„Ziua Ştafetei” în Miercurea-Ciuc: 29 de tineri iau locul adulţilor pentru o zi şi încearcă profesia la care doar visau | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Învățământ » „Ziua Ştafetei” în Miercurea-Ciuc: 29 de tineri iau locul adulţilor pentru o zi şi încearcă profesia la care doar visau
„Ziua Ştafetei” în Miercurea-Ciuc: 29 de tineri iau locul adulţilor pentru o zi şi încearcă profesia la care doar visau

„Ziua Ştafetei” în Miercurea-Ciuc: 29 de tineri iau locul adulţilor pentru o zi şi încearcă profesia la care doar visau

În perioada 15-25 noiembrie, pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor, Colegiul National „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc participă la cea de-a V-a ediţie a campaniei „Ziua Ştafetei”, o campanie-eveniment iniţiată de către Fundaţia Terre des hommes şi implementată la nivel naţional, în cadrul căreia adulţii predau ştafeta propriilor meserii unor copii şi tineri dornici să le înveţe. Sub umbrela campaniei naţionale, 29 de elevi din Miercurea-Ciuc vor fi sprijiniţi să devină, pentru o zi, jurnalişti, procurori, avocaţi, grefieri, soldaţi, asistente medicale, kinetoterapeuţi etc.

Drepturile copiilor şi tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le priveşte viitorul, de a-şi exprima propriile opinii şi de a fi ascultaţi de către adulţi sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internaţional prin Convenţia ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 noiembrie 1989 şi ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

În semn de recunoaştere a acestor drepturi, în luna noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundaţia Terre des hommes desfăşoară campania „Ziua Ştafetei – Acum decid eu!” (www.ziuastafetei.ro), prin care copii şi tineri din întreaga ţară sunt sprijiniţi de adulţi să-şi afirme aspiraţiile pentru viitor şi să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

În calitate de coordonator local al campaniei, Colegiul Naţional „Octavian Goga” a selectat 29 de elevi, de 17 ani, care vor prelua ştafeta profesiilor de avocaţi, poliţişti, procurori, jurnalişti etc. în perioada 15-25 noiembrie 2016.

În cadrul unei activităţi de predare-preluare a ştafetei, specialiştii delegaţi de diferite instituţii vor prezenta copiilor şi tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le, totodată, şansa de a participa în mod activ la practicarea acestora.

„Mă bucur că elevii clasei a XI-a C de la Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea-Ciuc vor avea posibilitatea de a participa la activităţi legate de orientarea lor profesională. E o provocare atât pentru copii, cât şi pentru adulţii implicaţi în acest proiect. Avem obligaţia morală de a avea încredere în tinerii noştri, de a fi deschişi în a le destăinui din misterele profesii lor noastre. Mulţumesc mentorilor care îi vor găzdui şi care vor preda ştafeta pentru o zi”.

„Pentru noi, adulţii, participarea copiilor şi tinerilor la viaţa comunităţii trebuie să devină o prioritate, deoarece ei formează generaţia de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu – este drept şi natural să le oferim şansa de a participa în deciziile şi acţiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ştafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru”, afirmă Kirsten Theuns, delegatul naţional al Fundaţiei Terre des hommes.

Prof. Maria Eros, coordonator local „Ziua Ştafetei”

∗∗∗

Fundaţia Terre des hommes (Tdh) este o organizaţie neguvernamentală din Elveţia ce dezvoltă programe şi proiecte în peste 38 de ţări pentru a proteja copiii aflaţi în nevoie.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.