Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premiul „Gheorghe Buzatu” al AOSR acordat dlui dr. Ioan Lăcătuşu | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Cultură » Premiul „Gheorghe Buzatu” al AOSR acordat dlui dr. Ioan Lăcătuşu
Premiul „Gheorghe Buzatu” al AOSR acordat dlui dr. Ioan Lăcătuşu

Premiul „Gheorghe Buzatu” al AOSR acordat dlui dr. Ioan Lăcătuşu

Vineri, 19 mai 2023, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, a avut loc acordarea premiilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România pe anul 2021. La secţiunea Ştiinţe Istorice şi Arheologice, Premiul „Gheorghe Buzatu” a fost acordat dlui dr. Ioan Lăcătuşu pentru lucrarea „În centru la Sân-Georgiu”. Românii din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2021.

Referatele de susţinere au fost redactate de către prof. univ. dr. Ioan Solcanu, din Iaşi, preşedintele Secţiei Ştiinţe Istorice şi Arheologice şi de prof. univ. dr. col. (r) Ioan Vlad din Braşov. Cei doi distinşi istorici sunt buni cunoscători ai activităţii desfăşurate la Sfântu Gheorghe, pentru cunoaşterea istoriei locale şi pentru prezervarea şi afirmarea patrimoniului cultural.

Pentru exemplificare, redăm referatul întocmit pentru acest eveniment de către cărturarul braşovean Ioan Vlad.

Pledoaria mea pentru premierea acestei lucrări vizează următoarele valenţe evidente ale cărţii şi autorului: caracterul monografic şi enciclopedic; abordarea şi dimensiunea academică; rolul ei militant şi mobilizator pentru rezistenţa românilor din jud. Harghita şi Covasna în faţa unui adversar istoric, cât şi anvergura personalităţii autorului, una de excepţie, în scrierea şi promovarea istoriei naţionale, în management cultural şi ştiinţific în cele două judeţe cât şi în lupta de rezistenţă a românismului în acea zonă.

Ca primă monografie a comunităţii româneşti din Sf. Gheorghe, comunitate numeric minoritară, circa 21%, în raport cu maghiarii, cartea face istoricul pe patru secole în urmă a comunităţii şi mai ales a instituţiilor identitare româneşti: biserica ortodoxă, şcoala românească, asociaţiile culturale, muzee, teatre, biblioteci, edituri, publicaţii, instituţii administrative, de apărare şi ordine publică, sanitare, comerciale, industriale etc. într-o abordare evolutivă şi detaliată. Se realizează o veritabilă biografie a localităţii, amplu documentată, într-o lucrare complexă, pe mai multe paliere interpretative, cu o abordare interdisciplinară vizând: geopolitica, antropologia, sociologia, etnografia, istoria, religia, administraţia, demografia etc., toate acestea construind un reper bibliografic exemplar.

Dimensiunea academică este dată de metodologia de lucru, de aparatul critic, de amploarea bibliografiei, adică, lucrarea are 1.136 de pagini, zece capitole, 41 de anexe, 1.722 note de subsol, 98 fonduri de arhivă, 28 manuscrise, 195 lucrări de specialitate, monografii de instituţii şi personalităţi, studii şi articole, cele mai multe ale autorului etc. Analiza sociologică a convieţuirii românilor cu maghiarii este demarată cu istoriografia problemei şi ni se prezintă lucrările şi autorii care au tratat-o, cu abordările din parlament şi guvern, rapoarte, decizii, cu atacuri ale părţii adverse, ameninţări asupra şcolii româneşti, a bisericii ortodoxe, a limbii şi culturii româneşti, a familiei.

