Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În medie, un magistrat al Judecătoriei Odorheiu Secuiesc a rulat peste 1.100 de dosare pe parcursul anului trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Societate » În medie, un magistrat al Judecătoriei Odorheiu Secuiesc a rulat peste 1.100 de dosare pe parcursul anului trecut
În medie, un magistrat al Judecătoriei Odorheiu Secuiesc a rulat peste 1.100 de dosare pe parcursul anului trecut

În medie, un magistrat al Judecătoriei Odorheiu Secuiesc a rulat peste 1.100 de dosare pe parcursul anului trecut

Şi gradul de performanţă al Judecătoriei Odorheiu Secuiesc a fost „foarte eficient” în 2021

În anul 2021, încărcătura medie pe schema de personal a fost de 905 de dosare, calculată la un număr de 5 judecători definitivi şi un judecător stagiar.

„În mod efectiv şi-au desfăşurat activitatea la această instanţă un număr de 4 judecători definitivi şi pe o perioadă de 4 luni un judecător stagiar. Numai în perioada 1.07.2021-16.08.2021 şi-au desfăşurat activitatea 5 judecători definitivi. Apreciem că datele statistice oferite de Statis şi Ecris nu sunt reale, având în vedere că la stabilirea lor s-a luat în considerare ca efectiv ocupate 5 posturi de judecători definitivi şi un judecător stagiar, deşi instanţa a funcţionat cu patru judecători definitivi, judecătorul stagiar desfăşurându-şi activitatea numai până la data de 22.04.2021. Astfel, folosirea acestui algoritm duce la o diferenţă semnificativă la stabilirea încărcăturii pe judecător. În realitate, încărcătura pe judecătorii definitivi este de 1.103 de dosare, judecătorul stagiar neavând repartizate dosare noi”, se arată în raportul de bilanţ privind activitatea Judecătoriei Odorheiu Secuiesc aferent anului 2021.

Durata medie de soluţionare a cauzelor în materiile non-penal a fost de 2,5 luni, iar în materie penală de 2,3 luni

„În urma cumulării celor 5 indicatori de eficienţă a activităţii instanţei în perioada analizată, instanţa s-a încadrat în gradul de performanţă foarte eficient potrivit plajelor de eficienţă stabilite prin Hotărârea nr. 1305/9.12.2014 a Secţiei pentru judecători”, se precizează în document. Acest grad de performanţă a mai fost stabilit şi Judecătoriei Miercurea Ciuc.

Astfel, la Judecătoria Odorheiu Secuiesc în 2021 au intrat pe rolul instanţei 3.734 noi dosare, iar pe parcursul anului trecut au fost soluţionate 3.923 de cauze.

Din totalul de 601 dosare aflate în stoc la finalul anului trecut, un număr de 32 erau mai vechi de 1 an şi 5 luni – acesta fiind singurul indicator cu gradul de „eficient”.

În perioada analizată, din totalul de 3.923 dosare soluţionate, un număr de 3.806 cauze au fost soluţionate în termen de maximum un an de la înregistrare, reprezentând un procent de 97,00%.

Durata medie de soluţionare în materiile non-penal a fost de 2,5 luni, iar în penal 2,3 luni.

În 2021, din totalul de 2.691 dosare soluţionate prin hotărâre, 284 au fost redactate peste termen.

36 de hotărâri civile şi patru penale au fost modificate sau desfiinţate de instanţele de control

Conform sursei citate, pe parcursul anului 2021, 507 hotărâri ale magistraţilor Judecătoriei Odorheiu Secuiesc au fost atacate cu apel, 3 cu recurs şi în cazul a 31 au fost formulate contestaţii. În materie civilă au fost apelate 482 dosare şi au fost recurate 3 dosare. În materie penală au fost apelate 25 dosare şi s-au formulat 31 de contestaţii. Astfel, în total, la nivelul acestei instanţe indicele atacabilităţii hotărârilor pronunţate a fost de 13,79%. Iar indicele de desfiinţare al hotărârilor atacate este de 1,02%.

„Faţă de numărul hotărârilor modificate apreciem că judecătorii instanţei se preocupă în mod deosebit de calitatea actului de justiţie, iar Judecătoria Odorheiu Secuiesc se află la un nivel ridicat de performanţă raportat la numărul judecătorilor ce şi-au desfăşurat activitatea în cursul anului 2021. În cele 36 de hotărâri civile modificate/desfiinţate, principalele motive au fost: aplicarea greşită a prevederilor legale; greşita interpretare a probelor administrate. Motivele principale ale modificării/desfiinţării celor 4 hotărâri penale sunt: aplicarea greşită a legii; greşită individualizare”, se precizează în document.

Pe parcursul anului trecut, judecătorii şi personalul auxiliar al instanţei nu au săvârşit fapte care să atragă răspunderea lor disciplinară sau penală.

În analiza activităţii Judecătoriei Odorheiu Secuiesc pe anul 2021 se amintesc şi efectele negative sau pozitive generate de instituirea stării de alertă.

Astfel, în opinia magistraţilor acestei instanţe, efectele negative au fost: prelungirea duratei de soluţionare; prelungirea duratei şedinţei de judecată prin fixarea unei ore pentru un anumit număr de cauze care au generat uneori pauze, dacă soluţionarea anteriorului calup de cauze s-a terminat anterior împlinirii orei pentru următorul; creşterea semnificativă a costurilor privind multiplicarea actelor înaintate online instanţei în vederea comunicării cu celelalte părţi; creşterea volumului de muncă datorată multiplicărilor actelor trimise online.

Efectele pozitive evidenţiate au fost: folosirea video-conferinţei în cauzele cu deţinuţi; extinderea digitalizării justiţiei; reducerea timpului de aşteptare privind justiţiabilii, fiind redus sau chiar eliminat timpul de aşteptare până la strigarea cauzei. (Sinteză de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.