Aproape 500 de elevi au participat la cursuri gratuite de educaţie financiară, organizate la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Economic » Aproape 500 de elevi au participat la cursuri gratuite de educaţie financiară, organizate la Miercurea-Ciuc
Aproape 500 de elevi au participat la cursuri gratuite de educaţie financiară, organizate la Miercurea-Ciuc

Aproape 500 de elevi au participat la cursuri gratuite de educaţie financiară, organizate la Miercurea-Ciuc

Aproape 500 de elevi din patru şcoli gimnaziale şi şase licee, printre care şi cinci clase de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, au participat, pe parcursul ultimului an, la cursuri gratuite de educaţie financiară, în cadrul unui program derulat de Fundaţia OTP Bank România în parteneriat cu Primăria municipiului Miercurea-Ciuc.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că este „un program atipic pentru o autoritate locală, dar foarte important pentru comunitatea noastră”. „Un an în care am avut foarte multe momente în care am învăţat împreună să organizăm acest program aici, în clădirea administrativă a primăriei, cum pot clasele care s-au înscris să interacţioneze cu mentorii, cu formatorii”, a spus Korodi Attila.

Edilul a punctat că educaţia financiară este foarte importantă şi ajută la dezvoltarea abilităţilor copiilor. „Realmente aceste instrumente sunt o valoare adăugată la sistemul educaţional pe care îl avem, un sistem educaţional care îşi testează performanţele la fiecare Evaluare Naţională sau Bacalaureat, dar mai puţin poate să-şi demonstreze viabilitatea când vorbim de abilităţi ale copiilor în viaţa de zi cu zi. Acest program ajută la întărirea abilităţilor lor de a se descurca cu informaţiile pe care le găsesc deja pe telefoanele lor, pe calculatoare, discuţiile familiale şi, când vorbim de clasa a IX-a, de alegerea profesiei pe care cândva, după terminarea liceului, o vor avea”, a mai subliniat primarul municipiului Miercurea-Ciuc.

La rândul ei, Sogor Enikő, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, a arătat că în cadrul acestor cursuri se predau cunoştinţe „care sunt chiar folositoare” în viaţă şi că acest program „chiar ajută tinerii să pornească cu un pas înainte în viaţă comparativ cu ce se predă la şcoală, pentru că de fapt s-a dovedit că nu folosim nici jumătate sau foarte puţin”.

Directoarea Fundaţiei OTP Bank, Delia Murafa, a mulţumit primăriei „pentru sprijinul necondiţionat” şi a spus că este „un program cu totul inovativ pentru noi ca fundaţie”, deoarece este primul de acest fel derulat în parteneriat cu o municipalitate. „Vă spun sincer că a fost impresionant să vedem interesul şi susţinerea primăriei pentru comunitatea locală din această perspectivă şi nu am avut genul acesta de parteneriat cu alte oraşe. Au fost parteneriate punctuale cu şcoli, însă aici, având în vedere amploarea proiectului şi faptul că avem şansa să ajungem la mai multe şcoli din aceeaşi comunitate, reprezintă o satisfacţie deosebită pentru noi, ca profesionişti în domeniu, pentru că vezi, practic, nişte rezultate consolidate, care îţi dau entuziasmul pentru a merge mai departe şi îi vezi crescând gradual şi cumva e diferit faţă de orice am avut şansa să experimentăm până acum”, a arătat Delia Murafa.

Aceasta a spus că programul a pornit de la o nevoie reală „şi ne-am dori să creştem nivelul de conştientizare şi de înţelegere a conceptelor financiare în rândul tinerilor”.

„Colegii mei au reuşit, într-un an de zile, să se întâlnească cu aproape 500 de elevi, în principal clase de gimnaziu şi de liceu – nouă clase de clasa a IX-a şi 13 clase de clasa a V-a şi a VI-a. Copiii au trecut prin câte cinci module, în care au învăţat despre subiecte precum gestionarea bugetului personal, economisire şi investiţii, planificare financiară. Credem cu tărie că educaţia financiară este un subiect despre care trebuie să vorbim cât mai de timpuriu şi astfel am avut bucuria, mai ales colegii mei au avut bucuria de a interacţiona în mod inedit cu o grupă de preşcolari, cărora le-au predat aceste noţiuni de bază, pe înţelesul lor, atât cât permite vârsta fragedă, dar este o bază bună pe care încercăm să o plasăm acestor copii, ca să crească cât mai sănătos şi să ştie să-şi gestioneze bugetul personal încă de la o vârstă fragedă”, a explicat directoarea Fundaţiei OTP Bank.

