Miercurea-Ciuc: Un eveniment cultural deosebit – „Carte, cinste cui te-a scris” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Cultură » Miercurea-Ciuc: Un eveniment cultural deosebit – „Carte, cinste cui te-a scris”
Miercurea-Ciuc: Un eveniment cultural deosebit – „Carte, cinste cui te-a scris”

Miercurea-Ciuc: Un eveniment cultural deosebit – „Carte, cinste cui te-a scris”

  • Prezenţă numeroasă la standurile de carte şi la conferinţele susţinute de trei personalităţi ale vieţii culturale româneşti

La Miercurea-Ciuc, a avut loc, joia trecută, un eveniment cultural deosebit – „Carte, cinste cui te-a scris” – organizat de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Harghita şi Editura Creator din Braşov, în cadrul căreia au fost expuse la standuri aproximativ 70 de cărţi, care au putut fi achiziţionate de doritori, iar publicul a putut participa la conferinţele susţinute de trei personalităţi de marcă a vieţii culturale româneşti: Gabriel Socaciu, expert în dezvoltare personală, Claudia Motea, actriţă şi scriitoare, Andrei Marga, profesor universitar, fost rector al UBB Cluj, filozof, politolog, fost ministru al Educaţiei şi de Externe. Printre participanţii interesaţi de standurile cu carte, dar şi să intre în dialog direct cu cei trei invitaţi ai evenimentului s-au numărat şi elevi de la unităţi de învăţământ din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Corbu, Bilbor.

Carte, cinste cui te-a scris a fost un eveniment cultural de succes, care a reunit, în 18 mai, la Miercurea-Ciuc, un număr foarte mare de persoane interesate de cultură, de valorile noastre naţionale, dar şi de înţelegerea fenomenelor şi evoluţiilor care ne modelează sau influenţează viaţa noastră, în actualul context. Au participat atât elevi de la mai multe şcoli din judeţ, cât şi persoane interesate de standurile cu carte, dar şi să intre în dialog direct cu cei trei invitaţi de marcă ai evenimentului: Gabriel Socaciu, expert în dezvoltare personală, Claudia Motea, actriţă şi scriitoare, respectiv Andrei Marga, profesor universitar, fost rector al UBB Cluj, filozof, politolog. În timp ce Gabriel Socaciu ne-a oferit posibilitatea înţelegerii unor procese sufleteşti, dar şi ale relaţiei cu Dumnezeu, Claudia Motea ne-a purtat în lumea lui Constantin Brâncuşi, printr-o prezentare şi o interpretare artistică de excepţie, care a impresionat întreaga asistenţă. Andrei Marga a oferit celor prezenţi o expunere de înaltă calitate, respectiv o evaluare a epocii actuale, a tendinţelor manifeste la nivel mondial, european şi naţional, de natură să permită înţelegerea mecanismelor care modelează lumea actuală, inclusiv ţara noastră. Acesta a şi fost unul dintre scopurile manifestării, respectiv asigurarea accesului direct al celor interesaţi la reprezentaţi de marcă ai societăţii româneşti, care să le ofere elementele necesare îmbogăţirii bagajului personal de cunoştinţe, ca o formă de a ne înţelege mai bine ca indivizi şi ca naţiune, în aceste vremuri complicate. Le mulţumim, pe această cale, tuturor celor care ne-au sprijinit şi, în special, Editurii Creator din Braşov pentru rolul determinant pe care l-a avut în succesul acestui eveniment”, a spus preşedintele filialei Harghita a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col. (r.) Claudiu Dăbău, după eveniment.

În cadrul manifestării, Gabriel Socaciu a susţinut prezentarea „Dezvoltare personală şi spirituală”.

„Brâncuşi şi cântecul pietrei” a fost piesa actriţei şi scriitoarei Claudia Motea, care a promis că va reveni în Miercurea-Ciuc cu acest spectacol.

Prof. univ. dr. Andrei Marga a susţinut conferinţa intitulată «Identitate, suveranitate naţională şi ordinea mondială», după care a răspuns întrebărilor venite din partea publicului.

În contextul desfăşurării evenimentului de la Miercurea-Ciuc, am stat de vorbă cu dl Andrei Marga, iar într-un număr viitor vom publica interviul acordat de fostul ministru al Educaţiei, în care am abordat atât subiectul conferinţei, cât şi alte aspecte. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.