Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a fost alături de organizaţiile şi instituţiile româneşti din sud-estul Transilvaniei care au reuşit organizarea unor evenimente remarcabile pentru comunitatea noastră din cele două judeţe la începutul lunii septembrie.
Astfel, ne-a bucurat enorm organizarea ediţiei cu numărul 26 a manifestărilor cultural-ştiinţifice reunite sub egida Zilele „Miron Cristea”, dedicate cinstirii memoriei primului patriarh al României, care au debutat la Topliţa, în judeţul Harghita, în data de 6 septembrie 2023.
Programul a cuprins lansarea volumului al XVII-lea al anuarului „Sangidava”, lansări şi prezentări de cărţi şi publicaţii, comunicări ştiinţifice din cadrul Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice „Istorie, Cultură, Civilizaţie şi Credinţă Străbună”, desfăşurate în plen la Sala de şedinţe a Consiliului Local al municipiului Topliţa. De asemenea, a fost organizat vernisajul expoziţiei de grafică, pictură, fotografie, tapiţerie, cărţi, reviste, diferite colecţii, costume populare, obiecte casnice vechi şi altele „Din România pe alte meleaguri”. Expune familia Viorica, Costina, Sabina şi Lena Macarie în Sala de expoziţii a Cinematografului „Călimani”.
Mai apoi, în data de 7 septembrie, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a organizat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Covasna simpozionul cu tema „Generalul Grigore Bălan – Eroul de la Sfântu Gheorghe”, prilej cu care a fost omagiată personalitatea acestuia, fiind evocate faptele de eroism ale militarilor români în a doua conflagraţie mondială.
Simpozionul, în cadrul căruia au fost susţinute prelegeri de către istorici, arhivişti şi alte personalităţi din judeţul Covasna şi din afara acestuia, a fost organizat în contextul desfăşurării, la Sfântu Gheorghe, a activităţii de dezvelire a bustului generalului erou Grigore Bălan.
Bustul generalului Grigore Bălan, care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Ardealului de Nord de sub ocupaţie fascisto-hortystă, a fost dezvelit în data de 8 septembrie, la Sfântu Gheorghe, în incinta noului sediu al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna.
La eveniment a participat ministrul Apărării Naţionale, domnul Angel Tîlvăr, reprezentanţi ai Prefecturii Covasna, primari din localităţi Covăsnene, conducerea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, precum şi numeroase personalităţi din domeniul cultural şi academic. A fost o onoare pentru conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş să participe la aceste evenimente memorabile pentru românii din municipiul Sfântu Gheorghe, asigurând pe această cale reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor româneşti din zonă de întreaga deschidere pentru promovarea acţiunilor româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
Activităţile româneşti au continuat în data de 8 septembrie, când în oraşul Covasna a fost organizată a doua ediţie a Festivalului „Datina Junilor” de către Asociaţia Culturală „Junii Covasnei”. Aici, peste 200 de artişti – interpreţi de muzică populară şi membri ai unor ansambluri de dansuri populare româneşti din şapte judeţe ale ţării, Sibiu, Mureş, Maramureş, Braşov, Argeş, Neamţ, Bacău şi Covasna, au participat la cea de a doua ediţie a festivalului, fiind organizată o paradă a portului popular prin oraşul Covasna şi un spectacol folcloric de excepţie.
Ne bucurăm când aceste acţiuni prind viaţă şi dorim să scoatem în evidenţă efortul organizatoric pe care indivizi deosebiţi cu inima mare, asociaţiile şi instituţiile româneşti din zonă îl depun pentru realizarea acestor evenimente unice. Astfel de realizări ne dau speranţă şi totodată transmit un mesaj puternic cu privire la forţa organizatorică a românilor atunci când suntem uniţi prin spirit creator.
Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze tot efortul românilor de bună-credinţă şi să ne lumineze calea întru apărarea credinţei strămoşeşti, a limbii noastre sfinte şi a identităţii prin cultură, tradiţii şi port popular.
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş,
preşedinte Dragoş Burghelia