Delia Murafa a mai spus că „programul este unul de suflet şi avem toată intenţia de a-l duce mai departe şi în anul şcolar următor şi de a trece la nivelul următor: clasele a X-a, clasele a VI-a, a VII-a, gradual să creştem nivelul informaţiilor pe care le oferim copiilor”.

Coordonatoarea programului din Miercurea-Ciuc, Ábrahám Izabella, a declarat la rândul ei că s-a încercat educarea copiilor prin joacă, „efectiv să-i distrăm, dar să şi înveţe în acest timp” şi cei mai mulţi dintre beneficiarii cursurilor le-au apreciat. „Eu sper că acest obiectiv al nostru a fost atins. În general am cerut feedback de la copii, la finalul fiecărui curs, ca să vedem dacă într-adevăr ceea ce ne-am imaginat noi se şi adevereşte şi putem spune că 95% dintre copii au apreciat foarte mult cursurile noastre, s-au distrat, au adorat exerciţiile şi s-au simţit împliniţi”, a precizat coordonatoarea cursurilor din Miercurea-Ciuc.

Conform acesteia, la cursuri au participat şi două clase din Sântimbru şi se poate observa diferenţa de cunoştinţe dintre copiii din urban şi rural. Ábrahám Izabella a mai precizat, în legătură cu elevii din rural, că „ar fi excelent să putem să-i atragem cumva şi pe ei să vină la cursurile noastre”.

O elevă care tocmai a terminat clasa a IX-a la Liceul Romano-Catolic „Segítő Mária” din Miercurea-Ciuc, Péter Blanka Xénia, prezentă la conferinţa de presă, a spus că este foarte utilă participarea sa la cursul de educaţie financiară. „Am considerat acest curs foarte util, în cadrul celor cinci şedinţe am învăţat lucruri importante şi utile, ca de exemplu cum putem lua împrumuturi din bancă, care este drumul banilor după plata impozitului şi am aflat ce fel de tipuri de conturi bancare sunt şi despre utilitatea lor. Toate aceste cunoştinţe le-am fi putut acumula doar din manuale sau, eventual, din propriile experienţe negative. După opinia mea, aceste cursuri de formare sunt foarte importante pentru tinerii de astăzi. A fost o experienţă foarte plăcută”, a declarat Péter Blanka Xénia.

O altă elevă, Nagy Orsolya, din clasa a V-a de la Şcoala Generală „Nagy Imre” din Miercurea-Ciuc, a povestit că i-a plăcut foarte mult la cursuri şi s-a distrat, dar în acelaşi timp a învăţat şi lucruri „care la şcoală nu se predau”.

„Eu cred că acest program a fost, pentru noi, copiii, o posibilitate extraordinară, pentru că am învăţat despre lucruri care la şcoală nu sunt predate. Am învăţat despre istoria monedelor, dar şi lucruri practice, cum ar fi bugetul unei excursii şi posibilităţi de economisire a banilor şi acestea sunt lucruri utile pe care putem să le folosim în viaţa noastră”, a spus Nagy Orsolya.

Ambele eleve şi-au exprimat dorinţa de a continua să participe la aceste cursuri.

***

Fundaţia OTP Bank a mai derulat pe parcursul anului trecut o iniţiativă inedită, prin intermediul unor ateliere de lucru susţinute pentru reprezentante ale comunităţii rome. Atelierele au avut drept scop creşterea conştientizării cu privire la educaţia financiară şi oferirea de noţiuni de bază acestei comunităţi defavorizate. În sprijinul aceleiaşi comunităţi, Fundaţia a organizat şi o campanie de voluntariat cu ajutorul căreia 33 de copii au primit ghiozdane complet echipate cu materiale didactice necesare pentru începerea şcolii. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.