Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sanitas cere înlăturarea inechităţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » Sanitas cere înlăturarea inechităţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială
Sanitas cere înlăturarea inechităţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială

Sanitas cere înlăturarea inechităţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială

La şedinţa extraordinară a Comisiei de Dialog Social convocată, marţi, la solicitarea Uniunii Sindicale CNSLR Frăţia – Filiala Harghita, conducerea Sanitas judeţeană a solicitat insistent eliminarea oricăror forme de discriminare şi instituirea unui tratament egal în sistemul sanitar şi de asistenţă socială

Nyulas Emma, lidera sindicatului Sanitas Harghita, a reclamat că noua Lege-cadru a salarizării bugetare nu asigură venituri corespunzătoare şi juste tuturor categoriilor profesionale angajate în sistem, iar actele normative apărute ulterior, care ar fi trebuit să corecteze omisiunile şi discrepanţele, nu fac decât să le accentueze şi să sporească nemulţumirile angajaţilor.

„Am primit o lege a salarizării unitară doar prin prisma discriminărilor şi a inechităţilor, o lege care a adus şi produce încă discordie, frustrări, revolte şi dezbinarea echipei medicale, o lege care a schimbat alarmant ierarhiile de salarizare între anumite categorii profesionale din sănătate şi asistenţă socială, care a poziţionat într-o situaţie umilitoare multe categorii profesionale şi care nu respectă nici măcar principiile enunţate în conţinutul ei”, a declarat Nyulas Emma. Potrivit acesteia, categorii profesionale cu studii superioare de licenţă, masterate şi doctorate, cum ar fi fiziokinetoterapeuţi, asistenţi sociali, farmacişti, biologi, chimişti, biochimişti, psihologi, logopezi şi altele „au ajuns să câştige mai puţin decât angajaţii cu studii medii”.

Practic, în vreme ce unii angajaţi au salarii la nivelul anului 2022, alţii primesc „firimituri” în ziua de salariu, unii primesc spor de continuitate şi spor pentru condiţiile de muncă de 100%, în vreme ce alţii nu primesc deloc. La fel se întâmplă şi cu voucherele de vacanţă.

Procese pentru câştigarea drepturilor neacordate

Primul proces intentat de Sanitas Harghita a fost pentru 250 de angajaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, personal auxiliar care lucrează la spălătorii, la bucătărie, la farmacie, femei de serviciu, de la curăţenie sau infirmiere de pe anumite secţii, care nu şi-au primit sporul pentru activitatea la sfârşit de săptămână, desfăşurată în perioada iulie 2017 – iulie 2018. „În mai multe rânduri, la repetate şedinţe, peste tot am încercat să spun că acesta este un drept al angajaţilor care lucrează la sfârşit de săptămână”, a relatat Nyulas Emma. Anul trecut, în urma unui control efectuat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita, sindicaliştii şi-au primit un spor de 20%.

Următorul proces a fost pornit împotriva Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, a cărei conducere nu a majorat, conform HG nr. 153/2018, sporul pentru personalul care lucrează în centrele de îngrijire a bolnavilor psihic şi cu dizabilităţi, de la 15% la 50%. „Harghita este singurul judeţ din ţară unde nu s-a mărit sporul în cazul acestei categorii de personal. Sunt 158 de persoane, care sunt şi membri ai sindicatului Sanitas. Nu ştim ce va decide instanţa, să sperăm că în sens pozitiv, pentru că suntem singurul judeţ din ţară unde au rămas aceste persoane cu un spor minim de 15%”, a detaliat Nyulas Emma.

Directoarea generală adjunctă a Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Harghita, Biró Emese Erzsébet, a afirmat, legat de cota de finanţare, că „şi dacă nu s-ar mai face deloc investiţii în acest judeţ, nu am putea să susţinem cu acest procent, de 50%, funcţionarea DGASPC”.

