Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şi în 2021 procesul de retrocedare a bătut pasul pe loc în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 9 mai 2024
Home » Societate » Şi în 2021 procesul de retrocedare a bătut pasul pe loc în judeţul Harghita
Şi în 2021 procesul de retrocedare a bătut pasul pe loc în judeţul Harghita

Şi în 2021 procesul de retrocedare a bătut pasul pe loc în judeţul Harghita

  • Practic, de la începutul anului 2016, când ar fi trebuit să se finalizeze retrocedările potrivit legislaţiei de atunci, în judeţ numărul proceselor de punere în posesie eliberate de comisiile locale a fost nesemnificativ
  • Recent, au fost adoptate de Parlament şi urmează să fie publicate în Monitorul Oficial, după promulgare, alte noi modificări legislative menite să fluidizeze procesul de restituire a proprietăţilor celor îndreptăţiţi

Procesul de retrocedare în judeţul Harghita a bătut pasul pe loc în ultimii ani. Practic, din anul 2016 şi până în prezent punerile în posesie de către comisiile locale de fond funciar au fost nesemnificative. Astfel, în judeţ, în momentul de faţă, o suprafaţă de aproximativ 124.367 ha teren agricol şi 15.667 ha forestier este validată, dar nu a fost pusă în posesie. Suprafaţa agricolă a judeţului Harghita este de 396.208 ha, iar din aceasta 328.180 ha au făcut obiectul legilor fondului funciar.

Reamintim că, potrivit Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, comisiile locale şi judeţene de fond funciar aveau, iniţial, obligaţia de a efectua punerile în posesie şi de a elibera titlurile de proprietate până la data de 1 ianuarie 2016 (termen prelungit până la 1 ianuarie 2017 şi apoi până la 1 ianuarie 2018, iar apoi nu a mai fost stabilit un termen…). Astfel, după inventarierea terenurilor potrivit Legii 165/2013, procesul de retrocedare a terenurilor ar fi trebuit finalizat într-un timp foarte scurt, lucru care nu este nici măcar aproape, cel puţin în judeţul Harghita.

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, jur. Sorin Nicolae Truţă, a evidenţiat – la fel cum a făcut-o de altfel de mai multe ori în ultimii ani – faptul că modul defectuos în care au fost aplicate legile de retrocedare constituie principalul impediment pentru înregistrarea sistematică a proprietăţilor imobiliare în judeţ. „Este imperativ necesar să fie întocmite planurile parcelare pentru toate titlurile de proprietate eliberate şi să fie rectificate sau integrate titlurile de proprietate care conţin erori. Lipsa planurilor parcelare poate genera implicaţii negative în realizarea unor obiective de interes naţional sau local pentru dezvoltarea infrastructurii şi promovarea unor investiţii, accesarea de fonduri europene, dar şi în îndeplinirea angajamentelor asumate în faţa Uniunii Europene. Orice proiect cu finanţare europeană presupune obligativitatea înscrierii prealabile a imobilelor în cartea funciară. Înregistrarea imobilelor reprezintă beneficii atât pentru cetăţenii din mediul urban şi rural, cât şi pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale prin evidenţierea strictă a domeniului public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale”, a punctat Sorin Truţă.

Potrivit datelor statistice puse la dispoziţie de OCPI Harghita, în 2020 au fost transmise 4.133 de procese verbale de punere în posesie, pentru 3.656 ha; în 2019 – 4.355, pentru 3.991 ha; în 2018 – 3.001, pentru 2.604 ha; în 2017 – 2.147, pentru 4.556 ha; în 2016 – 1.073, pentru 637 ha.

În acest an au fost transmise, până în prezent, un număr de 1.693 procese verbale de punere în posesie, pentru o suprafaţă de 1.660 de hectare, în scădere faţă de anii trecuţi. Numărul proceselor verbale transmise către OCPI Harghita spre verificare şi validare este foarte mic, în condiţiile în care în ultimii ani au fost adoptate modificări legislative care să vină în sprijinul finalizării procesului de retrocedare, a precizat Sorin Truţă. Şi în acest an, până în prezent, majoritatea localităţilor în care comisiile locale de fond funciar au transmis procese verbale de punere în posesie sunt aceleaşi care au realizat şi lucrări de înregistrare sistematică.

