Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zi de proteste ale angajaților din instituții subordonate Ministerului Muncii și din sistemul sanitar | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Sănătate » Zi de proteste ale angajaților din instituții subordonate Ministerului Muncii și din sistemul sanitar
Zi de proteste ale angajaților din instituții subordonate Ministerului Muncii și din sistemul sanitar

Zi de proteste ale angajaților din instituții subordonate Ministerului Muncii și din sistemul sanitar

  • Astăzi au fost proteste spontane la sediul Casei de Pensii și la Direcția de Sănătate Publică

Ziua a început cu un protest spontan în fața Casei Județene de Pensii Harghita, angajaților acestei instituții alăturându-se colegii lor de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Harghita și de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita.

Kezdi Páll, din cadrul Casei Județene de Pensii Harghita și reprezentant al Sindicatului Muncii, spunea că protestul a început în urmă cu aproximativ două săptămâni, de către salariați, nu și la nivel de sindicat. De astăzi, protestului i s-a alăturat și Sindicatul Ministerului Muncii, care include patru instituții: Casa Județeană de Pensii (CJP) Harghita, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Harghita, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita și Inspectoratul Teritorial de Muncă.

În ceea ce privește protestul de astăzi, Kezdi Páll preciza că este unul spontan, cu o durată de o oră și care va continua pe o perioadă nedeterminată, putându-se ajunge și la greva de avertisment, iar ulterior la cea generală.

Claudiu Sere, reprezentant al salariaților CJP Harghita, preciza că protestul spontan a fost organizat de către salariați, iar sindicatul sprijină acest demers.

„S-au alăturat și colegii de la alte instituții din subordinea Ministerului Muncii și sperăm, cu ajutorul sindicatului, să ajungem la rezultatele scontate. Mi se pare dureros ca unii să muncească la fel de mult ca alții și să primească mult mai puțin, pentru că legea a plecat cu excepții – excepții la Finanțe, excepții la alte instituții.

Gândiți-vă că de la Casa de Pensii pleacă specialiștii. Rămânem fără oameni din cauza salarizării și munca e dublă. Sperăm ca Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, să fie alături de noi, de salariați.

(…) Deci, noi asta cerem: muncă egală, drepturi egale. Nu solicităm nimic, nu cerşim, ne cerem doar drepturile”, spunea Claudiu Sere.

Acesta mai afirma că pe timpul protestului activitatea cu publicul a fost întreruptă pentru o oră.

Întrebați care este, în momentul de față, salariul mediu la nivelul CJP, cei doi spuneau că este sub nivelul mediu brut pe țară, cei din grupa cea mai mare abia primind salariul mediu.

Jano Edit, lider de sindicat la nivelul AJOFM (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă) Harghita, în cadrul Sindicatului Ministerului Muncii, preciza că angajații instituției nu au întrerupt activitatea ca urmare a acestui protest. Însă dacă este nevoie se merge mai departe cu grevă de avertisment sau grevă generală, ceea ce presupune oprirea activității.

În ceea ce privește revendicările, Jano Edit spunea că sunt la fel ca și la celelalte instituții aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Muncii. Aceasta înseamnă salarizarea la același nivel ca și alții de la nivel de administrație, Legea Salarizării Unice să nu fie o lege a inechităților și excepțiilor.

Spre deosebire de angajații de la CJP, pentru cei de la AJOFM astăzi a fost prima zi de protest spontan.

Kósa Enikő, din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Harghita, preciza că și această instituție se confruntă cu lipsă de personal, salariile fiind sub nivelul celor din administrație.

„Şi la noi acelaşi lucru e ca la CJP: ne pleacă oamenii. Deci, rămânem fără oameni care au lucrat de 25-30 de ani la AJPIS. Știu toate lucrurile şi sunt nevoiţi să plece pentru că salariile noastre sunt foarte, foarte mici”, spunea Kósa Enikő.

Protestatarii din fața Casei Județene de Pensii Harghita au purtat pancarte pe care scria: Muncă egală, salarii egale; Remunerare corectă; Tratament echitabil; Condiții de muncă adecvate, aparatură, aplicații informatice, resurse suficiente (umane și financiare); Angajarea de personal in compartimentele suprasolicitate etc.

Și angajații din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică au avut un protest spontan

Al doilea protest care a avut loc astăzi a fost cel al salariaților din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Harghita. Acesta a început la ora 12:00, când zeci de angajați și-au oprit activitatea și au ieșit în fața instituției, purtând pancarte pe care se putea citi: Vrem salarii decente; Muncă egală = salarii egale; Nu toți bugetarii au salarii nesimțite; Ne cerem scuze pentru disconfortul creat; Suntem cea mai discriminată și nesusținută categorie de salariați din sectorul de sănătate etc.

Bodó Éva, reprezentanta angajaților din cadrul instituției, spunea că factorul declanșator al protestului a fost legea adoptată ieri de către Senat și care aprobă OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

András Attila, și el reprezentant al salariaților, explica că a fost depus un amendament la această lege, dar care a fost respins. Amendamentul prevedea aceleași drepturi și pentru salariații DSP-urilor ca și în cazul celor de la Casele de Asigurări.

„Deci, eram în aceeași categorie, aveam salarii cât de cât la fel, acum, în cadrul aceluiași sistem, sistem sanitar, ei au fost favorizați, noi simțim că am fost discriminați și subevaluați, având un impact negativ asupra moralului și motivației. Și o să aibă impact și asupra calității muncii” – Bodó Éva.

Protestul a început astăzi în cel puțin 25 de județe. În județul Harghita au protestat inclusiv angajații punctelor din Gheorgheni și Odorheiu Secuiesc. Aceștia intenționează să protesteze zilnic, dorindu-se respectarea principiului egalității de drepturi și al echității.

„Noi întotdeauna trebuie să fim pregătiți pentru orice tip de eveniment, trebuie să rezolvăm prompt situațiile de urgență, indiferent de oră, de zi. Trebuie să recoltăm din fiecare localitate apă, să analizăm. Avem responsabilități și în fiecare zi trebuie să ținem sub control niște lucruri pentru supravegherea sănătății populației. Acesta este rolul nostru.

Și noi merităm salarii decente”, afirmau cei doi reprezentanți ai angajaților din cadrul DSP Harghita.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.