Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiecte aprobate în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Societate » Proiecte aprobate în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita
Proiecte aprobate în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

Proiecte aprobate în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

Un număr de 18 proiecte din judeţ vor beneficia de contribuţia financiară a Consiliului Judeţean în cadrul programului de „Protecţie a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Harghita” pe anii 2022-2024. Ele vizează reabilitarea şi repararea unor biserici romano-catolice, reformate şi unitariene din mai multe localităţi ale judeţului, lucrări de sistematizare, realizarea de proiecte tehnice de arhitectură şi structurale, reabilitări ale zidurilor de incintă ale acestora, lucrări de amenajare şi de restaurare a mobilierului, între altele. Valoarea totală a contribuţiei Consiliului Judeţean se ridică la 665.000 de lei.

Un număr de 45 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, al căror volum de activitate a depăşit în mod semnificativ volumul optim în raport cu complexitatea cazurilor, vor beneficia de stimulente financiare în valoare totală de 54.682 de lei acordate pentru luna august 2023, conform listei propusă de managerul unităţii sanitare şi avizată de Comitetul Director al SJU.

820.000 de lei pentru dezvoltarea proiectelor localităţilor

Comuna Cozmeni a solicitat finanţarea mai multor investiţii din Fondul aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs: pentru „Construire trotuar lângă DN 12” în localitate, pentru „Reabilitarea grădiniţei Lăzăreşti” şi în vederea „Reabilitării sistemului de încălzire al Centrului Turistic”. Forul decizional al CJ Harghita a aprobat suma de 450.000 de lei pentru susţinerea celor trei proiecte.

Comuna Tuşnad va primi 300.000 de lei din acelaşi Fond la dispoziţia Consiliului Judeţean pentru „Reparaţii capitale la Clădirea pentru Tineret din Tuşnadul Nou”, iar comunei Corund i s-a repartizat suma de 70.000 de lei, solicitată pentru „Amenajarea trotuarului în zona DN 13A, care va îmbunătăţi semnificativ condiţiile de siguranţă rutieră”.

Primăria Porumbeni, ajunsă în incapacitate de plată pentru cheltuieli de funcţionare ca urmare a situaţiei de extremă dificultate, generată de neîncasarea cererilor de plată în cazul proiectelor „Servicii de acordare a hranei pentru persoane vârstnice – Servicii de tip Cantină socială”, respectiv „Servicii de acordare a hranei pentru persoane – Servicii de tip Masă pe roţi”, a solicitat acordarea unui împrumut în valoare de 400.000 lei din Fondul de rezervă bugetară, prevăzut în buget la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2023. Consiliul Judeţean a aprobat acordarea sumei de 200.000 de lei sub formă de împrumut comunei Porumbeni.

La interpelări, consilierul judeţean Costin Hîrlav a anunţat că Primăria Gălăuţaş, prin primarul Radu Ţăran, a înaintat Consiliului Judeţean o solicitate, privind acordarea unui împrumut în valoare de 70.000 de lei, pentru achiziţionarea unui vehicul utilitar UTV, destinat Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, urmând ca suma să fie returnată Consiliului Judeţean de îndată ce banii de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale vor intra în contul primăriei. În continuare, consilierul social-democrat a revenit asupra unei interpelări anterioare, privind finanţarea proiectelor culturale româneşti, dorind să afle când va fi acordat restul fondurilor. „Anul acesta s-au repartizat 140.000 de lei pentru proiecte culturale româneşti şi din această sumă s-au alocat doar 95.000-96.000 de lei. Bugetul programului prevede încă 45.000 de lei, motiv pentru care am solicitat să se facă o nouă evaluare a proiectelor culturale româneşti”, a explicat consilierul Costin Hîrlav. Vicepreşedintele CJ Harghita Biró Barna-Botond a opinat că este deja târziu pentru un astfel de demers, având în vedere că procedura este una de durată şi a propus ca suma de 45.000 de lei neachitată să se adauge bugetului de anul viitor al proiectelor culturale româneşti, în cazul în care există un acord în acest sens.

„Suma alocată anul acesta proiectelor culturale româneşti nu a fost absorbită şi din cauza schimbărilor legislative survenite în domeniu, necunoscute de o parte dintre cei care au întocmit proiecte spre finanţare, juriştii CJ afirmând – şi aşa este – că multe dintre proiecte nu au fost eligibile. Astfel, anul viitor o să avem o sumă mai mare, în jur de 200.000 de lei pentru proiectele culturale româneşti şi ar fi bine să fie organizate şi şedinţe de instruire, de care să beneficieze cât mai multe asociaţii”, a detaliat consilierul Costin Hîrlav, apreciind că propunerea lui Biró Barna-Botond este una obiectivă şi convenabilă.

Întrebat de preşedintele Consiliului Judeţean: „ce se întâmplă cu dosarul care i-a fost înmânat pentru depunerea la CNI?” în vederea finalizării DJ 127 pe porţiunea Tulgheş-Ditrău, consilierul Costin Hîrlav a răspuns că acesta a fost predat Companiei Naţionale de Investiţii de către preşedintele filialei Harghita a PSD, dl Romeo Ţepeş-Focşa, şi se află în perioada de evaluare. „Cu toţii ne dorim ca acest drum să fie finalizat, iar dl preşedinte Romeo Ţepeş-Focşa se implică în mod direct şi m-a asigurat de toată susţinerea lui pentru finalizarea acestui drum”, a afirmat consilierul Costin Hîrlav.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.