Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

97,55% dintre unităţile de învăţământ sunt autorizate sanitar | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Învățământ » 97,55% dintre unităţile de învăţământ sunt autorizate sanitar
97,55% dintre unităţile de învăţământ sunt autorizate sanitar

97,55% dintre unităţile de învăţământ sunt autorizate sanitar

 „Referitor la autorizaţiile sanitare de funcţionare, comparativ cu anul trecut, cifrele sunt îmbucurătoare şi evoluţia este pozitivă la nivel de judeţ de la an la an. Astfel, anul acesta, din 409 unităţi de învăţământ care necesită autorizare sanitară de funcţionare, nu au autorizaţie sanitară doar 9 unităţi, faţă de 14 anul trecut. Asta înseamnă că 97,55% din unităţile şcolare din Harghita deţin autorizaţie sanitară de funcţionare; din punct de vedere sanitar, nu pandemic, şcolile sunt pregătite pentru a începe programul educaţional”, a afirmat putătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Harghita, Adrian Pănescu.

Dr. Tar Gyöngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, a precizat că motivele pentru care cele nouă unităţi de învăţământ nu au fost autorizate sanitar sunt, după caz, lipsa apei curente, lipsa apei potabile, circuitele educaţionale necorespunzătoare din punct de vedere sanitar sau medical, efectuarea lucrărilor de renovare fără consultarea DSP şi fără respectarea dispoziţiilor obligatorii în actualul context epidemiologic. „Şcolile neautorizate sunt, în general, şcoli din sate unde există foarte puţini copii, sunt sate îmbătrânite, unde primăria nici nu are resurse şi nici nu are determinarea să investească în şcoală, fiindcă şcolile acelea se vor desfiinţa şi copiii vor trebui să fie duşi în alte şcoli, apropiate”, a menţionat dr. Tar.

Cât priveşte autorizaţiile de funcţionare şi securitate la incendii, din cele 593 de corpuri de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ din judeţ, 454 nu necesită autorizare la incendii, fiind construite înainte de 1990, când au obţinut autorizaţiile în legislaţia anterioară, 77 necesită şi deţin autorizarea, iar 62 de corpuri de clădiri din judeţ sunt încă neautorizate pentru securitate la incendii.

Combustibilul pentru încălzirea unităţilor de învăţământ în sezonul rece este asigurat aproape în totalitate.Au fost luate în calcul inclusiv dimineţile reci ale toamnei harghitene, care necesită încălzirea grădiniţelor şi şcolilor uneori începând din a treia decadă a lunii septembrie.

„La 5 septembrie, la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ, combustibilul pentru încălzirea pe perioada sezonului rece era asigurat în procent de 96,45% la nivelul întregului judeţ şi aici vorbesc de întreaga perioadă de iarnă. În sezonul rece nu vom avea probleme, dacă nu vom avea anumite accidente din punct de vedere tehnic, când centrala pe gaz sau pe rumeguş se defectează şi este nevoie de intervenţii punctuale”, a precizat Adrian Pănescu.

Cu excepţia unei singure şcoli, iluminatul clădirilor unităţilor de învăţământ din judeţ este asigurat, nu numai în clase, ci şi pe holuri, în casele scărilor, la toalete şi în alte spaţii comune de utilizare. Cât priveşte iluminatul corespunzător exterior, în curţile, pe aleile şi căile de acces către instituţiile de învăţământ, procentul asigurării acestuia la nivel de judeţ este în prezent de 82,4%, a adăugat purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

Şi nu în ultimul rând, asigurarea siguranţei elevilor în perimetrul şi în interiorul instituţiilor de învăţământ este monitorizată de Instituţia Prefectului, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean, de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi poliţiile locale, acolo unde au fost înfiinţate. „Astfel, în 200 de locuri există sisteme de monitorizare video, în 42 de unităţi şcolare cu personalitate juridică există contracte cu firme specializate de pază şi în 152 există diferite forme mixte, prin personalul propriu auxiliar şcolar, sau dacă nu, prin intermediul personalului asigurat de societăţi de pază cu care primăriile au contract. Ţinând cont de aceste elemente, dacă nu ar exista situaţia specială generată de COVID-19, la nivelul judeţului Harghita s-au făcut paşi importanţi pentru ca procesul educaţional să se desfăşoare în condiţii decente”, a afirmat Adrian Pănescu.

La rândul său, inspectorul şcolar general, Demeter Levente, le-a transmis părinţilor, profesorilor şi copiilor un mesaj de încurajare şi de încredere, că noul an şcolar se va desfăşura în siguranţă. „Avem încredere că preşcolarii şi elevii vor fi în siguranţă în grădiniţe şi în şcoli. Mesajul meu pentru părinţi este să aibă încredere în şcoală, că tot personalul şcolii este acolo pentru elevi, ca elevii să se simtă la adăpost de orice pericol. Desigur, trebuie să respectăm regulile şi nu va fi uşor, trebuie să recunoaştem, nu va fi uşor acest an şcolar, mai ales începutul, până când ne obişnuim să purtăm masca. Dar dacă avem disciplina necesară, vom trece peste acest lucru. Mesajul meu către profesori este să facă tot ce le stă în putinţă, să-i primească pe elevi cu mare dragoste, să aibă încredere şi în părinţi şi în autorităţile locale, pentru că nu avem altă cale, trebuie să conlucrăm mai mult ca oricând (…). Şi pentru copii am acelaşi mesaj, să aibă încredere în şcoală, să aibă încredere în profesorii lor, să aibă încredere în părinţii lor şi eu sper din toată inima că totul va fi bine, că întâlnirea de luni va fi un lucru foarte bun”, a conchis şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Demeter Levente.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.