Noi descoperiri la situl Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Societate » Noi descoperiri la situl Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc
Noi descoperiri la situl Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc

Noi descoperiri la situl Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc

Echipa de arheologi din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sf. Gheorghe, coordonată de dr. Valerii Kavruk (în calitate de responsabil ştiinţific) şi formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ştefan şi drd. Puskás József, a participat, în perioada iunie-august 2023, la cercetarea arheologică interdisciplinară a sitului Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc, jud. Harghita, cercetare arheologică sistematică finanţată de Ministerul Culturii (Autorizaţie nr. 86/27.04.2023).

„Situl de la Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetăţii (Şoimeni) este cunoscut şi cercetat de MNCR în parteneriat cu instituţii din ţară şi străinătate din anul 1999 şi este un sit-cheie pentru cunoaşterea eneoliticului şi epocii bronzului din arealul aferent sectorului central-sudic al Carpaţilor Orientali. Cercetările efectuate au descoperit în cadrul acestui sit vestigiile culturilor Cucuteni-Ariuşd, Bodrogkeresztúr, Coţofeni, Jigodin, Costişa-Ciomortan şi Wietenberg. Acestora li se adaugă descoperiri singulare de factură dacică târzie şi din epoca romană târzie sau post-romană timpurie nedefinite cultural”, se arată pe pagina de Facebook a MNCR.

În campania din anul 2023 au fost cercetate şanţuri care înconjurau situl în zona de nord, nord-est, est şi vest, acestea nefiind contemporane.

În urma cercetărilor, în Secţiunea V au fost descoperite 7 şanţuri. Conform sursei citate, „cel mai timpuriu dintre acestea, realizat la marginea exterioară a promontoriului, după toate probabilităţile, datează din eneoliticul mijlociu şi aparţine locuirii Cucuteni A, iar cel mai târziu datează din epoca romană târzie sau post-romană, cu atribuirea culturală încă nedefinită”. Celelalte şanţuri identificate sunt atribuite perioadei epocii bronzului, probabil din perioada Ciomortan şi/sau Wietenberg.

Şanţurile descoperite în Secţiunea III datează din mai multe etape preistorice de ocupare a sitului, din eneolitic (Cucuteni A) şi din perioada epocii bronzului (atribuite culturilor Ciomortan şi Wieterberg).

„În prezent se documentează materialele arheologice descoperite (ceramică, obiecte de piatră, os etc.) şi s-au prelevat probe de cărbune şi os pentru a fi trimise la analize de radiocarbon în vederea determinării vechimii lor.

O mare parte din artefactele descoperite în situl de la Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetăţii (Şoimeni) pot fi văzute în expoziţia de bază de la sediul MNCR – Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna şi pe site-ul www.mncr.ro”, se mai precizează în informarea MNCR.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.