Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hrană suplimentară administrată vânatului de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Hrană suplimentară administrată vânatului de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţia Silvică Harghita
Hrană suplimentară administrată vânatului de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţia Silvică Harghita

Hrană suplimentară administrată vânatului de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţia Silvică Harghita

Până în primăvară, pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţia Silvică (DS) Harghita se administrează hrană complementară vânatului, pentru a ajuta animalele să treacă mai uşor peste iarnă, în special când stratul de zăpadă este mai gros, dar şi pentru a menţine efective optime pe aceste suprafeţe. Până în prezent, au fost administrate 26 de tone de fân, 15 tone de porumb şi 5 tone de sare. Se estimează că până în primăvară se va mai administra o cantitate de aproximativ 5-6 tone de porumb, în momentul de faţă fânul pus în teren nefiind consumat în totalitate. Hrana suplimentară vine ca un ajutor pentru populaţiile de cerb, căprior, mistreţ. Pe cele trei fonduri de vânătoare sunt aproximativ 90 de hrănitori pentru cervide şi circa 160 de sărării, unde se administrează sare pentru vânat. Fiecare hrănitoare este monitorizată permanent de personalul de specialitate, pădurarii verificând cum şi când să fie alimentată hrănitoarea respectivă.

Cantităţile de hrană suplimentară pentru vânat se stabilesc în funcţie de numărul de exemplare evaluate în primăvara anului trecut. Aceste cantităţi de hrană suplimentară sunt prevăzute şi în contractele de administrate a acestor fonduri cinegetice pe specii.

DS Harghita mai are în judeţ trei fonduri cinegetice în partea de nord a judeţului, la ocoalele silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că în această iarnă stratul de zăpadă nu a fost foarte mare, iar vânatul a avut posibilitatea să se deplaseze în fondul cinegetic pentru a-şi căuta şi hrană naturală. În aceste condiţii nu a fost nevoie de a suplimenta, pe lângă cea programată, hrana destinată vânatului.

r Sezonul de vânătoare se apropie de final

În ceea ce priveşte recoltarea vânatului în această perioadă, cea mai importantă acţiune a fost la mistreţi. Toate exemplarele de mistreţi prevăzute în cota de extragere aprobată de minister au fost recoltate la nivelul ocoalelor silvice, cu personal propriu care are atribuţii în acest sens.

Potrivit directorului DS Harghita, se poate constata că populaţia de mistreţi începe să se refacă, după ce în anii precedenţi, datorită pestei porcine africane, cifrele din cotele de recoltare au fost mult mai mari. În momentul de faţă mistreţii sunt răspândiţi în fondurile cinegetice, însă nu mai este aceeaşi densitate care a fost înainte de apariţia pestei porcine africane.

Conform sursei citate, pe fondurile cinegetice administrate de DS Harghita nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană până în prezent. În cadrul direcţiei silvice există inclusiv un ţarc de mistreţi la Borsec, cu populaţie de asemenea mult diminuată, datorită măsurilor dispuse anual prin ordine de ministru. Prin aceste măsuri s-a urmărit scăderea densităţii mistreţilor în cele trei fonduri de vânătoare pentru ca, în cazul în care ar fi apărut pesta porcină africană, să se poată propaga mai greu şi exemplarele bolnave să poată fi izolate mult mai uşor.

Revenind la sezonul de vânătoare, care este la final, în această perioadă a mai fost şi selecţia la cervide. Următorul sezon de vânătoare va începe la sfârşitul primăverii, cu recoltarea la căpriori.

Suprafaţa totală a celor 3 fonduri cinegetice gestionate de Direcţia Silvică Harghita este de aproximativ 45.500 de hectare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.