Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Soluţiile pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor, în continuare în atenţia autorităţilor judeţene | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Societate » Soluţiile pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor, în continuare în atenţia autorităţilor judeţene
Soluţiile pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor, în continuare în atenţia autorităţilor judeţene

Soluţiile pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor, în continuare în atenţia autorităţilor judeţene

Prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor este în continuare în atenţia autorităţilor harghitene, după ce anul trecut la nivelul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a fost înfiinţat un grup de lucru de specialitate.

„Noi am înfiinţat un grup de lucru anul trecut, pentru că am văzut că atunci era specific fenomenul, foarte tare, în zona Cristuru Secuiesc, de unde am primit foarte multe plângeri din partea părinţilor şi am încercat să facem paşi. Încercăm tot aşa să adunăm la un loc toată lumea”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba. Acesta a precizat că se intenţionează alocarea de fonduri pentru proiecte privind prevenirea consumului de droguri, dar şi crearea unui aşa-numit cadru al siguranţei pentru copii şi părinţi, astfel încât aceştia să poată furniza informaţii despre cei care vând stupefiante, fără să se teamă de eventuale repercusiuni.

„Cred că va fi ceva foarte excepţional, dacă vom reuşi, să facem un cadru safety (n.r. – cadru sigur) pentru părinţi şi pentru copii prin care, nu zic să denunţe, dar cumva să dea semnal cine sunt dealerii, pentru că momentan este o teamă foarte mare. Am văzut foarte multe cazuri în care răfuiala şi sancţiunea aşa-zisă din partea celor care au fost, nu pârâţi, dar cumva au fost daţi pe mâna poliţiei, a dat nişte impulsuri negative. Deci, aşa ar fi cumva: să facem un sistem în care nici noi să nu putem să fim obligaţi să spunem cine a zis că acela vinde droguri, dar să intrăm în sistem şi atunci să predăm informaţia la poliţie, iar după aceea poliţia să poată să se uite dacă este adevărat sau nu. Asta am dori să facem, pentru că acum teama este cel mai mare lucru. (…) Încercăm să facem, dar va fi şi acest lucru foarte greu, ca sinceritatea şi siguranţa să poată să fie abordate în aşa fel încât să reuşim să combatem acest fenomen, pentru că eu cred că deocamdată în judeţ nu sunt mulţi consumatori, cel puţin după datele naţionale”, a afirmat Borboly Csaba. Acesta a menţionat că în prezent este în derulare procedura a achiziţie a două sau trei aparate drug-test, care vor fi oferite în regim de comodat Inspectoratului de Poliţie Judeţean, existând deschidere din partea CJ Harghita pentru achiziţionarea mai multor astfel de dispozitive în cazul în care se va solicita acest lucru.

La rândul său, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat că este foarte importantă educarea copiilor pentru ca aceştia să ştie cum să se ferească de droguri.

„Este foarte importantă educaţia, astfel încât copiii să înveţe ce fel de droguri sunt. Până acum, copiii au ştiut despre marijuana, cocaină etc., dar acum există nişte droguri de petrecere. Trebuie să fii foarte atent să nu ai sticla deschisă pentru că cineva poate pune ceva, iar tu nici nu observi. Chiar şi în judeţul nostru au fost câteva cazuri în care noi am găsit nişte fete, care nu ştiau unde sunt, cum au ajuns în locul respectiv. Au ştiut doar că au fost prezente la un chef, dar nu şi-au amintit cum au ajuns pe un câmp sau în faţa unor blocuri, deci au avut o amnezie”, a spus dr. Peter Szilard. Acesta a dezvăluit, fără a oferi cifre, că se înregistrează o creştere în ceea ce priveşte numărul cazurilor în care reprezentanţii serviciului de ambulanţă sunt solicitaţi să intervină în sprijinul unor tineri sau adolescenţi aflaţi în situaţii în care se poate presupune că au consumat substanţe psihoactive şi a subliniat importanţa activităţilor de prevenire. „Trebuie să ne gândim în timp util, împreună cu autorităţile locale judeţene, că este mai bine să previi decât să începi să educi copiii şi părinţii atunci când a crescut la un nivel mare fenomenul. Este mai costisitor să reduci fenomenul decât să îl previi”, a mai spus dr. Peter Szilard.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.