Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În continuare procesul de retrocedare se desfăşoară cu dificultate, fără progrese semnificative | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » În continuare procesul de retrocedare se desfăşoară cu dificultate, fără progrese semnificative
În continuare procesul de retrocedare se desfăşoară cu dificultate, fără progrese semnificative

În continuare procesul de retrocedare se desfăşoară cu dificultate, fără progrese semnificative

  • Deţinătorii de imobile necooperativizate care nu au acte de proprietate mai pot depune cereri pentru eliberarea titlurilor de proprietate până în 18 noiembrie, în baza Legii nr. 123/2023

La jumătatea anului 2015, când a fost finalizată inventarierea terenurilor în vederea finalizării procesului de restituire a terenurilor către foştii proprietari, în judeţul Harghita exista o suprafaţă totală de 140.034 ha validată şi nepusă în posesie, din care 124.367 ha agricol şi 15.667 ha de forestier. De la 1 ianuarie 2016 şi până la jumătatea lunii septembrie a acestui an a fost pusă în posesie de către comisiile locale o suprafaţă totală de doar 27.406 hectare.

În acest an, până la jumătatea lunii septembrie, în evidenţele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita au intrat un număr de 5.855 de procese verbale de punere în posesie, pentru o suprafaţă de 5.283 de hectare.

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, jur. Sorin Nicolae Truţă, a declarat că cele mai multe procese de punere în posesie – 1.539 pentru o suprafaţă de 2.787 de hectare – au fost trimise de comuna Plăieşii de Jos, unde se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică la nivel de unitate administrativ-teritorială.

„Din informaţiile noastre, există două unităţi administrativ-teritoriale care lucrează planificat şi au contracte pentru realizarea planurilor parcelare: Mugeni şi Dârjiu. De asemenea, la UAT Feliceni, din iniţiativa proprietarilor s-au mai întocmit planuri parcelare. Iar în ceea ce priveşte celelalte localităţi, acestea întocmesc procese de punere în posesie ori în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare, ori sporadic cu planuri de încadrare în tarla. Deci, nu se lucrează planificat pentru aplicarea Legilor fondului funciar la nivel de tarlale decât în sectoarele cadastrale contractate sau în cazul celor două localităţi amintite”, a spus jur. Sorin Truţă.

Acesta a spus că în aceste condiţii, la fel ca şi în anii anteriori, tot cu dificultate se desfăşoară procesul de retrocedare în judeţul Harghita. Conform sursei citate, sunt localităţi în care nu s-au efectuat puneri în posesie nici în acest an.

Întrebat când estimează că se va finaliza în judeţ procesul de restituire a terenurilor către foştii proprietari, directorul OCPI Harghita a spus: „Cei care vor lucra planificat, vor termina. Cei care nu lucrează deloc sau nu lucrează planificat nu au cum să termine”.

Cererile depuse de deţinătorii de imobile în vederea obţinerii titlurilor de proprietate se pot înregistra până în 18 noiembrie, existând posibilitatea ca ulterior să fie completat dosarul cu actele doveditoare

În acest context, jur. Sorin Truţă a detaliat şi procedura care trebuie urmată de către deţinătorii imobilelor necooperativizate care nu au acte de proprietate, odată cu apariţia Legii nr. 123/2023 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18 din 1991, publicată în Monitorul Oficial, partea I, în 16 mai 2023.

Conform sursei citate, „principala modificare care prezintă interes pentru deţinătorii de imobile care nu au acte de proprietate constă că la art. 27, alin. 2^1 din Legea nr. 18 a avut loc o modificare”. Articolul respectiv prevede: „Deţinătorii sau moştenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate pot solicita, la cerere, comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate în condiţiile prezentei legi, astfel:

a) dacă deţinătorii sau moştenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale;

b) pentru terenul în cauză nu a fost deschisă carte funciară în baza Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) terenul nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane şi nici nu s-a eliberat anterior titlu de proprietate cu privire la acesta”.

În ceea ce priveşte termenul în care pot fi depuse cererile, la art. II din această lege este precizat că „în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, deţinătorii sau moştenitorii terenurilor prevăzuţi la art. 27, alin. (2^1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot depune cerere personal sau prin poştă, cu confirmare de primire, pentru emiterea titlului de proprietate, la primăria localităţilor în a cărei rază teritorială se află terenul”. Astfel, termenul de depunere a cererilor de constituire a dreptului de proprietate este data de 18 noiembrie.