„Vizavi de cererea sindicatului, de plată a unor sporuri prevăzute de lege, ne îngrădeşte limitarea acordării sporului până la nivelul de 30% din fondul de salariu al ordonatorului de credite. Având două spitale judeţene – Spitalul de la Tulgheş şi Spitalul Judeţean de Urgenţă – şi, faţă de acestea, o Direcţie a Copilului cu un personal foarte mare, limita de 30% la nivelul ordonatorului de credite nu acoperă necesarul de acordare a acestor sporuri numai la nivelul anului trecut. Nu dorim să trecem peste această limită, pentru că, ştiţi şi dumneavoastră, controlul şi amenzile sunt la noi”, a explicat Biró Emese Erzsébet. În opinia sa, transferul unor sarcini la bugetul local fără a avea susţinere financiară, defavorizează judeţul.

În judeţul Harghita, sporul de 50% trebuie asigurat personalului care lucrează în Centrul de Neuropsihiatrie de la Tulgheş, unde sunt internaţi pacienţi în stare foarte gravă, în Centrul de îngrijire bolnavi psihici de la Gheorgheni, Centrul de îngrijire bătrâni de la Frumoasa şi Centrul de Plasament cu copii handicap sever de la Cristuru Secuiesc. Toţi aceşti angajaţi lucrează în condiţii dificile. „Un loc de muncă în aceste centre este foarte greu, şi din punct de vedere psihic, şi al condiţiilor, şi al persoanelor pe care le îngrijesc. Angajaţii de aici trebuie să fie lângă aceşti oameni 24 de ore din 24. Merită acest spor şi, dacă ar fi fost puţină înţelegere din partea CJ, poate s-ar fi restructurat, cumva. S-ar fi putut face, eu asta zic, dar trebuie şi puţină bună-voinţă”, a punctat lidera Sanitas Harghita.

Sanitas Harghita strânge semnături pentru a deschide acţiune în instanţă şi pentru acordarea voucherelor de vacanţă a unui număr de 38 de asistenţi medicali din medicina şcolară. „Şi ei au doi stăpâni: finanţatorul – Ministerul Sănătăţii şi consiliul local, care este angajatorul. Anul trecut, consiliul local ne-a spus că nu el este cel care trebuie să acorde, pentru că nu el este finanţatorul, ci angajatorul; DSP a zis că nu el trebuie să plătească. Nu s-au înţeles şi în jur de 38 de asistenţi medicali care lucrează în reţeaua de medicină şcolară nu au primit voucherele de vacanţă. (…) Anul trecut, consiliile locale au acordat la toţi angajaţii lor voucherele de vacanţă, numai pentru asistenţii de medicină şcolară nu”, a povestit Nyulas Emma.

Dakó Éva, preşedinte CNSLR Frăţia – Filiala Harghita, a evidenţiat, la rândul ei, importanţa oamenilor care lucrează în sistemul sanitar, oprindu-se asupra discriminărilor, frustrărilor şi revoltei pe care le-a generat Legea nr. 153/2017.

„Este important pentru noi fiecare, plătim contribuţii – şi nu puţine, şi atunci vrem şi servicii de calitate. Dintre cei care lucrează acolo, noi ne întâlnim cu medicii şi cu asistenţii, dar echipa medicală nu este alcătuită numai din ei. Şi ultima femeie de serviciu, portarul, toţi îşi aduc contribuţia la bunul mers, este nevoie de ei şi să nu uităm contabilul, psihologul, bucătarul, e nevoie de toţi. Dar în ochii unora, ei sunt angajaţi de rangul 2 sau 3. Discriminarea e foarte mare în sănătate, la Spitalul judeţean de Urgenţă, de exemplu, se plăteşte spor de 100% pentru sâmbete şi sărbători legale pentru echipa medicală, nu şi pentru restul. Fiecare înţelege legea cum vrea, din păcate”, a apreciat Dakó Éva.

Subprefectul Petres Sándor a declarat, la finalul întâlnirii, că solicitările sindicaliştilor vor fi înaintate „în cel mai scurt timp” Guvernului. „Constatăm că sunt probleme de sistem, probleme de nivel naţional, iar soluţiile trebuie să vină de la nivel naţional, prin modificarea unor legi sau hotărâri de Guvern şi, respectiv, prin clarificări la Legea bugetului”, a conchis reprezentantul Prefecturii Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.