Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Miercurea-Ciuc a fost lansat un concurs de idei pentru construirea unor elemente de „identitate vizuală” la intrările în municipiu | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Societate » La Miercurea-Ciuc a fost lansat un concurs de idei pentru construirea unor elemente de „identitate vizuală” la intrările în municipiu
La Miercurea-Ciuc a fost lansat un concurs de idei pentru construirea unor elemente de „identitate vizuală” la intrările în municipiu

La Miercurea-Ciuc a fost lansat un concurs de idei pentru construirea unor elemente de „identitate vizuală” la intrările în municipiu

Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc au anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, lansarea unui concurs de idei pentru construirea unor elemente de „identitate vizuală” la principalele intrări în municipiul reşedinţă de judeţ, realizatorii celor mai reuşite proiecte urmând să primească sume consistente de bani.

„Momentul de astăzi este unul important. Suntem într-un moment fericit în care putem lansa apelul pentru proiectele de creaţie, care au în vizor crearea unei identităţi vizuale foarte bine definite a municipiului Miercurea-Ciuc, care va putea fi întâlnită la toate intrările în oraş. Nu vorbim despre semne oficiale, ci vorbim despre design, vorbim despre arhitectură, vorbim despre elemente construite care de foarte multe ori aduc o valoare adăugată pentru comunitate prin prezentarea unor elemente de valoare pe care le avem ca comunitate şi care pot fi imediat văzute de cei care vin în Miercurea-Ciuc sau trec prin oraş”, a declarat primarul Korodi Attila. Acesta a precizat că după luarea unei decizii în acest sens în consiliul local, arhitecţii au arătat deschidere faţă de ideea construirii unor astfel de structuri şi s-a decis elaborarea unui calendar adecvat pentru ca toţi cei care doresc să participe la concurs să poate să îşi depună proiectele.

„Sperăm să putem să spunem, după închiderea concursului, că vom avea câteva proiecte de valoare pe care putem să ne bazăm astfel încât anul viitor, după realizarea studiului de fezabilitate, să putem lansa construcţia acestor elemente vizuale la intrările în municipiu”, a mai spus primarul municipiului Miercurea-Ciuc.

Pe de altă parte, arhitectul şef al Primăriei Miercurea-Ciuc, Albert Sandor, a declarat că este vorba despre un concurs de idei care are scopul obţinerii de proiecte şi idei şi nu neapărat soluţii, în privinţa amplasării unor astfel de elemente la şapte dintre cele mai importante intrări în municipiu.

„Ideea este să le schimbăm pe cele existente. Practic este o aducere în prezent a construcţiilor care există de fapt. În ţară şi la alte municipii sau chiar la intrările în judeţe sunt instalaţii de acest gen, unele mai reuşite, alte mai puţin reuşite. Noi în mod voit am lăsat liberă tema de proiectare şi nu am impus nişte condiţii severe tocmai pentru a obţine o gamă foarte largă de opţiuni sau idei. Să vedem cine se va prezenta şi consider că premiile sunt destul de substanţiale ca să merite pentru o echipă de artişti sau arhitecţi sau chiar birouri individuale să-şi sacrifice 4 săptămâni din activitatea profesională pentru a produce o ofertă, un proiect de concurs”, a afirmat Albert Sandor.

Acesta a afirmat că regulamentul concursului poate fi consultat pe site-ul primăriei, iar perioada de înscriere este 2 mai – 9 iunie, iar luna viitoare va fi organizată şi o vizită pentru participanţi în locurile unde se doreşte amplasarea elementelor vizuale. Proiectele vor fi analizate de un juriu format din reprezentanţi ai primăriei şi specialişti în perioada 21-22 august, iar premierea câştigătorilor va avea loc în data de 11 septembrie. Pentru locul I va fi oferită suma de 15.000 de lei, pentru locul II de 10.000 de lei, pentru locul III de 7.500 de lei şi vor fi şi două menţiuni pentru care se vor acorda câte 5.000 de lei.

„Oricine poate participa, dar am pus o condiţie ca în echipă sau dacă este o singură persoană, să fie arhitect cu drept de semnătură, ca să fie totuşi un concurs profesional şi nu un concurs deschis publicului larg pentru că, în primul rând, cel puţin în prima încercare încercăm să obţinem proiecte de la profesionişti. (…) Deci este un concurs de soluţii, noi acuma încercăm să ne deschidem spre profesiile de artişti, de arhitecţi ca să le arătăm că suntem deschişi pentru opiniile lor. Noi acum dorim să obţinem idei, dar prin acest concurs nu garantăm că se va construi vreuna dintre oferte. După concurs, pe baza ofertelor, o să facem caiet de sarcini, prin care facem o achiziţie publică pentru proiectarea propriu-zisă a instalaţiei”, a menţionat Albert Sandor. Potrivit afirmaţiilor sale, în regulament este prevăzută în continuare posibilitatea amplasării de inscripţii runice pe elementele respective, pentru că „aceasta a fost dorinţa consilierilor”.

„Nu inscripţia va fi cel mai important lucru. Pentru inscripţii sau pentru denumirea oraşului avem oricum panourile. Dacă în mod creativ cineva poate să introducă aceste elemente, poate să fie ceva bun, dar poate să fie şi chicios, dar decizia privind proiectele va fi luată profesional, deci nu ne vom agăţa de acest lucru, aşa cred”, a mai spus arhitectul şef.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.