Deşi în 2020 autorităţile locale estimau că vor aloca în acest an sume mai consistente pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică şi realizarea planurilor parcelare, acest lucru nu s-a întâmplat

„În sistemul informatic E-Terra era înregistrată o suprafaţă de 221.471 ha, reprezentând 33,37% din totalul judeţului. Anul trecut, ca urmare a demersurilor efectuate de Oficiul de cadastru Harghita şi susţinute de parlamentarii din judeţul Harghita, a fost modificată Legea nr. 7 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, ca urmare a adoptării Legii nr. 192/2020, în sensul că în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) se cofinanţează, pe lângă lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de către UAT-uri, şi lucrările de întocmire a planurilor parcelare, ce vor fi coordonate de către comisiile locale de restituire a proprietăţilor funciare”, a explicat directorul OCPI Harghita.

Astfel, a continuat acesta, anul trecut, printr-o adresă transmisă la 1 septembrie, toate primăriile din judeţul Harghita au fost informate despre modificările aduse Legii 7 cu privire la posibilitatea cofinanţării planurilor parcelare.

„Ca urmare a acestor modificări legislative, OCPI Harghita a cerut informaţii cu privire la sumele pe care intenţionează primăriile să le aloce în bugetul anului 2021 cu această destinaţie, având în vedere schimbarea de paradigmă, respectiv posibilitatea ca aceste sume să fie recuperate după recepţionarea planurilor parcelare şi deschiderea cărţilor funciare pentru imobilele care fac obiectul acestora. Cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) au comunicat estimări atât pentru sumele pe care le vor aloca pentru lucrări de înregistrare sistematică iniţiate de UAT-uri, cât şi pentru lucrări de întocmire a planurilor parcelare. Estimările însumate pentru cofinanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică erau de peste 5 milioane de lei, iar cele pentru cofinanţarea planurilor parcelare de peste 4 milioane de lei la nivel de judeţ. În 27 septembrie a.c., am trimis primăriilor o adresă, prin care, în temeiul Legii 544/2001, am cerut să ne fie comunicate informaţii referitoare la contractele în derulare care au ca obiect realizarea de măsurători topografice pentru întocmirea planurilor parcelare şi sumele care au fost alocate cu această destinaţie în perioada de după finalizarea inventarierii realizate în baza Legii 165/2013, respectiv 2016-2021 şi sumele pe care estimează că le vor aloca UAT-urile în cursul anilor 2022-2023 cu această destinaţie.

Din totalul de 67 de UAT-uri din judeţul Harghita:

– în 2 UAT-uri au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor: Sâncrăieni şi Remetea:

– în 8 UAT-uri sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor: Ciucsângeorgiu, Gălăuţaş, Lupeni, Plăieşii de Jos, Praid, Sândominic, Subcetate şi Zetea;

– 2 UAT-uri, Mărtiniş şi Satu Mare, se află în procedura de achiziţie publică derulată de către OCPI Harghita. Au fost depuse oferte care sunt în curs de evaluare în vederea realizării lucrări de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor, la nivel de UAT.

Din totalul de 55 UAT-uri din judeţul Harghita, în care nu s-au desfăşurat/sau se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară a imobilelor:

– 3 UAT-uri necooperativizate nu au suprafeţe validate nepuse în posesie (Băile Tuşnad, Bălan, Corbu), iar 5 UAT-uri necooperativizate au suprafeţe validate foarte mici nepuse în posesie (Căpîlniţa, Lunca de Jos, Sărmaş, Tulgheş, Vârşag);