„În consecinţă, după apariţia actului normativ în Monitorul Oficial, Comisia judeţeană de fond funciar Harghita a elaborat o procedură aprobată printr-o hotărâre care a fost transmisă tuturor comisiilor locale de fond funciar pentru aplicarea unitară a prevederilor acestei legi”, a precizat directorul OCPI Harghita.

În cadrul hotărârii au fost enumerate actele care trebuie să însoţească cererea. „Dar având în vedere că sunt anumite acte pe care s-ar putea să nu le aibă deţinătorii de imobile până la această dată, am convenit să fie înregistrate cererile, ulterior dosarul putând fi completat cu toate actele doveditoare pentru soluţionarea cererilor. Aşa s-a convenit la şedinţa din data de 7 iunie 2023, care a fost organizată de consiliul judeţean şi la care au participat atât reprezentanţii Instituţiei Prefectului, ai OCPI Harghita, cât şi primarii din judeţ”, a precizat jur. Sorin Truţă.

Acte doveditoare necesare a fi depuse de solicitanţi

Conform procedurii, „cererea solicitantului/solicitanţilor, înregistrată în registrul special, va fi însoţită de copii de pe act/acte de identitate şi acte de stare civilă – naştere, căsătorie, după caz; în cazul în care solicitantul formulează cererea în calitate de moştenitor, se vor depune acte de deces şi certificat de moştenitor/de calitate succesorală”.

Solicitanţii trebuie să depună la dosar „un memoriu tehnic, întocmit şi validat prin semnătură şi ştampilă de către o persoană autorizată de către ANCPI/OCPI, după caz, prin care să se certifice că pentru terenul în cauză nu a fost deschisă carte funciară în baza Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

De asemenea, dosarul trebuie să conţină un plan de amplasament şi delimitare a imobilului, întocmit şi validat prin semnătură şi ştampilă de către o persoană autorizată de către ANCPI/OCPI, însuşit prin semnătură şi ştampilă de preşedintele Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Totodată, solicitanţii mai trebuie să prezinte adeverinţă eliberată de primărie din care să rezulte suprafaţa înscrisă în Registrul agricol/Registrul cadastral, precum şi certificat de atestare fiscală.

Directorul OCPI Harghita a explicat că există deţinători de imobile, mai ales în zona necooperativizată, care nu apar în evidenţele fiscale. Conform sursei citate, „a existat şi există o anumită reticenţă din partea celor de la organele fiscale de la primării să-i înregistreze pe aceşti deţinători în evidenţele fiscale”. Însă, a continuat acesta, între timp a apărut practică judiciară în acest sens. Este vorba despre o decizie civilă cu numărul 1671 din 10 decembrie 2021 a Curţii de Apel Timişoara. Curtea a constatat că, menţionarea expresă de către legiuitor a situaţiei neînscrierii imobilului în cartea funciară a lipsei actelor de proprietate, corelativ cu necesitatea depunerii unei adeverinţe eliberată de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că posesorul a plătit taxele şi impozitele locale ca un adevărat proprietar, denotă intenţia legiuitorului de a reglementa, prin aceste dispoziţii cu caracter special din Legea 7/1996, o procedură derogatorie de la Codul fiscal, pe baza căreia să se poată crea pentru posesorul de fapt al bunului imobil posibilitatea de a achita taxele şi impozitele asupra terenurilor, chiar şi în lipsa dovedirii dreptului de proprietate asupra terenului. În interpretarea Curţii de Apel Timişoara, deţinătorii care vor să beneficieze de instituţia posesiei din Legea nr. 7/1996, respectiv de această instituţie de la art. 27, alin. 2, indice 1 din Legea nr. 18/1991 au posibilitatea să se înscrie în evidenţele fiscale.

Sorin Truţă a spus că şi în judeţul Harghita sunt situaţii în care deţinătorii de imobile sau moştenitorii acestora nu au acte de proprietate, în toate localităţile necooperativizate. „Marea majoritate a deţinătorilor nu sunt proprietari, sunt posesori. De asemenea, şi în localităţile cooperativizate există foarte multe astfel de situaţii, pentru că sunt terenuri care nu au fost cooperativizate. (…) Este vorba despre terenuri care nu au fost înscrise în cooperativa agricolă de producţie. Nicio localitate nu a fost complet cooperativizată. Pot exista astfel de terenuri şi în localităţi cooperativizate”, a mai spus directorul OCPI Harghita.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.