Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Retrospectiva anului 2019 (IV) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Retrospectiva anului 2019 (IV)
Retrospectiva anului 2019 (IV)

Retrospectiva anului 2019 (IV)

În trimestrul IV al anului trecut se împlineau 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, avioane militare survolau cerul judeţului în cadrul unui amplu exerciţiu militar, Campionatele Naţionale de Înot se organizau la Miercurea Ciuc, la Gălăuţaş avea loc, în premieră, o paradă militară de Ziua României, prefectul judeţului era schimbat din funcţie

Octombrie

  • Un sobor format din 6 ierarhi şi numeroşi preoţi oficiau Sfânta Liturghie cu ocazia Hramului Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, la 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
  • Începea exerciţiul instituţional din CONCORDIA 19. Aproximativ 500 de militari din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, au participat, în perioada 7-13 octombrie, la exerciţiul militar. Avioane militare survolau judeţele Harghita şi Covasna, iar la fabrica de bere din Miercurea Ciuc a fost simulată o explozie.
  • Gabriella-Corina Strujan lansa o nouă carte dedicată celor mici: Joaca este „job-ul” meu. Publicaţia conţine 111 jocuri pentru copii, dar şi pentru adulţi, pentru că prin joacă aceştia se apropie afectiv de cei mici.
  • Jakab Enikő, din Odorheiu Secuiesc, a căzut într-o prăpastie în zona Valea Urzicii-Prepeleac, în timp ce participa la Maratonul Piatra Craiului. Impactul i-a fost fatal. Un alt concurent care a încercat să o salveze a căzut şi el, fracturându-şi ambele picioare şi decedând în timp ce era transportat la spital.
  • După ce în judeţul Covasna se confirmase un focar al pestei porcine, prefectul judeţului Harghita dispunea intensificarea filtrelor rutiere pe drumuri pentru verificarea transporturilor de animale şi furaje.
  • La Şcoala „Teodor Chindea” din Voşlăbeni avea loc un dublu eveniment: inaugurarea muzeului şcolar şi lansarea monografiei instituţiei de învăţământ, semnată de Costel-Cristian Lazăr şi Vintilă Rusu (1905-1990).
  • Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc era gazda Conferinţei Naţionale a Bibliotecilor din România.
  • În jur de 100 de medici, profesori universitari, asistenţi şi personal medical din laboratoare de analiză medicală din Harghita şi Mureş participau la Zilele Anatomiei Patologice „Dr. Kelemen József”, organizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.
  • La Borsec se inaugura pista de bob de vară.
  • De Ziua Armatei României, în Miercurea Ciuc avea loc o expoziţie a tehnicii militare, iar la cimitirul internaţional de la Valea Uzului aproximativ 600 de români aduceau un omagiu militarilor români care au murit în zonă.

Noiembrie

  • Miercurea Ciuc găzduia Campionatele Naţionale de Înot. Peste 300 de sportivi de la 60 de cluburi din ţară erau aşteptaţi la bazinul din cartierul Patinoarului.
  • Aproximativ 150 de angajaţi de la Salina Praid încetau activitatea, protestând astfel faţă de neacordarea voucherelor de vacanţă pentru 2019. După câteva zile, protestul se încheia, Consiliul de Administraţie al SALROM decizând să le acorde tichetele.
  • În primul tur al alegerilor prezidenţiale, candidatul Kelemen Hunor (UDMR) era ales, în Harghita, de aproximativ 78% dintre votanţi.
  • Kedves Emeric, fostul director al finanţelor publice harghitene, era condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
  • La Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc avea loc vernisajul expoziţiei foto-documentare Formarea şi activitatea Gărzilor Naţionale în zona Trei Scaune, Ciuc şi Odorhei, desemnarea delegaţilor şi participarea la Marea Adunare de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, care înfăţişa contribuţia românilor din zonă la realizarea Marii Uniri.
  • La Bălan se inaugura o creşă şi grădiniţă, realizată cu sprijinul statului ungar.
  • La Praid, un urs era lovit de un autoturism, după care a agonizat pe marginea drumului, neintervenind nimeni pentru ridicarea animalului. A fost scuza venită la momentul potrivit pentru demiterea prefectului judeţului.
  • Se dădea în exploatare drumul de ocolire al municipiului Miercurea Ciuc.
  • Începeau manifestările dedicate Zilei României. La Centrul Eparhial din Miercurea Ciuc avea loc tradiţionala şezătoare a tricolorului, iar la Corbu şi Gălăuţaş (în premieră pentru comuna de pe Mureş) aveau loc parade militare. Evenimentele au continuat pe parcursul mai multor zile la Topliţa, Miercurea Ciuc, precum şi în alte localităţi din judeţ.

Decembrie

  • Topliţenii primeau din nou o veste proastă legată de gazul din municipiu. Nici la a doua licitaţie organizată nu se prezentase vreo firmă.
  • Ionel Simota primea premiul Pro Harghita 2019. Acordat, anual, de Consiliul Judeţean personalităţilor proeminente ale vieţii culturale, ştiinţifice şi publice care au contribuit la dezvoltarea şi promovarea judeţului, premiul Pro Harghita 2019 era acordat lui Balázs Attila (om de afaceri din zona Gheorgheni) şi poetului Ionel Simota. Cu aceeaşi ocazie au mai fost premiaţi: preotul Petru Cătinean (premiul „Mihai Eminescu”); Sorin-Andrei Bota şi profesoara Nicoleta Pârvu (premiul „George Sbârcea”); elevul Andrei Mircea Ciornoleţ, care în clasa a IV-a este deja coautorul unei cărţi de astronomie pentru copii (premiul „Heureka”).
  • Ion Proca era învestit în funcţia de prefect al judeţului Harghita.

Liviu CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.