Salina Praid a încheiat anul financiar cu venituri realizate de aproape 43 de milioane de lei, în creştere cu trei procente faţă de anul precedent
Directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, a declarat că totalul veniturilor realizate anul trecut este de 42,97 de milioane de lei, mai mari cu 1,27 de milioane de lei faţă de 2018, când valoarea acestora era în jur de 41,7 de milioane de lei.
Turismul continuă să fie principala sursă de venit a Salinei Praid, reprezentând 45% din veniturile totale realizate în 2019. Situaţia contabilă definitivată arată încasări de peste 22 de milioane de lei numai din activităţile de turism ale societăţii, cu peste 10% mai mari decât în 2018.
„Anul trecut am obţinut venituri de în jur de 20,57 milioane de lei din turismul în salină, iar de la ştrand încă 1,655 de milioane de lei, faţă 2018 când înregistram aproximativ 18.68 milioane de lei în total din activitatea de turism”, a menţionat directorul Salinei Praid.
A crescut şi numărul persoanelor care au călcat pragul bazei de agrement din subteran, de la 656.697 de vizitatori în 2018, la 679.859 de turişti anul trecut. Potrivit sursei citate, Salina Praid este căutată indiferent de anotimp de cei care ajung în Transilvania.
„Baza de agrement din salină se află la o adâncime foarte mică, la 120 de metri, ori asta înseamnă presiune mai mică şi o ventilaţie foarte bună asigurată de colegii noştri de la exploatare”, a explicat Seprődi Zoltán.
Majoritatea turiştilor care vizitează Salina Praid (70%) sunt din România, 10-15% din Ungaria şi în jur de 10% din Republica Moldova. Din ce în ce mai interesaţi de acest obiectiv turistic sunt vizitatorii din ţări mai îndepărtate, precum Israel, Finlanda, China, Japonia şi Coreea de Sud.
Ştrandul cu apă sărată, cel mai mare din România, este plin ochi în sezonul estival, anul trecut fiind vizitat de 84.785 de persoane, cu aproape 9.400 mai multe decât în anul precedent.
Deşi veniturile realizate anul trecut au fost mai mari decât în 2018, la toţi indicatorii, profitul societăţii în 2019, de 11,22 milioane de lei, este mai mic cu aproximativ 1,3 milioane de lei decât în anul anterior. Scăderea profitului se datorează intervenţiei ANAF, care a solicitat creşterea taxei pe valoarea adăugată la biletele de intrare în salină şi la ştrandul aparţinând acesteia cu 14 procente. „La observaţiile şi părerile ANAF, a trebuit să mărim TVA la biletele de intrare, de la 5% la 19%”, a precizat directorul Seprődi.
Salina Praid a vândut anul trecut şi 87.118 tone de sare pentru drumuri, în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, solicitările fiind exclusiv din ţară, în baza contractului încheiat între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Societatea Naţională a Sării, Salina Praid. Din străinătate au existat comenzi pentru sarea furajeră, venite din Ungaria, Slovacia şi Serbia.
„Pot afirma că anul trecut a fost unul prosper pentru Salina Praid. După cum se vede din cifrele prezentate, turismul aduce un profit considerabil, ceea ce ne demonstrează faptul că merită să continuăm activitatea de deschidere a unui nou orizont, pe care am început-o în urmă cu mai mult de patru ani. Anul trecut am făcut şi investiţii, am inaugurat noua instalaţie de preparare a sării în subteran, care are o mulţime de avantaje: creşte eficienţa activităţii şi calitatea produselor, reduce cheltuielile şi nu în ultimul rând elimină poluarea mediului. Investim şi continuăm lucrările de dezvoltare, de securizare, precum şi cele la infrastructură”, a afirmat Seprődi Zoltán.
„Emoţiile” directorului Salinei Praid, provocatoare de justificate nelinişti, se leagă, însă, de alte lucruri, de cele pe care nu le poate controla nimeni: pandemia de coronavirus, care închide porţile societăţii. Cel mai recent set de măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19, anunţate de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, privind „restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, religioase şi de divertisment în spaţii închise cu peste 100 de persoane până la 31 martie, cu posibilitate de prelungire”, afectează serios salina. În urma anunţului, conducerea Salinei Praid aduce la cunoştinţa publicului că baza turistică va fi închisă începând de mâine. „De sâmbătă, se închide baza turistică de la Salina Praid, în contextul măsurilor comunicate de dl. Arafat. (…) Salina va fi redeschisă atunci când situaţia o va permite”, a afirmat directorul Seprődi.
Salina Praid a fost denumită de specialişti „Solniţa Europei”, aceştia susţinând că, dacă sarea s-ar extrage la capacitate maximă din masivul de aproximativ 3 miliarde de tone, având grosimea de 3 kilometri, ar acoperi întregul necesar al bătrânului continent timp de un secol.
Terapia în minele de sare este folosită la Praid din anul 1960, în prezent muntele de sare adăpostind, la 120 de metri, în subteran, un mini-oraş cu magazine, restaurant, locuri de joacă pentru copii, o zonă de gimnastică, cinematograf 3D, galerii de artă, o biserică pentru toate confesiunile, un parc de aventură perfect securizat şi o zonă panoramică cu vedere exterioară deosebită. Există chiar şi acces la wireless pentru cei care îşi caută sănătatea inspirând aerul sărat.
DANIELA MEZEY