Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zeci de activităţi pentru prevenirea traficului şi consumului de substanţe interzise, derulate de poliţiştii harghiteni de la începutul anului şcolar | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Zeci de activităţi pentru prevenirea traficului şi consumului de substanţe interzise, derulate de poliţiştii harghiteni de la începutul anului şcolar
Zeci de activităţi pentru prevenirea traficului şi consumului de substanţe interzise, derulate de poliţiştii harghiteni de la începutul anului şcolar

Zeci de activităţi pentru prevenirea traficului şi consumului de substanţe interzise, derulate de poliţiştii harghiteni de la începutul anului şcolar

Poliţiştii harghiteni au derulat, de la începutul anului şcolar, câteva zeci de activităţi pentru prevenirea traficului şi consumului de substanţe interzise, oamenii legii din cadrul compartimentelor de specialitate ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita întâlnindu-se până în prezent, în total, cu aproximativ 1.600 de elevi, părinţi şi cadre didactice, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.

Şefa Biroului Siguranţă Şcolară din cadrul IPJ Harghita, comisar şef Loredana-Ramona Cimpoeşu, a declarat într-o conferinţă de presă că, de la începutul anului şcolar, s-au derulat 50 de activităţi de prevenire şi dezbateri tematice legate de consumul şi traficul ilicit de droguri în rândul elevilor din ciclul de învăţământ gimnazial, liceal şi profesional. Dintre aceste activităţi, 37 s-au desfăşurat în mediul urban, iar 13 în mediul rural, numărul total al beneficiarilor fiind de 1.588, fiind vorba despre 1.361 de elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, despre 156 de părinţi şi despre 71 de cadre didactice.

Activităţile respective, în care au fost angrenaţi reprezentanţi ai Biroului Siguranţă Şcolară şi ai Compartimentului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii din cadrul IPJ Harghita, au vizat informarea tinerilor cu privire la consecinţele consumului de substanţe interzise şi de alcool şi tutun asupra organismului, fiind evidenţiate efectele dăunătoare asupra sănătăţii şi a calităţii vieţii şi oferite totodată recomandări cu privire la alegerea unor alternative sau comportamente potrivite unei vieţi sănătoase. Mai mult decât atât, s-a insistat foarte mult şi pe influenţa negativă pe care o poate avea alegerea unui anturaj nepotrivit.

O parte dintre aceste activităţi au fost realizate în mijlocul elevilor claselor a XII-a, fiind circumscrise unei campanii a Ministerului Afacerilor Interne de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei cu privire la consecinţele juridice asociate conducerii autovehiculelor pe drumurile publice sub influenţa alcoolului şi/sau unor substanţe psihoactive, ocazie cu care elevii au fost informaţi cu privire la „Legea Anastasia”, potrivit căreia „persoana care conduce un autovehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive ori fără permis de conducere şi comite un accident de circulaţie soldat cu decesul victimei va fi condamnată la închisoare cu executare”.

Totodată, reprezentantul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a participat la două şedinţe cu părinţii elevilor claselor a IX-a de la Liceul Tehnologic „Székely Károly” din municipiul Miercurea-Ciuc, ocazie cu care s-au făcut recomandări părinţilor de a păstra relaţii cât mai apropiate cu tinerii, de a manifesta atenţie la schimbările bruşte de comportament sau atitudine faţă de şcoală sau familie şi de a le cunoaşte prietenii, atât cei din viaţa reală, cât şi cei din mediul virtual. Scopul activităţilor dedicate părinţilor reprezintă conştientizarea acestora cu privire la eficientizarea comunicării preventive în mediul şcolar şi consolidarea unui parteneriat bazat pe încredere şi cooperare. Activităţile desfăşurate au un impact pozitiv, atât la nivelul societăţii, prin creşterea conştientizării pe o temă cu o importantă componentă sensibilă, cât şi la nivel individual, persoanele cărora le-au fost adresate recomandări, care au înţeles importanţa mesajelor campaniei, a precizat Loredana-Ramona Cimpoeşu.

„Şcoala reprezintă locul de transmitere a cunoaşterii, de formare, de înţelegere a sensului vieţii şi a lumii care ne înconjoară, dar şi un loc în care se stabilesc relaţii, se promovează modele comportamentale, valori morale şi se creează condiţii pentru dezvoltarea cognitivă, afectivă şi morală a copilului. Climatul de siguranţă în şcoală şi prevenirea victimizării minorilor constituie condiţii preliminare esenţiale pentru existenţa unui învăţământ preuniversitar de calitate”, a menţionat Loredana-Ramona Cimpoeşu.

La rândul său, agentul-şef adjunct Mariana Răducanu, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, a declarat că prezenţa poliţiştilor în unităţile de învăţământ şi derularea de activităţi împreună cu elevii reprezintă elemente de natură să creeze un grad sporit de siguranţă în rândul acestora, prin conştientizarea lor cu privire la consecinţele asociate faptelor ilegale, fiind urmărită şi consolidarea încrederii în poliţie şi dezvoltarea unor comportamente pozitive.

„Fiind o tematică importantă şi având o colaborare foarte bună cu inspectoratul şcolar şi cu unităţile de învăţământ, noi stabilim de comun acord planificarea activităţilor, la orele de dirigenţie sau în cadrul programelor de genul Şcoala Altfel. Elevii înţeleg mesajul nostru pentru că cel mai important lucru în activitatea de prevenire este mesajul pe care trebuie să îl transmitem, care trebuie să fie adaptat vârstei şi nevoilor lor de cunoaştere. Bineînţeles, avem instrumente de lucru. Sunt studiile elaborate de Agenţia Naţională Antidrog cu privire la consumul de droguri în rândul tinerilor în mediul recreaţional şi rapoartele anuale ale instituţiei. Fiind o temă importantă, alegem ca această activitate să fie de tipul unei dezbateri şi atunci cooptăm elevii, venim cu informaţii reale despre factorii de risc şi despre consecinţele consumului de droguri. Ei sunt interesaţi. De exemplu, cei din ciclul de învăţământ gimnazial îmi adresează întrebări de genul: ce pot să fac în situaţia în care aflu aşa ceva despre un coleg de-al meu sau un prieten apropiat? Şi atunci este un moment foarte bun de a dezbate cu toţii, îi împărţim pe grupe şi împreună găsim bineînţeles soluţia cea mai bună, aceea de a solicita sprijin şi de a nu lăsa deoparte acest lucru. Prin faptul că noi îmbinăm aceste activităţi, atât în mediul şcolar, familial, cât şi în comunitate, consider că putem cu toţii participa la formarea unei atitudini şi a unui comportament împotriva consumului de droguri. Este ceea ce ne dorim şi să nu uităm că familia este cel mai important partener în lupta împotriva consumului de droguri şi de aceea ne îndreptăm atenţia şi către părinţi”, a afirmat Mariana Răducanu.

De la începutul anului şcolar 2023-2024 au fost desfăşurate, la orele de dirigenţie, activităţi educative şi informative pe linia consumului de droguri în unităţi de învăţământ preuniversitar din mai multe localităţi ale judeţului, între care Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Cristuru Secuiesc, Bălan, Zetea, Dăneşti, Tulgheş, Ocland, Ditrău şi Rugăneşti. (Emil Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.