Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sunt deja peste 15.000 de semnături | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Sunt deja peste 15.000 de semnături
Sunt deja peste 15.000 de semnături

Sunt deja peste 15.000 de semnături

  • Petiţie pentru oprirea distrugerii culturii, iniţiată de directorul artistic al Teatrului Municipal din Miercurea-Ciuc în contextul proiectului de ordonanţă de urgenţă vizând reducerea cheltuielilor bugetare

Peste 15.000 de persoane au semnat, în doar 3 zile, o petiţie online intitulată „Opriţi distrugerea Culturii!”, iniţiată de directorul artistic al Teatrului Municipal din Miercurea-Ciuc, Vladimir Anton, după ce a fost făcut public un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare care, potrivit specialiştilor, va avea efecte negative asupra a numeroase instituţii de cultură din ţară, în special din oraşele mici şi mijlocii. Potrivit iniţiatorului, petiţia îşi propune creşterea vizibilităţii în spaţiul public a unui memoriu semnat de 50 de manageri de instituţii de cultură din România, adresat Cabinetului Primului-Ministru al României în data de 4 august.

„Pentru a trage un semnal de alarmă solicităm tuturor artiştilor din sectorul cultural să îşi exprime îngrijorarea şi dezacordul cu măsurile din proiectul de ordonanţă  de urgenţă a căror implementare ar duce la colapsarea sectorului cultural, îndeosebi al celui din oraşele mici şi mijlocii”, se arată în textul petiţiei.

Într-o intervenţie în transmisia live de luni seara de pe Facebook a preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, directorul artistic al Teatrului Municipal din Miercurea-Ciuc, Vladimir Anton, a atras atenţia că, în cazul în care proiectul de ordonanţă de urgenţă va fi aprobat, viaţa socială a comunităţilor va fi distrusă şi este nevoie de sprijinul cetăţenilor pentru apărarea unor valori comune şi a unor instituţii care trebuie salvate cu orice preţ. „Este o petiţie publică, trimisă de UNITER – Uniunea Teatrală din România. Poate fi semnată de absolut oricine. În 3 zile am ajuns la 15.000 de semnături, dintre care peste 2.000 de la artişti şi oameni care lucrează în industria teatrală, de film, muzeografi, arhitecţi, muzicieni, dansatori. Petiţia încă este deschisă şi mare nevoie avem de sprijinul publicului, al beneficiarilor noştri direcţi, dar aş spune şi al beneficiarilor indirecţi. Sunt oameni care nu vin la teatru, dar care merg la muzeu. Sunt oameni care merg la spectacolele ansamblului de dans şi nu merg la muzeu sau merg la hochei. Deci ideea este că trăim cu toţii în această comunitate şi sunt toate aceste activităţi care până la urmă ce fac? Dezvoltă nişte valori. Chiar dacă tu nu vii la teatru, faptul că te întâlneşti direct în comunitate cu oameni care merg, vei primi ceva din valorile teatrului. Deci avem mare nevoie de sprijinul publicului larg şi are şi un gust bun acest moment, chiar dacă este o situaţie de criză şi sunt greu de imaginat consecinţele, dar îl simt ca pe un moment al solidarităţii în care foarte mulţi oameni ne-am unit. Oameni care suntem foarte departe unii de alţii, care nu ne cunoaştem, care lucrăm indiferent de religie, de naţionalitate, de vârstă, lucrăm ca să apărăm nişte valori comune şi nişte instituţii care trebuie cu orice preţ salvate”, a afirmat Vladimir Anton.

Acesta a precizat că sunt mai multe persoane care lucrează intens în cadrul diferitelor grupuri şi care încearcă să evalueze în continuare care vor fi efectele proiectului de ordonanţă de urgenţă, iar din informaţiile existente până în prezent rezultă că 61 la sută din instituţiile publice de cultură din România se vor desfiinţa.

„Eu cred că nu asta a fost intenţia şi încep să fiu din ce în ce mai optimist, pentru că scenariul în care lucrul acesta se întâmplă este atât de negru că nu îl pot imagina. Cred că ei acum descoperă efectele pe care le au asupra sectorului cultural ceea ce au propus şi eu cred că nu va trece în această formulă. Cred că, pe lângă sectorul cultural, extraordinar de afectaţi veţi fi dumneavoastră la nivel naţional, preşedinţii de consilii judeţene şi primarii, pentru că în momentul în care începem să introducem cote, 7,5 la sută, 12,8 la sută, 13,32 la sută, unde sunteţi obligaţi să cheltuiţi atât din bugetul pe care îl aveţi la dispoziţie din veniturile proprii, întrebarea ar fi ce mai manageriaţi dvs.? Deci, fiecare consiliu judeţean şi fiecare primar, conform unui mandat pe care îl are, primarii fiind aleşi direct de către populaţie în baza unei campanii electorale în care a prezentat un program. Acel program îl puteţi îndeplini sau nu dacă aveţi libertatea de a manageria bugetul veniturilor instituţiei. Altfel devine o profesie pe care poate să o facă şi un copil. Proporţiile sunt îngrozitor de greu de cuantificat. Sunt judeţe unde din veniturile proprii se cheltuiesc 40 la sută pentru cultură, sunt judeţe unde se cheltuiesc 18 la sută, dar estimăm scăderi undeva între 60 şi 80 de procente din fondurile pe care autorităţile locale, primării şi consilii judeţene, le pot aloca culturii, sportului, cultelor şi recreerii. Adică viaţa socială a acestor comunităţi va fi distrusă”, a mai spus Vladimir Anton.

Petiţia online poate fi consultată şi semnată prin accesarea link-ului https://www.petitieonline.com/opriti_distrugerea_culturii. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.