Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost aprobat bugetul judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » A fost aprobat bugetul judeţului
A fost aprobat bugetul judeţului

A fost aprobat bugetul judeţului

  • În 2022, Consiliul Judeţean Harghita va gestiona un buget local de aproximativ 504 milioane de lei (peste 102 milioane de euro), cu nouă milioane de lei mai mare decât cel al anului precedent

Bugetul local al administraţiei publice judeţene este de 504.744.860 de lei, din care veniturile reprezintă circa 244,092 milioane de lei, iar cheltuielile aproximativ 260,653 milioane de lei. Diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, de 16,561 milioane de lei, va fi acoperită din excedentul anilor precedenţi. Astfel, bugetul local al judeţului în 2022 „este unul echilibrat”, afirmă specialiştii Consiliului Judeţean Harghita. Dar este şi unul „ambiţios”, potrivit preşedintelui Borboly Csaba.

„Am adoptat un buget ambiţios, bazat pe cooperare, dezvoltare şi oportunităţi pentru tineri şi sfera civilă. Vom sprijini de asemenea autorităţile locale în accesarea fondurilor UE, am stabilit priorităţi în ceea ce priveşte investiţiile şi sper ca pe parcursul anului să putem direcţiona fonduri pentru proiecte pentru care până acum am prevăzut sume mici”, a declarat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

Din totalul bugetului judeţului, componenta de funcţionare (cheltuielile pentru susţinerea activităţii Consiliului Judeţean şi a instituţiilor subordonate: de personal, bunuri şi servicii, dobânzi, transferuri curente între unităţile administraţiei publice, asistenţă socială, rambursări de credite, alte cheltuieli) va consuma în jur de 60%, iar cea de dezvoltare (investiţii, lucrări de modernizare drumuri, infrastructură, etc.) aproximativ 40%.

Priorităţile anului 2022 la nivelul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita vizează realizarea unei infrastructuri optime în toate domeniile de activitate, menită să atragă cât mai mulţi investitori, să lege regiuni şi să promoveze turismul în zonă.

Au prioritate continuarea investiţiilor proprii  pe drumurile judeţene, pentru care s-a alocat un buget de 42,372 milioane de lei, din care 34,182 milioane de lei pentru continuarea investiţiilor începute. Pentru reparaţii pe drumurile judeţene sunt disponibile deocamdată 12,65 de milioane de lei.

În primul rând vor fi continuate lucrările începute anii trecuţi: pe DJ 123 de la Sânmartin către Valea Uzului, la Cinod, pe DJ 127 Ditrău-Tulgheş, continuă lucrările de investiţii şi din fondurile alocate pentru daunele cauzate de inundaţii pe DJ 127A la Lunca de Jos spre Valea Rece, se va rezolva alunecarea de teren de la Tibod, pe DJ 134C lângă Odorheiu Secuiesc, vor continua investiţiile demarate pe DJ 135 în satele Atid, Cuşmed şi Şiclod şi pe 136B între Păuleni şi Inlăceni.

Vor fi făcute investiţii noi, din banii alocaţi pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor pe DJ 131A la Homorod, pe DJ 121G la Plăieşii de Jos, pe DJ 123C la Potyond, pe DJ 132 la ieşirea din Lueta, pe DJ 134A la Cristuru Secuiesc, se va termina lucrarea pe DJ 174C la Bilbor, enumerând doar câteva dintre ele.

De asemenea, va continua şi programul de construire a trotuarelor în localităţile Lăzarea, Lueta, Avrămeşti, Dârjiu, Suseni şi Sâncrăieni.

În cadrul programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, Harghita a depus 14 proiecte de reabilitare a drumurilor spre finanţare, solicitând aproximativ 850 de milioane de lei pentru reabilitarea si modernizarea lor; cele mai importante dintre acestea sunt: DJ 137 Odorheiu Secuiesc – Cristuru Secuiesc, DJ 123 până la Cinod, DJ 127 Ditrău-Tulgheş, DJ 127A la Lunca de Jos, 136B Porumbeni-Inlăceni şi DJ 128 Jolotca-Borsec.

„Pornesc cu încredere la drum şi sper în sprijinul pe care-l vom primi prin Programul Anghel Saligny iniţiat de UDMR, pentru a continua investiţiile în drumuri care sunt o prioritate pentru noi şi totodată în dezvoltarea comunităţii prin instituţiile noastre subordonate şi asociaţiile în care Consiliul Judeţean Harghita este parte”, a afirmat preşedintele CJ Harghita.

La capitolul Educaţie, pentru finanţarea învăţământului special, Consiliul Judeţean a alocat în jur de 8,6 milioane de lei, iar pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului peste 54,4 de milioane lei.

În 2022, CJ Harghita continuă dezvoltarea judeţului, urmărind cele treisprezece axe stabilite în strategia generală aferentă perioadei 2021-2027: Economic, Dezvoltare rurală, Turism, dezvoltarea Serviciilor sociale, Cultură, Tineret, Sport, Protecţia monumentelor istorice, amintindu-le doar pe cele mai însemnate dintre ele.

„Totodată, azi am aprobat şi programele cu finanţare nerambursabilă destinate sferei civile, asociaţiilor pompierilor voluntari, asociaţiilor sportive şi o serie de programe derulate de instituţia noastră care vin în sprijinul comunităţii. Prin programele cu finanţare europeană dorim să sprijinim comunităţile şi instituţiile subordonate în dezvoltare”, a conchis Borboly Csaba.

Consiliul Judeţean Harghita a lansat anul acesta şi un buget participativ, în valoare de un milion de lei, care permite implicarea cetăţenilor în procesul deliberativ. Cele mai bune propuneri de proiecte venite din partea locuitorilor judeţului vor fi implementate de Consiliul Judeţean începând din luna mai.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.