Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Populaţia judeţului a scăzut cu peste 850 de persoane în prima jumătate a anului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Populaţia judeţului a scăzut cu peste 850 de persoane în prima jumătate a anului
Populaţia judeţului a scăzut cu peste 850 de persoane în prima jumătate a anului

Populaţia judeţului a scăzut cu peste 850 de persoane în prima jumătate a anului

Populaţia judeţului Harghita s-a diminuat cu 856 de locuitori în primul semestru al acestui an, potrivit unor date provizorii prezentate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS). Datele au fost făcute publice pe site-ul Instituţiei Prefectului, în contextul şedinţei de astăzi a Colegiului Prefectural, iar conform acestora populaţia „după domiciliu” a judeţului Harghita era la începutul anului de 328.733 de persoane, fiind înregistrată o scădere la 327.877 de persoane în data de 1 iulie, peste 50 la sută dintre acestea fiind femei. La sfârşitul celei de a şasea luni a anului, în municipiile şi oraşele harghitene trăiau peste 143.000 de persoane, reprezentând 43,64 la sută din totalul populaţiei înregistrate după domiciliu. Cei mai mulţi locuitori din mediul urban erau în municipiul reşedinţă de judeţ, în Miercurea Ciuc fiind înregistrate cu domiciliu 40.958 de persoane. În Odorheiu Secuiesc locuiau 37.549 de persoane, în Gheorgheni 19.313, iar în Topliţa 15.417. Cei mai puţini locuitori din mediul urban, respectiv 1.613, erau în oraşul Băile Tuşnad. Printre comunele cu cei mai mulţi locuitori se numără Praid, Corund, Remetea şi Sândominic, în fiecare dintre aceste unităţi administrativ-teritoriale trăind peste 6.000 de persoane. Cei mai puţin locuitori erau înregistraţi, în data de 1 iulie, în comunele Dârjiu, Ulieş, Săcel, Ocland şi Mereşti.

În ceea ce priveşte structura populaţiei judeţului pe grupe de vârstă, persoanele care aveau până la 14 ani deţineau, la data amintită, o pondere de 15,30 la sută, tinerii cu vârste între 15 şi 24 ani reprezentau 19,94 la sută, iar locuitorii cu vârste între 25 şi 64 de ani formau majoritatea, procentul fiind de 56,09 la sută. Persoanele cu vârste de peste 64 de ani reprezentau 17,67 la sută.

În perioada ianuarie-iunie, au avut loc schimbări în ceea ce priveşte evoluţia proceselor demografice, fiind înregistrată o creştere a mortalităţii generale, iar sporul natural a avut o evoluţie negativă, de minus 772 de persoane. În primul semestru al acestui an s-au născut în judeţ 1.380 de copii, nivelul natalităţii fiind mai ridicat în localităţile din mediul rural. Totodată, femeile din mediul rural nasc la o vârstă mai mică decât cele din mediul urban, mai rezultă din datele prezentate de DJS Harghita. Conform aceloraşi informaţii, din punctul de vedere al stării civile, procentul copiilor născuţi în judeţ în afara căsătoriei a fost de 33 la sută, cele mai multe astfel de situaţii fiind înregistrate în mediul rural.

DJS Harghita a mai informat că în primele şase luni ale anului în judeţ au decedat 2.152 de persoane, cu 314 mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2020 şi cu 168 mai multe decât în semestrul I al anului 2019. Cele mai multe decese la mia de locuitori au fost înregistrate, în mediul urban, în Topliţa, iar în mediul rural în Mădăraş, cele mai puţine fiind luate în evidenţe în Bălan, respectiv în Păuleni-Ciuc.

În semestrul I, în Harghita s-au încheiat 586 de căsătorii, cu peste 100 la sută mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 16,2 la sută mai puţine decât în primele şase luni din 2019. Vârsta medie la prima căsătorie a fost de 32 de ani pentru bărbaţi şi de 27 de ani pentru femei. Proporţia persoanelor divorţate care s-au recăsătorit a fost de 8,5 la sută atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

În aceeaşi perioadă au fost pronunţate 163 de divorţuri, cu peste 12 la sută mai multe decât în primul semestru al anului trecut. Aproximativ 21 la sută din divorţuri au intervenit după mai puţin de 5 ani de căsnicie, iar 33,1 la sută dintre căsătorii au fost desfăcute după mai mult de 20 de ani. Peste 60 la sută dintre divorţuri au fost înregistrate în cazul unor cupluri care au copii minori, 106 copii fiind afectaţi în urma unor astfel de acţiuni. Circa 60 la sută dintre divorţuri au avut loc cu acordul părţilor, 3,98 la sută au avut drept cauză alcoolismul, 1,14 la sută infidelitatea conjugală, iar 0,56 la sută violenţele fizice. În aproape 28 la sută din cazuri divorţurile au intervenit din alte cauze, mai rezultă din informaţiile făcute publice de DJS Harghita.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.