– 9 UAT-uri (Cârţa, Dăneşti, Dârjiu, Ditrău, Joseni, Păuleni-Ciuc, Racu, Suseni, Ulieş) au comunicat că au angajaţi la primărie care au ca atribuţie întocmirea planurilor parcelare şi care au întocmit planuri parcelare pentru o suprafaţă totală de 27.841,00 ha şi urmează să întocmească planuri parcelare pe o suprafaţă totală de 23.860,00 ha;

– 10 UAT-uri (Bilbor, Borsec, Cristuru Secuiesc, Dârjiu,  Leliceni, Mereşti, Săcel, Sânsimion, Sântimbru, Vlăhiţa) au contracte de prestări servicii în derulare pentru o suprafaţă totală de 1.516,71 ha;

– 29 UAT-uri au comunicat că nu au relaţii contractuale de nici un fel pentru realizarea planurilor parcelare (Atid, Avrămeşti, Brădeşti, Ciceu, Ciumani, Corund, Cozmeni, Dealu, Feliceni, Frumoasa, Gheorgheni, Lăzarea, Lueta, Lunca de Sus, Mădăraş, Miercurea Ciuc, Mihăileni, Mugeni, Ocland, Odorheiu Secuiesc, Porumbeni, Secuieni, Siculeni, Sânmartin, Şimoneşti, Tomeşti, Topliţa, Tuşnad, Voşlăbeni).

Cele 29 UAT-uri care au comunicat că nu au relaţii contractuale de nici un fel pentru realizarea planurilor parcelare au o suprafaţă nepusă în posesie de 57.605,64 ha teren agricol şi 10.415,58 ha teren forestier.

Astfel, marea majoritate a UAT-urilor, deşi au estimat că alocă sume cu această destinaţie în cursul anului 2021, ca urmare a modificărilor legislative intervenite în cursul anului 2020, nu au făcut acest lucru”, a explicat jur. Sorin Truţă.

Ce prevăd noile modificări menite să vină în sprijinul finalizării procesului de retrocedare

Acesta a susţinut că, în acelaşi timp, atât OCPI Harghita, ANCPI, cât şi parlamentarii din judeţul Harghita „au continuat demersurile pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ”. Ca urmare a acestor demersuri, „în data de 13 octombrie a fost adoptat de către Parlament un proiect de lege (plx642/2020) – cu o largă majoritate, 254 de voturi pentru – care a fost trimis spre promulgare în data de 20 octombrie. Sperăm ca în termenul constituţional de 20 de zile preşedintele României să promulge legea, astfel încât aceasta să fie publicată până la sfârşitul lunii noiembrie în Monitorul Oficial al României”.

„Proiectul de lege aduce modificări importante Legii nr. 7, în sensul că lucrările de întocmire a planurilor parcelare vor fi asimilate cu lucrările de înregistrare sistematică şi toate reglementările favorabile care se aplică în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică se vor aplica inclusiv lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare. Totodată, proiectul de lege reglementează toate situaţiile în care se va putea nota posesia faptică în cartea funciară”, a subliniat directorul OCPI Harghita.

În opinia sa, în momentul de faţă nu mai sunt impedimente de ordin legislativ şi financiar care să blocheze procesul de retrocedare.

„Considerăm că în momentul de faţă nu mai există nici un impediment de ordin legislativ şi financiar care să blocheze procesul de punere în posesie a persoanelor îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate, de întocmire a planurilor parcelare şi de înscriere din oficiu în cartea funciară a titlurilor de proprietate eliberate. Doresc să mulţumesc pe această cale conducerii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară care a manifestat receptivitate şi a asigurat un număr de posturi care au şi fost ocupate prin concurs în a doua jumătate a anului 2021 la nivelul Oficiului teritorial astfel încât să avem capacitatea să putem coordona şi recepţiona atât lucrările de înregistrare sistematică care se află în derulare, cât şi, sperăm noi în continuare, lucrările de întocmire a planurilor parcelare şi a documentaţiilor pentru eliberarea titlurilor de proprietate pe care le vor întocmi comisiile de fond funciar din judeţul Harghita”, a conchis jur. Sorin Truţă.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.