Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O mişcare care a luat naştere în Gheorgheni doreşte introducerea hocheiului în tot judeţul, inclusiv în zona Topliţei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Sport » O mişcare care a luat naştere în Gheorgheni doreşte introducerea hocheiului în tot judeţul, inclusiv în zona Topliţei
O mişcare care a luat naştere în Gheorgheni doreşte introducerea hocheiului în tot judeţul, inclusiv în zona Topliţei

O mişcare care a luat naştere în Gheorgheni doreşte introducerea hocheiului în tot judeţul, inclusiv în zona Topliţei

  • Se vrea să se readucă sportul rege din judeţ în cadrul Olimpiadei Sportului Şcolar

JÉG-VI-HAR este o mişcare care a luat fiinţă în Gheorgheni din pasiunea unor oameni pentru sport, în general, şi pentru hochei în principal. JÉG înseamnă gheaţă, VI se traduce prin rural, iar HAR vine de la numele judeţului Harghita. Practic, iniţiatorii mişcării, printre ei aflându-se Csata Székely Attila şi Farkas Csaba, doresc să readucă la viaţă o tradiţie de acum mulţi ani.

Articol din rubrica de sport din ziarul Informaţia Harghitei, numărul din 25 ianuarie 1977. Olimpia Topliţa juca în cadrul „Cupei Unirii” şi câştiga un meci cu Constructorul Gheorgheni.

Csata Székely Attila ne povestea că în anii ’70 hocheiul era răspândit în foarte multe localităţi din judeţ. Inclusiv Topliţa avea echipă, iar comune din judeţ aveau câte două echipe la nivel de copii, pe categorii de vârstă. Iar atunci când o localitate juca împotriva celeilalte, era o rivalitate mare, dar în acelaşi timp şi sărbătoare.

Prima iniţiativă de a reporni această mişcare a avut-o la începutul anilor 2000. Atunci, pornind de la zero, a reuşit să reînceapă tradiţia în 6 localităţi din bazinul Gheorgheni. Ne spunea că atunci bazinul Gheorgheni era singurul loc din lume unde un meci între copii strângea în tribună 6-700 şi chiar o mie de spectatori care şi plăteau bilete. Şi o făceau pentru că ştiau că acei bani se reîntorc la copiii lor. Din diverse motive, după 10 ani s-a stins mişcarea. Dar a fost repornită acum doi ani şi ceva, dar având ideea şi implicării şcolilor, prin Inspectoratul Şcolar, dorindu-se reorganizarea Olimpiadei Sportului Şcolar şi la hochei şi astfel să se facă din nou competiţiile între şcoli, între copii, între comunităţi.

Cei doi ne spuneau că în urmă cu mai mulţi ani exista mişcarea sportivă pentru toţi copiii. La şcoli se făceau mai multe sporturi şi aproape toate comunele aveau hochei. Existau campionate între comune, se organiza un campionat judeţean, iar acei copii, până să ajungă la un club, deja câştigau experienţă şi aveau foarte multe meciuri în spate. Astfel şi pentru cluburile profesioniste era mai uşor să se orienteze după talente, după viitori jucători de bază.

În prezent, mişcarea funcţionează în 7 localităţi din judeţ, printre ele fiind Suseni, Ciumani, Lăzarea, Ditrău, Joseni sau Lunca de Jos. Aici sunt organizate competiţii între şcoli, sub egida Inspectoratului Şcolar, iar cupele au denumiri tradiţionale.

Csata Székely Attila nu doreşte să se oprească aici şi vrea să extindă această idee peste tot în judeţ, inclusiv în zona Odorhei, cât şi în cea de nord.

Ne spunea că a avut deja discuţii cu primari din zona de nord, iar unii dintre ei au arătat chiar deschidere. Le-a plăcut ideea edililor din Topliţa, Corbu şi Tulgheş, cu aceştia având, ulterior, şi discuţii ceva mai avansate, fiind de acord să se facă un patinoar în acele localităţi.

Doleanţa lui Csata Székely Attila este de a fi căutat de comunităţi pentru ca împreună să reînvie o tradiţie şi fiecare localitate să aibă cel puţin o echipă.

Cu ce vine JÉG-VI-HAR? Cu materiale, cu experienţă, cu antrenorii sau instructorii.

„Trebuie să ajungem să convingem fiecare localitate să aibă echipa ei, care va fi în folosul lor. Fiecare comunitate va avea echipa ei, iar dacă nu o va putea susţine material, venim noi – spunea Csata Székey Attila. Mă întreabă lumea câţi bani am. Nu am niciun ban, dar nici în anul 2000 nu aveam, însă am reuşit să dăm 54 de jucători de naţională”.

Bineînţeles, acest lucru şi repornirea acum a ideii nu a făcut-o singur, ci cu sprijin venit din multe părţi. Inclusiv NHL (Liga profesionistă de hochei nord-americană) a trimis în 4 rânduri ajutoare, ultima dată, acum 2-3 ani, un rând de 140 de echipamente de joc. Dar a primit sprijin şi de la cluburi din Ungaria, din România, de la foşti jucători din România şi de la Consiliul Judeţean Harghita.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.