Peste o mie de alergători din 20 de judeţe ale ţării şi din Ungaria s-au înscris la Running Festival Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Sport » Peste o mie de alergători din 20 de judeţe ale ţării şi din Ungaria s-au înscris la Running Festival Miercurea-Ciuc
Peste o mie de alergători din 20 de judeţe ale ţării şi din Ungaria s-au înscris la Running Festival Miercurea-Ciuc

Peste o mie de alergători din 20 de judeţe ale ţării şi din Ungaria s-au înscris la Running Festival Miercurea-Ciuc

  • Evenimentul va avea loc în zilele de vineri şi sâmbătă, 15 şi 16 septembrie, în Miercurea-Ciuc şi două localităţi limitrofe, Păuleni şi Delniţa

Peste o mie de persoane din 20 de judeţe ale ţării şi din Ungaria sunt aşteptate să ia startul la cea de-a treia ediţie a competiţiei Running Festival Miercurea-Ciuc, care va avea loc în zilele de 15 şi 16 septembrie şi care se adresează atât profesioniştilor, cât şi amatorilor, alergători de asfalt şi de teren, precum şi familiilor.

Conform datelor finale făcute publice de Primăria Miercurea-Ciuc, „la una dintre cele mai populare curse de alergare din inima Transilvaniei s-au înscris, în acest an, 1.123 de persoane”.

Cel mai în vârstă concurent care s-a înscris la festivalul de alergare este din Miercurea-Ciuc şi are 84 de ani, fiind născut în anul 1939.

Potrivit sursei citate, la diferite curse susţinute de diverse societăţi comerciale situaţia se prezintă astfel: la maratonul Gyermelyi vor fi 63 de concurenţi, la semimaratonul Amigo – 193, pe baza înregistrărilor, 116 persoane vor alerga pe traseul de 5 km Harvíz, iar la cursa de 10 kilometri a Gerkon Elektro 148 de persoane. Un total de 41 de echipe de patru membri s-au înscris la ştafeta de Gordius Relay, ceea ce înseamnă 164 de alergători, iar cursa nocturnă Tusnad Night Trail de vineri va avea 107 participanţi. „La fel ca şi în anii precedenţi, cursa de familie Harmopan rămâne cea mai populară, cu 95 de familii care se aliniază sâmbătă după-amiază cu copii de diferite vârste, pentru a alerga cei 2,5 kilometri prin centrul oraşului Miercurea-Ciuc”, se precizează în comunicatul Primăriei Miercurea-Ciuc.

„În 2021, am pornit evenimentul Running Festival Csíkszereda cu scopul de a fi mai mult decât o simplă competiţie de alergare. Am visat la un festival al alergării, care nu se concentrează pe viteză sau pe rezultate, ci pe faptul ca toţi participanţii să se simtă bine. În acelaşi timp, am dorit să atragem cât mai mulţi alergători din ţară şi poate chiar din străinătate, sperând că vor descoperi oraşul nostru şi vor reveni cu familia, cu prietenii. Judecând după numărul de înscrieri, cred că am reuşit să transformăm acest vis în realitate: în fiecare an se înscriu din ce în ce mai mulţi la acest festival minunat”, a declarat Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, citat în comunicat.

Festivalul va începe în seara zilei de vineri, 15 septembrie, cu alergarea nocturnă pe trail. Distanţa va fi de 7 km, iar sportivii, care vor folosi obligatoriu frontala, vor porni de lângă Biserica Franciscană din Şumuleu şi vor alerga până pe dealul Şumuleul Mare, înalt de 1.033 de metri. Sâmbătă vor avea loc celelalte curse, printre care maratonul de 42 km, semimaratonul de 21 km, ştafeta de maraton pentru echipe de patru persoane, precum şi cursele de 10 km şi 5 km. Ultima cursă de sâmbătă după-amiază este dedicată familiilor.

„Pentru mine este o mare bucurie faptul că Running Festival Csíkszereda devine tot mai popular în rândul alergătorilor, dar este şi o onoare că avem încrederea sportivilor profesionişti. Nu numai ca organizator, ci şi ca fost sportiv mă bucur de cei peste o mie de înregistraţi şi sper că festivalul de două zile îi va determina pe cei care lipsesc anul acesta să ni se alăture anul viitor. La cererea publicului, am introdus anul acesta cursa de 10 kilometri şi planificăm să aducem şi mai multe noutăţi în viitor, pentru a satisface nevoile atât ale copiilor, cât şi ale adulţilor. Sunt recunoscătoare că întreprinzătorii locali ne-au sprijinit şi anul acesta şi chiar mai mulţi ni s-au alăturat, demonstrând că şi pentru ei este importantă promovarea unui stil de viaţă sănătos prin mişcare şi consolidarea sentimentului de comunitate. Sper că şi pentru spectatori cele două zile de eveniment sportiv vor fi o experienţă captivantă”, a afirmat Miklós Edit, coordonatorul principal al evenimentului, citată în document.

Premii în bani pentru primii trei clasaţi la maraton, semimaraton şi ştafeta maratonului

Potrivit organizatorilor, toţi participanţii la maraton primesc kit de participare, iar primii clasaţi la cursele de maraton, semimaraton şi ştafeta maratonului vor primi premii în bani. În cazul maratonului, vor exista premii separate pentru alergătorii profesionişti şi cei amatori. În cazul alergătorilor profesionişti, primul clasat în cursa de maraton va primi 2.000 de lei, al doilea 1.500 de lei, iar al treilea 1.000 de lei. Tot în cursa de maraton, locurile de pe podium la amatori vor fi recompensate cu 1.500, 1.000 şi 750 de lei. La semimaraton şi ştafeta de maraton, locul întâi va fi premiat cu 1.000 de lei, al doilea cu 750 de lei şi al treilea cu 500 de lei. Pe lângă aceste premii, la celelalte curse primii trei clasaţi la fiecare grupă de vârstă vor primi câte o cupă.

Toţi alergătorii sunt invitaţi la petrecerea cu paste de la sfârşitul zilelor de cursă, kitul de înscriere conţinând şi tichetul de masă.

„Un aspect interesant al festivalului este că pe traseul maratonului, semimaratonului şi al ştafetei de maraton, muzicienii locali vor încuraja atleţii şi susţinătorii prezenţi”, se precizează în comunicat.

Circulaţie oprită pe mai multe străzi din municipiu

Sâmbătă, între orele 10:00 şi 13:00, se va opri circulaţia pe străzile: Kossuth Lajos, Márton Áron şi Szék. De asemenea, sâmbătă, între orele 16:00 şi 16:30, va fi închisă circulaţia pe următorul traseu: Piaţa Libertăţii – Bulevardul Timişoarei (Promenadă) – Piaţa Majláth Gusztáv Károly – Strada Petőfi Sándor – Piaţa Cetăţii – Strada Nicolae Bălcescu – Parcul Central – Bulevardul Timişoarei – Piaţa Libertăţii. Totodată, pentru siguranţa alergătorilor, temporar va fi închisă circulaţia pe anumite rute.

Evenimentului este organizat de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc şi Asociaţia Club Sportiv Siculus Cycling Club. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.