Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Miercurea-Ciuc se deschide și mai mult către online | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Societate » Primăria Miercurea-Ciuc se deschide și mai mult către online
Primăria Miercurea-Ciuc se deschide și mai mult către online

Primăria Miercurea-Ciuc se deschide și mai mult către online

  • Aproape un milion de pagini de documente ale administrației locale din municipiul reședință de județ au fost arhivate digital

Reprezentanții Primăriei Miercurea-Ciuc au anunțat, miercuri, că s-a reușit arhivarea digitală a aproape un milion de pagini de documente ale administrației locale din ultimii zece ani, ca parte a unui proiect european finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA).

„Avem un proiect european prin finanțare POCA prin care vrem să ajungem la stadiul în care serviciile publice pe care le oferim la ora actuală offline să poată să fie transferate în mare măsură în spațiul digital și să se ofere și online. În urmă cu două săptămâni am prezentat certificarea ISO a procedurilor cele mai importante ale primăriei. Știm că în spatele unor proceduri se află întotdeauna documente. Dacă aceste documente rămân într-o dimensiune offline, adică pe hârtie, atunci vulnerabilizăm foarte mult capacitatea noastră de a ne deschide online către cetățeni. De aceea, am inclus în proiectul POCA și arhivarea documentelor din ultimii 10 ani, începând din 2013 până în 2022 inclusiv. A fost o activitate foarte intensă desfășurată de o echipă mai mică din primărie pentru anumite documente mai speciale, iar pentru marea majoritate a documentelor acest lucru s-a realizat de către un prestator de serviciu de arhivare digitală, în urma unei proceduri de achiziție publică.

Am ajuns ca la ora actuală să avem 924.000 de pagini digitalizate din acești zece ani, care acoperă câteva domenii. Nu ne oprim aici, pentru noi de aici începe o nouă activitate, aceea în care începem să includem în format digital cât mai multe din procedurile noastre interne, iar după ce acestea ajung la o maturitate vom folosi și un alt produs al acestui proiect pe care l-am dezvoltat, deschiderea către exterior a front office-ului și către interior a back office-ului în spațiul digital. Adică vom avea software-uri construite pe care trebuie să le populăm după aceea cu activitățile noastre zilnice folosind cât mai puțină hârtie și cât mai mult instrumentele digitale, sistemul de semnături digitale. Scopul nostru este să ajungem ca undeva în primăvară să anunțăm că, deja cu procedurile standardizate, cu arhivarea digitală și cu software-urile care au fost recepționate, suntem capabili să ieșim în fața publicului și să oferim servicii online pe o aplicație mobilă specială și pe site-ul Primăriei Miercurea-Ciuc”, a declarat într-o conferință de presă primarul Korodi Attila.

Acesta a precizat că arhivarea digitală a celor aproape un milion de pagini documente s-a realizat în aproximativ 5 luni și se intenționează extinderea procedurilor astfel încât să fie acoperiți cât mai mulți ani, fie prin folosirea de fonduri din bugetul local, fie prin accesarea de fonduri europene. „Vom mai lărgi probabil cu bugetul propriu al primăriei sau dacă vom mai găsi noi proiecte europene vom apela la acele proiecte ca să facem permanent pași. Realmente, vrem ca serviciile pe care le oferim cetățenilor și procedurile interne să fie atât de simplificate încât să se deruleze digital mai rapid decât în cazul folosirii hârtiei și să poată să se îmbunătățească serviciile publice”, a afirmat Korodi Attila.

La rândul său, secretarul general al Primăriei Miercurea-Ciuc, Wohlfart Rudolf, a declarat că printre documentele care au fost digitalizate se numără atât hotărâri ale consiliului local și actele care au stat la baza emiterii acestora, cât și dispoziții ale primarului, autorizații de construcție, proiecte tehnice, documente interne, contabile sau legate de investiții publice.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.