Cauza incendiului de ieri din Miercurea-Ciuc: nerespectarea normelor de prevenire a incendiilor în urma unor lucrări de tăiere, lipire | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 24 septembrie 2023
Home » Societate » Cauza incendiului de ieri din Miercurea-Ciuc: nerespectarea normelor de prevenire a incendiilor în urma unor lucrări de tăiere, lipire
Cauza incendiului de ieri din Miercurea-Ciuc: nerespectarea normelor de prevenire a incendiilor în urma unor lucrări de tăiere, lipire

Cauza incendiului de ieri din Miercurea-Ciuc: nerespectarea normelor de prevenire a incendiilor în urma unor lucrări de tăiere, lipire

Un incendiu de proporţii a izbucnit, miercuri după-amiaza, la un depozit de cartofi şi îngrăşământ chimic din Miercurea-Ciuc. Flăcările au afectat acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 mp. Pentru stingerea focului au intervenit peste 75 de pompieri militari şi civili, din cadrul subunităţilor de intervenţie din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Ciceu, Siculeni, Sâncrăieni, Sântimbru şi Păuleni-Ciuc. Echipajele operative au acţionat cu 9 autospeciale de stingere, două autoscări şi o ambulanţă SMURD.

Biroul de presă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita a informat că din cauza degajărilor mari de fum, pentru asigurarea protecţiei cetăţenilor, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT, cu recomandări pentru evitarea zonei şi a expunerii la fum. Incendiul a fost lichidat după mai bine de 5 ore de luptă cu flăcările, fără a fi înregistrate victime.

Conform sursei citate, cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost determinată de nerespectarea normelor de prevenire a incendiilor în urma unor lucrări de tăiere, lipire.

În aceeaşi zi, pompierii Gărzii de Intervenţie Topliţa şi SVSU Bilbor au acţionat pentru stingerea unui incendiu produs la un grajd din localitatea Bilbor. La sosirea forţelor de intervenţie, arderea se manifesta generalizat la întreaga anexă gospodărească, cu pericol de propagare la casa de locuit, anexele şi căpiţele de fân din imediata apropiere. Cauza probabilă a izbucnirii focului a fost trăsnetul. În urma incendiului au ars grajdul în totalitate, 2.000 kg de fân şi un ham. Pagubele materiale au fost estimate la 30.000 lei.

Tot miercuri, un incendiu din Joseni a cuprins tot o anexă gospodărească (grajd cu şură). Pompierii militari şi civili din cadrul Detaşamentului Gheorgheni şi SVSU Joseni au lichidat focul care se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp în 2 ore. În urma incendiului au ars anexa gospodărească pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp şi 3 tone de fân. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric.

Conform sursei citate, pe timpul intervenţiei de stingere, trei pompieri civili au avut nevoie de îngrijiri medicale, doi dintre ei suferind arsuri superficiale şi unul acuzând insuficienţă respiratorie. După acordarea asistenţei medicale de urgenţă la faţa locului, cei trei au refuzat transportul la spital.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a mai informat că miercuri echipajele SMURD au intervenit, în cadrul zilei de ieri, la 7 solicitări, 9 persoane care prezentau diferite afecţiuni (traumatisme, plăgi, arsuri, fracturi etc.) primind asistenţă medicală de urgenţă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.