la finalizarea lucrărilor de asfaltare a unei străzi – Tinov – pe care se bazează dezvoltarea zonei industriale a Topliţei. Cel de-al doilea este pentru continuarea lucrărilor la sensul giratoriu din centrul municipiului, pe cea mai importantă arteră, artera principală, pentru decongestionarea traficului. Iniţial, pe proiectul pe care l-am primit ieri, cu repartizarea sumelor iniţiale, am regăsit o alocare să zicem mulţumitoare cu privire la lucrările pentru care a solicitat Topliţa finanţare. Astăzi, din câte am văzut, respectivele sume au fost propuse spre retragere. Eu insist, dacă se poate, dle preşedinte, să se voteze amendamentul meu, întrucât este important să se finanţeze şi pentru municipiul Topliţa aceste lucrări. Ştiţi bine că la ultimele modificări Topliţa nu s-a regăsit printre localităţile care au primit sume de bani”, a pledat consilierul Teodor Dobrean.

Înaintea votului, preşedintele CJ le-a solicitat colegilor din Organizaţia Teritorială Gheorgheni a UDMR să spună dacă susţin sau nu acest amendament, întrucât vicepreşedintele Barti Tihamér nu era online. Confirmarea avea să vină de la consilierul Kassay Lajos Péter. „Domnul vicepreşedinte îmi scrie (pe telefon – n.a.) că nu îi merge internetul, din acest motiv nu este prezent la şedinţă şi că din punctul nostru de vedere este OK”.

Încă un sfat şi o decizie din partea preşedintelui Borboly Csaba: „Dar să ştiţi, cei de la PNL şi PSD, că acesta era ultimul bănuţ, (…) era pentru zona nordică şi să ştiţi că a plecat, dacă acum votăm. Dacă pentru toată lumea este OK şi grupul UDMR Gheorgheni spune că este OK, atunci şi eu propun colegilor din Ciuc şi tuturor colegilor să votăm. (…) Eu o să votez Igen”, a menţionat şeful autorităţii publice judeţene.

În urma votului consilierilor, municipiului Topliţa i-au fost repartizate 107.000 de lei pentru lucrările de asfaltare în zona Tinov-staţia de epurare şi suma de 171.000 de lei pentru amenajarea sensului giratoriu pe strada Nicolae Bălcescu.

Amendamente au mai depus consilierul Kassay Lajos Péter, solicitând acoperirea parţială a cheltuielilor în vederea achiziţionării unei maşini de intervenţie rapidă pentru SVSU Joseni, şi consilierul Zakariás Zoltán, care a solicitat un milion de lei pentru municipiul Odorheiu Secuiesc. Amendamentul pentru Joseni a fost amânat, retras de promotor până la şedinţa viitoare, în vreme ce amendamentul pentru municipiul Odorheiu Secuiesc, pentru care iniţiatorul a solicitat votul consiliului, a fost respins.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.