28 de elevi cu probleme medicale, şcolarizaţi acasă | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 30 ianuarie 2023
Home » Învățământ » 28 de elevi cu probleme medicale, şcolarizaţi acasă
28 de elevi cu probleme medicale, şcolarizaţi acasă

28 de elevi cu probleme medicale, şcolarizaţi acasă

Un număr de 28 de elevi din Harghita, cu probleme medicale, sunt şcolarizaţi acasă, arată datele Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita.

Cei 28 de elevi şcolarizaţi acasă au probleme medicale grave, unii având şi un anume grad de handicap, care îi împiedică să se deplaseze la unitatea şcolară, ei fiind evaluaţi de o comisie specială din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Inspectorul pentru învăţământul special din cadrul IŞJ Harghita, Elena Mîndru, a declarat pentru Agerpres că mai beneficiază de şcolarizare la domiciliu, pe perioadă determinată, şi elevi nedeplasabili, cu boli cronice sau alte deficienţe asociate, dar şi elevi aflaţi într-o convalescenţă îndelungată.

Elevii sunt arondaţi unităţilor şcolare, iar profesorii se deplasează la domiciliul lor, conform metodologiei. În învăţământul primar se desfăşoară patru ore pe săptămână, în cel gimnazial, profesorii merg la domiciliul elevilor de cinci ori, iar pentru elevii de liceu, numărul de ore este de şase pe săptămână.

Potrivit sursei citate, pe lângă cadrele didactice care predau la clasa unde elevul este înmatriculat, elevul este ajutat de asemenea de profesorul de sprijin, respectiv de consilierul şcolar. Elena Mîndru a mai precizat că au existat situaţii în care, pe lângă orele desfăşurate cu profesorul sau învăţătorul, elevului i s-a asigurat participarea la cursuri online, prin intermediul Skype. „Scopul şcolarizării la domiciliu este acela de a acorda elevilor aflaţi în imposibilitatea frecventării şcolii de masă, şansa de a atinge un nivel educaţional potrivit particularităţilor individuale. Specificul educaţiei la domiciliu este adaptarea desfăşurării procesului instructiv-educativ la posibilităţile de educaţie individuală şi la mediul în care se desfăşoară acest proces”, a explicat Elena Mîndru.

Elevii şcolarizaţi la domiciliu pot participa şi la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat, având posibilitatea să solicite susţinerea examenului la domiciliu, cu prelungirea timpului de rezolvare a subiectelor.

În Harghita nu există cazuri de elevi retraşi de la şcoală, fără probleme medicale, care să studieze acasă. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.