Caracterul militant şi ca instrument al rezistenţei româneşti este dat de realizarea unui istoric al comunităţii româneşti, a relaţiilor de convieţuire şi confruntare interetnică, cu o specificitate aparte, dar şi de relevarea adevărului istoric referitor la dăinuirea românilor aici, primejdiile care i-au pândit şi-i pândesc, prigoana îndurată şi încă actuală, momentele dramatice, atacurile la identitate şi chiar o sufocare etnică premeditată şi violentă. Ni se prezintă dramaticul exod al populaţiei româneşti spre alte zone ale ţării, exod determinat de: climatul conflictual, de intoleranţă şi insecuritate; actele de intimidare a populaţiei româneşti de către etnicii maghiari; dificultăţile creării şi funcţionării asociaţiilor culturale româneşti, atribuirii de nume româneşti pentru străzi, instituţii etc. Modelul românesc al rezistenţei este probat cu prezentarea elitei româneşti din zonă, secolele al XIX-lea şi al XX-lea, cu preoţii, dascălii, intelectualii de varii profesii, prefecţii, deputaţii, primarii, luptători ai rezistenţei, şi autorul realizează 380 de medalioane biografice ale acestor români din Sf. Gheorghe. Alţi peste 10.000 de români cu rosturi publice sunt menţionaţi cu numele în lucrare, pentru perioada 1614-2021. Tot în această zonă tematică, autorul prezintă epopeea creării reţelei de instituţii identitare, de rezistenţa şi de ofensiva românească la Sf. Gheorghe, instituţii ale bisericii, ale culturii şi artei, ale armatei etc.

Autorul lucrării, Ioan Lăcătuşu, doctor în sociologie, arhivist, istoric şi sociolog, formator de arhivă şi bibliotecă, viceprimar, consilier judeţean independent, epitrop etc., este incontestabil o personalitate de anvergură naţională, o voce răsunătoare, serioasă şi profesionistă în problematica românească, etnică, ştiinţifică şi culturală în judeţele Harghita şi Covasna, un intelectual militant autentic, profund şi mobilizator, apreciat de români, dar şi de maghiarii de bună credinţă din zonă. În plan ştiinţific şi publicistic, Ioan Lăcătuşu este creator de şcoală în istoriografie, dar şi în sociologie, etnografie etc. printr-o activitate organizatorică şi managerială riguroasă şi consecventă, în jurul lui şi cu amprenta lui inconfundabilă funcţionând instituţii specializate, sesiuni de comunicări ştiinţifice cu zeci de ediţii, simpozioane aniversare, omagiale etc., publicaţii, edituri cu o producţie impresionantă, o biblioteca bogată, inclusiv digitalizată. Ioan Lăcătuşu este OMUL – INSTITUŢIE iar Centrul European de Studii Covasna-Harghita pe care-l conduce a devenit un reper naţional de ştiinţă, cultură şi militantism pentru apărarea românilor din acea parte de ţară!

Lucrarea propusă spre premiere, un model şi pentru alte monografii de oraşe etnic mixte din zona secuiască, este pentru autor o datorie de conştiinţă, după cei 50 de ani munciţi la Sf. Gheorghe pe acest front al rezistenţei, prin ştiinţă, cultură şi credinţă, un imperativ moral, cu valoare reparatorie şi de convieţuire paşnică şi constructivă între cele două etnii aşezate de Creator în acest spaţiu!

Secţia de Istorie şi Arheologie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România va binemerita de la Naţiune dacă va premia o lucrare şi un autor veniţi dintr-o tranşee a rezistenţei româneşti de foc neîncetat de secole, azi aproape ignorat de cei de la Centru!

Autorul, erou de epopee, trebuie să intre şi altfel în atenţia AOSR!

Prof. univ. dr. Ioan VLAD,

membru AOSR

La rândul său, autorul premiat, dr. Ioan Lăcătuşu, vădit emoţionat, a mulţumit conducerii AOSR, referenţilor şi colaboratorilor pentru această recompensă morală care răsplăteşte peste 30 de ani de cercetare a istoriei şi culturii românilor din Arcul Intracarpatic, cu atât mai mult cu cât acest volum şi altele cu aceeaşi tematică nu vor fi niciodată premiate de instituţiile abilitate din judeţele Covasna şi Harghita.

Drd. Tatiana Scurtu, Erich-Mihail Broanăr

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.