Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 750 de candidaţi înscrişi la sesiunea august a examenului de Bacalaureat 2023, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Învățământ » Peste 750 de candidaţi înscrişi la sesiunea august a examenului de Bacalaureat 2023, în Harghita
Peste 750 de candidaţi înscrişi la sesiunea august a examenului de Bacalaureat 2023, în Harghita

Peste 750 de candidaţi înscrişi la sesiunea august a examenului de Bacalaureat 2023, în Harghita

  • Luni, elevii din partea minorităţilor naţionale au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura maternă

La cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2023 organizată în Harghita s-au înscris 752 de candidaţi, dintre care 559 provin din promoţia curentă şi 193 din promoţiile anterioare.

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat în judeţul Harghita se desfăşoară în trei centre de examen – în oraşul reşedinţă Miercurea-Ciuc şi în municipiile Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, la care sunt arondaţi elevii din cele 38 de licee din judeţ, conform inspectorului şcolar Sipos István, vicepreşedintele actualei sesiuni a examenului de Bacalaureat.

Potrivit sursei citate, în fiecare centru de examen există câte un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică pentru rezolvarea problemelor medicale, jandarmi şi poliţişti care asigură menţinerea ordinii publice în perimetrul acestora pe întreaga durată a evaluării.

În scopul asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a aprobat cinci solicitări depuse în scris de absolvenţii de liceu cu cerinţe educaţionale speciale, împreună cu actele doveditoare, condiţiile de examinare ale acestora fiind adaptate, în funcţie de particularităţile lor: mărirea timpului de lucru cu o oră şi rezolvarea subiectelor în săli separate, supravegheate audio-video, asigurându-li-se asistenţă (câte un profesor de la altă disciplină decât cea de examen) pentru dictarea răspunsurilor în cazul a patru dintre candidaţi, în vreme ce unei eleve care se deplasează în cărucior i s-a asigurată o sală situată la parter pentru susţinerea probelor examenului naţional.

Potrivit calendarului examenului naţional, în data de 16 august s-a desfăşurat proba scrisă la Limba şi literatura română (proba E.a), la care s-au înscris 616 candidaţi şi au participat 570.

În data de 17 august absolvenţii au susţinut proba obligatorie a profilului (proba E.c – probă scrisă), la care s-au prezentat 263 de candidaţi din cei 314 înscrişi, iar în 18 august s-a desfăşurat proba la alegere a profilului şi specializării (proba E.d– probă scrisă), la care au participat 244 de candidaţi din totalul de 277 înscrişi.

Ieri, 21 august, elevii din partea minorităţilor naţionale au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura maternă (proba E.b), la care s-au înscris în cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din Harghita 120 de candidaţi, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

Până ieri, la ora transmiterii acestui material, niciun candidat prezentat la probele sesiunii august a examenului naţional de Bacalaureat 2023 în Harghita nu a fost eliminat.

Vă reamintim că probele de evaluare a competenţelor (lingvistice şi digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7-11 august 2023.

Evaluarea lucrărilor scrise se va face digitalizat în toate centrele de examen din ţară, începând cu actuala sesiune de Bacalaureat, pe o platformă nouă, achiziţionată de Ministerul Educaţiei.

„În fiecare sală de examen există scanner şi când candidatul termină lucrarea un asistent o scanează şi o încarcă pe platformă. După ce toate lucrările au fost încărcate, Ministerul Educaţiei va delega evaluatorii pentru fiecare judeţ. De exemplu, un evaluator din Harghita poate corecta lucrări din Mehedinţi, din Suceava sau din Satu Mare, regula fiind că un corector nu poate primi lucrări din judeţul lui. În cazul contestaţiilor, lucrările sunt distribuite altor evaluatori, care nu vor vedea notele acordate iniţial. Dacă între cele două corectări există o diferenţă mai mare de un punct, lucrarea este trimisă automat altor doi corectori. În cazul în care lucrările primite sunt ilizibile, angajaţii ISJ le re-scanează şi le încarcă din nou pe platforma Ministerului Educaţiei”, ne-a explicat inspectorul şcolar Luka László Attila.

Primele rezultate la probele scrise vor fi afişate, în format anonimizat, în data de 25 august, până la ora 12:00, eventualele contestaţii putând fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-18:00, atât în format standard/letric, cât şi electronic. Perioada alocată soluţionării contestaţiilor este 26-28 august, rezultatele finale urmând să fie comunicate în data de 29 august.

Nota minimă de promovare pentru fiecare probă este cinci, iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puţin şase.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.