Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Încă trei copii de la tabăra organizată la Lacu Roşu, transportaţi la Spitalul din Gheorgheni, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » Încă trei copii de la tabăra organizată la Lacu Roşu, transportaţi la Spitalul din Gheorgheni, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară
Încă trei copii de la tabăra organizată la Lacu Roşu, transportaţi la Spitalul din Gheorgheni, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară

Încă trei copii de la tabăra organizată la Lacu Roşu, transportaţi la Spitalul din Gheorgheni, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară

  • În urma îngrijirilor acordate de medici, starea lor este bună, dar părinţii insistă să-i ia acasă, pe propria răspundere

Managera Spitalului Municipal Gheorgheni, doamna Fülӧp Enikő, ne-a declarat, joi, că în noaptea precedentă au fost aduşi la această unitate medicală încă trei copii de la tabăra organizată la o vilă din staţiunea Lacu Roşu.

„Au fost aduşi trei copii: unul cu diaree, unul subfebril şi unul care se simţea rău şi a vomitat în Ambulanţă. Au fost internaţi pe Secţia Pediatrie şi li s-au acordat îngrijirile medicale de specialitate. De asemenea, au fost prelevate probele necesare de la fiecare dintre cei trei copii, în vederea stabilirii diagnosticului exact. În prezent sunt bine, dar părinţii cer externarea lor pe propria răspundere, semnând declaraţii în acest sens. Şi primii doi copii, care au ajuns la noi cu Ambulanţa marţi seara, au fost externaţi, tot pe propria răspundere a părinţilor, care au dorit să îi ia acasă”, a detaliat Fülӧp Enikő – managera Spitalului Municipal Gheorgheni.

Poate că nici nu s-ar fi ştiut despre suspiciunea de toxiinfecţie alimentară apărută în grupul de 36 de copii veniţi în seara zilei de duminică, 20 august, în tabără la Lacu Roşu – care a dus la declanşarea unei anchete de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Harghita – dacă profesorii însoţitori nu ar fi chemat ambulanţa marţi seara, având în vedere că în dimineaţa aceleiaşi zile doi dintre copiii participanţi la tabără, care se simţeau rău, au fost transportaţi cu mijloace proprii la spitalul din Bicaz, respectiv la spitalul din Piatra Neamţ, fără să fie anunţate instituţiile sanitare din Harghita.

„Acesta este motivul pentru care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu a ştiut nimic, deşi primii copii au început să se simtă rău încă de luni dimineaţa, când doi dintre ei au fost transportaţi la spitalele din Bicaz şi Neamţ, cel mai probabil la sugestia unuia dintre părinţi, care este medic chirurg. Informaţia a ajuns la noi abia marţi după-amiază, după ce profesorii însoţitori au chemat ambulanţa. Noi am fost sesizaţi de managerii Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi al Spitalului Municipal Gheorgheni şi imediat am declanşat ancheta”, ne-a declarat joi dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a DSP Harghita.

Potrivit sursei citate, inspectorii DSP au ajuns la pensiunea care găzduieşte tabără copiilor veniţi din Constanţa, conducerea acesteia fiind amendată imediat, întrucât nu a păstrat mostre alimentare, potrivit normativelor legale în vigoare.

„În absenţa acestor probe, nu putem şti cu certitudine care este sursa generatoare a infecţiei alimentare. Inspectorii DSP au recoltat probe de apă, care se analizează în prezent, durata unei astfel de analize fiind de 48 de ore. Cel mai probabil, conducerea pensiunii nu a dorit să păstreze mostre alimentare, pentru că ele sunt proba incontestabilă a calităţii hranei oferite. Verificările noastre sunt abia la început, ancheta continuă. Dar era bine să fi ştiut imediat despre problemele de sănătate ale copiilor transportaţi la spitalele din alte judeţe, ne-ar fi ajutat mult în anchetă”, a afirmat dr. Tar Gyӧngyi.

Spre edificare şi pentru corectitudine, trebuie să precizăm că în acest caz este vorba despre o tabără privată, despre organizarea căreia DSP Harghita nu a fost anunţată.

„Aşa se întâmplă de obicei când se achiziţionează tabere de pe Internet sau de la cine ştie ce organizatori, la mica înţelegere. Taberele oficiale sunt declarate întotdeauna de către Inspectoratul Şcolar, iar noi mergem şi controlăm locaţiile în care sunt anunţate, aşa cum s-a întâmplat la începutul verii, ca în fiecare an de altfel, când inspectorii noştri au verificat nu numai toate locaţiile, ci şi deţinerea autorizaţiilor necesare, condiţiile de asigurare a hranei şi a cazării. Ca părinte, ca medic şi ca directoare executivă a DSP, eu i-am îndemnat întotdeauna pe părinţi să aibă o atitudine preventivă şi o fac şi cu acest prilej: este bine ca locaţia în care ajung copiii dumneavoastră să fie verificată, pentru liniştea dumneavoastră şi pentru o vacanţă în siguranţă garantată copiilor. Ceea ce s-a întâmplat acum este riscul la care sunt expuşi copiii care se deplasează dintr-un judeţ în altul, dacă părinţii nu anunţă în prealabil DSP, pierzând ocazia ca locaţia să fie verificată. Interesaţi-vă anterior unde se organizează tabăra, cereţi garanţii şi verificaţi inclusiv organizatorul taberei”, a concluzionat dr. Tar Gyӧngyi.

Ancheta DSP la tabăra de copii de la Lacu Roşu este în desfăşurare.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.