Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Angajatorii din domeniul serviciilor de cazare – verificaţi de ITM Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 mai 2024
Home » Societate » Angajatorii din domeniul serviciilor de cazare – verificaţi de ITM Harghita
Angajatorii din domeniul serviciilor de cazare – verificaţi de ITM Harghita

Angajatorii din domeniul serviciilor de cazare – verificaţi de ITM Harghita

  • În urma controalelor au fost dispuse 52 de măsuri de remediere şi 21 de sancţiuni, dintre care 4 amenzi totalizând 26.000 lei

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita a desfăşurat, în perioada 28 august – 8 septembrie 2023, Campania Naţională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea contractelor individuale de muncă şi pentru verificarea modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor de către angajatorii care desfăşoară activităţi de cazare, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a ITM Harghita, consilier juridic superior Daniela Bortoş, obiectivele campaniei au fost: identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispoziţiile legale în materie, eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătore, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă pentru domeniile de activitate sus-menţionate şi eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii din domeniile de activitate vizate de campanie.

„Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecţiei Muncii, stabilite prin lege, se impune intensificarea acţiunilor de control privind verificarea respectării prevederilor legale care reglementează relaţiile de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă şi în domeniile care au fost considerate cu risc major din perspectiva competenţelor Inspecţiei Muncii, dar în care se pot produce evenimente cu consecinţe deosebite. De asemenea, având în vedere informaţiile obţinute din mass-media, dar şi din sesizările primite, potrivit cărora în unităţile de cazare de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, se desfăşoară în fapt activităţi de asistenţă socială cu cazare (specifice azilelor), a fost necesară declanşarea unor acţiuni de control la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii”, a explicat consilierul juridic superior Daniela Bortoş.

În perioada dedicată Campaniei Naţionale, inspectorii ITM Harghita au verificat 16 angajatori, pentru deficienţele constatate cu ocazia controalelor fiind dispuse 52 de măsuri de remediere şi aplicate un număr de 21 de sancţiuni, dintre care patru au fost amenzi contravenţionale, în valoare totală de 26.000 lei.

„Deficienţele constatate în acţiunile de control au fost următoarele: lipsa evidenţei numărului de ore lucrate şi a celei privind repausul săptămânal; lipsa copiei Contractului Individual de Muncă (CIM) la locul de muncă; lipsa dovezii de înmânare a CIM angajaţilor; nerespectarea prevederilor art. 97, alin. (1) din L. 367/2022 – angajatorul nu poate face dovada iniţierii negocierii CCM (Contractului Colectiv de Muncă – n.a.) la nivel de unitate; nerespectarea prevederilor art. 139-143 din L. 53/2003 privind sărbătorile legale. Inspectorii ITM Harghita au constatat nerespectarea prevederilor art. 242 din L. 53/2003 în privinţa întocmirii incomplete a Regulamentului intern. Între alte nereguli identificare se numără: nerespectarea prevederilor art. 168 din L. 53/2003 privind dovada achitării drepturilor salariale, nerespectarea prevederilor art. 7, alin. 1, 2 din HG 905/2017 privind dosarele de personal, nerespectarea prevederilor art. 4, alin. 1, lit. a din HG 905/2017 – privind transmiterea elementelor CIM în REVISAL la angajare, lipsa tematicii de instruire a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, lipsa autorizaţiei fochist, lipsa verificărilor ISCIR la cazane, instruirea necorespunzătoare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi căi de acces blocate”, a precizat Daniela Bortoş – purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.