Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bacalaureat:Procentul de promovabilitate în Harghita, înainte de contestaţii: 58,36% | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Învățământ »
Bacalaureat:
Procentul de promovabilitate în Harghita, înainte de contestaţii: 58,36%
<h5><i>Bacalaureat:</i></h5>Procentul de promovabilitate în Harghita, înainte de contestaţii: 58,36%

Bacalaureat:
Procentul de promovabilitate în Harghita, înainte de contestaţii: 58,36%

  • În această sesiune nu a fost nicio medie de 10, în 3 licee nu a promovat niciun absolvent, iar 56 de candidați nu s-au prezentat

Anul trecut, procentul de promovabilitate la bacalaureat în Harghita, înainte de contestaţii, era de 62,26%, cu aproximativ 11 procente mai mic decât la nivel naţional. Acum, acesta este de 58,36%, iar procentul la nivel naţional a fost de 72,8%, adică mai mic cu 14,44.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, cele mai mari procente de promovabilitate au fost înregistrate de Liceul Pedagogic „Benedek Elek” din Odorheiu Secuiesc (98,18%), Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc (92,73%) şi Liceul Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc (91,5%). Procent peste 90% a mai avut Liceul Teologic Romano-Catolic „Segitő Mária” din Miercurea-Ciuc (90,11%).

La polul opus, la Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Vlăhiţa au promovat doar 4% dintre candidaţi (dar dintr-un total de 28), iar la liceele tehnologice din Borsec („Zimmethausen”), Cristuru Secuiesc („Zeyk Domokos”) şi Dăneşti („Petőfi Sándor”) niciun candidat nu a obţinut medie de trecere.

Însă, spunea Cristinel Glodeanu, preşedintele Comisiei de Bacalaureat, la Liceul Tehnologic „Zeyk Domokos” au fost doar candidaţi din promoţiile anterioare.

Privind pe cifre, la această sesiune a examenului de Bacalaureat au fost înscrişi 2.119 de candidaţi. Dintre aceştia, 56 nu s-au prezentat, iar 859 au fost respinşi, obţinând medie de promovare 1.204.

Note între 9 şi 9,99 au obţinut 99 de absolvenţi de liceu; între 8-8,99 – 369 candidaţi; între 7-7,99 – 434 candidaţi; între 6-6,99 – 275.

Deşi au avut note de trecere la toate materiile, 54 de candidaţi nu au reuşit să obţină media 6,00, astfel că au fost declaraţi respinşi.

Situaţia liceelor cu predare în limba română

Anul trecut, la Liceul Tehnologic Corbu se înregistra singura medie de 10 din judeţ. Acum, liceul se poate mândri cu o altă performanţă: se află pe locul 8, primul dintre cele tehnologice şi chiar în faţa liceelor din Topliţa şi Gheorgheni.

Promovabilitatea în rândul liceelor cu predare în limba română:

Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Miercurea-Ciuc – 77,06% (109 de candidaţi prezenţi);

Liceul Tehnologic Corbu – 73,33% (30 de candidaţi prezenţi);

Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, Topliţa – 73,04% (115);

Liceul Teoretic „Sf. Nicolae”, Gheorgheni – 68,97% (29);

Liceul Teoretic „Marin Preda”, Odorheiu Secuiesc – 57,14% (70);

Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni”, Miercurea-Ciuc – 53,44% (131);

Liceul „Miron Cristea”, Subcetate – 52,63 (19);

Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, Bălan – 46,15 (13);

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Topliţa – 39,02% (41).

Primele concluzii

Cristinel Glodeanu, preşedintele Comisiei de Bacalaureat din Harghita, spunea că „avem speranţa ca în urma contestaţiilor să crească acest procent – aşa s-a întâmplat în fiecare an.

Ştim că sunt anumite lucruri care sunt consacrate, adică colegiile naţionale au procente mai mari faţă de licee. Este o surpriză frumoasă pe care o face, a doua oară, Liceul Pedagogic  Benedek Elek din Odorheiu Secuiesc, pentru că şi anul trecut a avut procentul cel mai mare; şi de data aceasta are procentul cel mai mare la nivelul judeţului”.

„La o primă vedere – continua Cristinel Glodeanu – aş spune că rezultatele, anul acesta, sunt puţin mai slabe faţă de anii trecuţi. Vom face analize, inclusiv în catedre, să vedem ce se poate face.

Venim după doi ani de pandemie, venim după o perioadă cu foarte multe lucruri, inclusiv cu această grevă care a fost în învăţământ chiar pe final de an şcolar, unde unii colegi au făcut recapitulări pentru examene chiar dacă au fost în grevă. (…)

Cred că a fost o perioadă destul de grea pentru această generaţie, a fost destul de încercată şi, totuşi, acolo unde se vrea, se poate, adică avem şi procent de 98,18%.

Colegii noştri, în măsura în care au putut, şi-au făcut datoria şi chiar s-au făcut acele ore de recapitulare în care au încercat să ajute elevii încât să nu avem probleme.

Dar este regretabil că avem acea parte finală a clasamentului, unde mediile sunt destul de mici sau cu şcoli unde nu avem promovabilitate”.

Ceea ce nu s-a văzut în mod direct de către candidaţi şi părinţi a fost munca care a stat în spatele organizării acestui examen.

„A fost o muncă destul de grea în centrul zonal de evaluare deoarece, comparativ cu anul trecut, am avut aproape dublu ca număr de lucrări şi s-a lucrat până sâmbătă noaptea, aproape de ora 01:00. La fel şi în centrele de examen, unde se aşteaptă să primească contestaţiile. Vom aveam o zi fierbinte şi astăzi, până la ora 18:00 preluăm contestaţiile, după care va trebui să pregătim lucrările, să le sigilăm şi să le transmitem către centrele regionale de contestaţii”, spunea preşedintele Comisiei de Bacalaureat.

Acesta mai arăta că  în judeţul Harghita au fost evaluate 10.199 de lucrări.

Acesta a ţinut să mulţumească şi autorităţilor publice locale, atât Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi pentru sprijinul acordat, cât şi Direcţiei de Sănătate Publică care au trimis reprezentanţi ce au fost alături de profesorii din centre pentru a nu apărea probleme medicale.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.