Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Subcetate: „Armonie prin cultură şi artă” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Cultură » Subcetate: „Armonie prin cultură şi artă”
Subcetate: „Armonie prin cultură şi artă”

Subcetate: „Armonie prin cultură şi artă”

Căminul Cultural Subcetate a găzduit, duminică, un colocviu intitulat „Convieţuire interetnică  în armonie, prin artă – Unitate în diversitate” şi spectacolul „Armonie prin cântec şi joc popular”. Ambele manifestări s-au desfăşurat în cadrul programului anual „Zilele Judeţului Harghita 2023”, organizat de Consiliul Judeţean Harghita. Parteneri pentru organizarea acestei manifestări culturale au fost: Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea, unitatea administrativ-teritorială Subcetate, Asociaţia „Cristinral” din Subcetate şi Liceul „Miron Cristea” Subcetate.

„Scopul principal a fost de a promova cultura şi arta ca mijloc de comunicare şi socializare, urmărind câteva obiective importante, respectiv conştientizarea artiştilor care provin din rândul copiilor şi tinerilor de faptul că cultura uneşte, cunoaşterea şi respectarea reciprocă a valorilor culturale şi spirituale duce la unitate şi la dezvoltare comunitară şi, nu în ultimul rând, la favorizarea schimburilor culturale. Au evoluat în faţa unui public numeros o mică parte din cei care promovează şi susţin ideea de convieţuire în armonie prin cultură şi artă”, a declarat coordonatorul proiectului Viorel Ciubâcă.

Conform sursei citate, spectacolul a fost deschis de tinerii din Grupul „Folk în Dar” junior de la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate, coordonaţi de prof. Dana Buzilă. Au urmat membrii Ansamblului „Livezenii”, conduşi de Maria Oltean şi Maria Sebeştin, care au prezentat un spectacol de cântece şi jocuri populare specifice comunităţii din care provin.

„Din comuna Sândominic a participat Ansamblul Tenyeres es Talpaş, coordonat de domnul Böjte Robert, care a fost aplaudat la scenă deschisă, atât pentru suita de jocuri populare secuieşti prezentate în prima parte a spectacolului, cât şi pentru tehnica şi virtuozitatea din suita de jocuri ţigăneşti, prezentată în încheierea spectacolului”, a spus Viorel Ciubâcă.

Taraful „Rapsozii Văii Mureşului Superior” alături de care a fost şi rapsodul popular Liliana Luncan au prezentat publicului din Subcetate repertoriul integral pus în scenă la Festivalul de la Tismana – judeţul Gorj, de unde s-au întors recent.

„Alături de atâţia artişti cu o anumită experienţă, cu emoţii, au urcat în scenă pentru prima dată într-un spectacol cu alte ansambluri formaţia de jocuri populare „Rapsozii Varvigiului” junior, format recent din copii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani, care au prezentat o scurtă suită de jocuri populare specifice comunităţii. Această formaţie a fost înfiinţată la începutul acestui an la iniţiativa Asociaţiei CRDD Orizont 2050 în parteneriat cu Liceul Miron Cristea din Subcetate, pentru a duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile comunităţii, a zonei şi a judeţului. Organizatorii mulţumesc şi pe această cale tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment cultural, precum şi publicului spectator prezent”, a mai spus coordonatorul proiectului. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.